Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Sanal Mevlânâ turuna yoğun ilgi

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı grupta semazen olarak görev yapan Mehmet Emin Holat’ın kurduğu internet sitesinde yer alan, sanal Mevlânâ Müzesi turu büyük ilgi görüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu semazeni Mehmet Emin Holat’ın girişimleriyle açılan ‘’www.semazen.net’’, bir ilke imza atarak, daha önce Ayasofya Müzesi’nde kullanılan fotoğraflama tekniğini Mevlânâ Müzesi için uyguladı.

Mevlânâ Müzesinin, çok geniş açı objektifle çekilmiş fotoğraflarının özel bir teknikle birleştirilmesiyle, sanal ortamda 360 derece gezilebilmesine imkân tanıyan sistemin vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünü belirten Holat, ‘’Ayasofya Müzesi’ni bu özel teknikle fotoğraflayan ekiple bağlantı kurup, ücretini ödeyerek biz de Mevlânâ Müzesi’ni fotoğraflattık. Daha sonra internet sitemizde yayına verdik’’ dedi.

Mevlânâ Müzesi’nin sanal olarak gezme hizmetinin Kültür ve Turizm Bakanlığının internet sitesinde bile bulunmadığını anlatan Holat, şunları kaydetti:

‘’Sanal tur, sitemizi ziyaret edenlere 22 ayrı noktadan, müzenin içindeymiş gibi sanal ortamda 360 derece izleme olanağı sunuyor. Yurt dışında olduğu için ya da imkân bulamadığı için müzeye gelemeyenlerin de müzeyi sanal ortamda gezip görebilmesini amaçladık’’

Siteyi ziyaret edenlerin sanal müze turuna büyük ilgi gösterdiğini anlatan Holat, ‘’Tepkiler çok güzel. Siteyi ziyaret edenler ziyaretçi defterine, ‘Gelme imkânı bulamamıştık, müzeyi gezdirdiğiniz için teşekkür ederiz’ şeklinde mesajlar yazıyorlar’’ diye konuştu.

/ KONYA

01.11.2007


 

Gölge oyunu ustaları Bursa’da buluşuyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 12.’sini düzenlediği ‘Uluslararası Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’, 5’i yabancı 16 ekibin katılımıyla 12-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Türk kültürünün geleneksel öğelerini bugün de yaşatmak ve genç nesillerin ‘Kukla ve Gölge Oyunu’nu yakından tanımasını sağlamak amacıyla düzenlenen festival, 6 gün boyunca Bursalılara renkli anlar yaşatacak. Orhangazi Parkı’nda bulunan Orhan Camii önünde ‘Karagöz Efsanesi’nin canlandırılmasıyla başlayacak olan festival Üsküdar Karagöz Tiyatrosu, Orhan Kurt Kukla-Karagöz Tiyatrosu, Metin Özlen Geleneksel Türk Tiyatrosu Topluluğu, Mutlu Karagöz-Kukla Tiyatrosu gibi yerli grupların yanı sıra Polonya, Moldova, İran, Bulgaristan ve Tataristan’dan Bursa’ya gelen toplulukların gösterilerine ev sahipliği yapacak. Festival, ülkeler arasındaki kültürel bağın sanat yoluyla sağlamlaştırılmasını amaçlıyor.

/ BURSA

01.11.2007


 

Kısa filmler yarışıyor

Akbank 4. Kısa Film Festivali’nde, 20 kurmaca ve 10 belgesel olmak üzere toplam 30 yarışma filmi ‘’Festival Kısaları’’ bölümünde izleyiciyle buluşacak.

Alınan bilgiye göre, 3-13 Aralık 2007 tarihleri arasında gerçekleşecek Akbank 4. Kısa Film Festivali’nin yarışmalı bölümüne bu yıl 343 film başvurdu. Yarışmalı bölüme başvuran filmleri, Altyazı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fırat Yücel, oyuncu Beste Bereket ile Festival Koordinatörü ve yönetmen Selim Evci’den oluşan ön eleme jüri kurulu değerlendirdi. Ön elemeyi geçen 20 kurmaca ve 10 belgesel olmak üzere toplam 30 yarışma filmi ‘’Festival Kısaları’’ bölümünde izleyici ile buluşacak.

/ İSTANBUL

01.11.2007


 

Aytmatov kitabında Elazığ’dan bahsedecek

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un, Elazığ’dan çok etkilendiğini, yazacağı ilk kitapta Elazığ’dan bahsedeceği belirtildi.

Elazığ Valisi Muammer Muşmal, yaptığı açıklamada, bu yıl 15’incisi düzenlenen Hazar Şiir Akşamları’na, ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un da konuk olduğunu hatırlattı. Tüm Elazığlıların bununla gurur duyması gerektiğini söyleyen Muşmal, ‘’Aytmatov, Kırgız toplumunu aydınlatan, kitapları 157 dile çevrilen büyük bir yazar. Dünyada eserleri bu kadar dile çevrilen bir başka yazar yok’’ dedi.

01.11.2007


 

Oh My God’ın Türkiye kısmı tamamlandı

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 ülke insanları ile yapılan söyleşiler ışığında Yaratıcı’nın birey için ne anlama geldiğini sorgulayan ‘’Oh My God’’ isimli belgeselin Türkiye çekimleri tamamlandı.

Alınan bilgiye göre, farklı din ve farklı coğrafyalardan insanların “İlah” kavramını keşfetmek üzere yola çıkan belgeselin yönetmenliğini Peter Rodger yaptı. Her ülkeden farklı görüşlerle zenginleşen belgeselin, Hindistan, Kenya, İsrail, Filistin, Fas ve Amerika çekimlerinin ardından İstanbul’da yapılan çekimleri de tamamlandı. Bu aşamadan sonra Brezilya, Fransa ve İngiltere’de de çekimler yapılacak. Türkiye de dahil olmak üzere farklı ülkelerde yaşayan kişilerle yapılan söyleşilerin ışığında Allah’ın birey için ne anlama geldiğini sorgulayan belgesel, 2008 yılında tamamlanacak ve tüm dünya ülkelerinde gösterime girecek.

/ İSTANBUL

01.11.2007


 

Kubbe sergisi Dolmabahçe’de

Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları’nın temsilcilerinden Irak asıllı Souadad Kandemir’in “Kubbe’’ adlı yağlı boya sergisi, 2 Kasım’da Dolmabahçe Sarayı’nda açılacak.

Uzun zamandır Türk-İslâm aleminin sembolü cami ve kubbeler üzerine çalışmalar yapan sanatçı, sergisinde farklı açıları ve tekniği ile yağlı boya çalışmalarına yeni bir soluk getiriyor. Osmanlı-Türk mimarisinin muhteşem eserleri üzerine geniş çalışmalar yapan sanatçı, hem kubbenin dış görünüşünü, hem de içini fırçayla tuvale yansıtıyor. Sanatçının değişik üslup, boyut ve biçimde yapılan cami ve kubbelerin mistik atmosferdeki durumlarını yansıttığı 30 eserin yer aldığı sergi, 12 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

/ İSTANBUL

01.11.2007


 

IRCICA’dan Seyru Zaman sergisi

İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından düzenlenen ‘’Seyr u Zaman’’ adlı minyatür sergisi, 2 Kasım’da Yıldız Sarayı-Çit Kasrı’nda açılacak.

IRCICA’dan yapılan açıklamaya göre, minyatürist Harika Yazıcı’nın öğrencileri Duygu Otçu, Güliz Akgiray, Çiğdem Kabadayı, Süreyya Şenel ve Fatoş Borbor’un çalışmalarından oluşan sergide yer alan çalışmalarda, eski İstanbul’un geçmiş yaşantıları, zaman içinde yolculuk ederek postmodern bir yaklaşımla ele alınıyor.

/ İSTANBUL

01.11.2007


 

Demokrat Hukukçular toplanıyor

Demokrat Hukukçular Derneği 2007 Güz Umumî İstişaresini 3 Kasım’da yapıyor.

Üyelerinin iştirakiyle dernek merkezinde yapılacak istişarelerin ardından, İstanbul’un tarihî mekânlarından Rüstempaşa Medresesinde Yazar Sadık Yalsızuçanlar tarafından “Terör ve sebepleri” konulu seminerle toplantı devam edecek. Pazar günü programa katılacak üyelerin ailece iştirak edeceği “Pazar kahvaltısı” Haliç’e kuşbakışı bakan ünlü Piyerloti kahvesinde yapılacak. Dernek tarafından bildirildiğine göre program hakkındaki detaylar www.demokrathukukcular.com’dan alınabilecek.

Yeni Asya / İSTANBUL

01.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri