Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Afetlerin bilânçosu ağır

Jeolojik ve meteorolojik şartların olumsuzluğu sebebiyle büyük tabiî afetlere maruz kalan Türkiye’de, ‘’son 10 yılda meydana gelen afet zararlarının 20 milyar doları bulduğu bildirildi.

Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Merkezi’nin internet sayfasında ‘’doğal afetlerden korunma’’ başlığı altında çeşitli tesbit ve tavsiyelere yer verildi. Buna göre, hızlı nüfus artışı ve yerleşme yerlerindeki düzensiz gelişmeler, tabii afet zararlarını artırıyor. Tesbitlere göre son 10 yılda meydana gelen tabiî afet zararları, yaklaşık 20 milyar ABD Doları’nı bulurken, Türkiye’de her 9 ayda 1 hasar yapıcı deprem, yılda ortalama 25 önemli su baskını ve 50 heyelan olayı meydana geliyor.

Marmara Denizinde meydana geleceği öngörülen depremin muhtemel hasarlarının ülke ekonomisinde oluşturacağı olumsuzluğu ‘’hesap etmenin bile çok zor olduğu’’ kaydedilen metinde, ‘’Bu nedenle 1999 depremlerinden alınan dersler doğrultusunda bir doğal afet olduktan sonra yara sarma politikaları terkedilmiş ve afet zararlarını azaltma politikalarına yönelinmiştir. Bu kapsamda ve makro düzeyde baktığımızda öncelikli olarak yapılması gerekenin bir ‘risk yönetimi stratejisi’ geliştirilmesi olduğu açıktır’’ denildi.

Bireysel olarak yapılması gerekenler bulunduğuna da işaret edilen metinde, mevcut tehlikelerin araştırılması ve afet senaryoları kurgulanarak, korunmaya yönelik önlemlerin planlanması, acil durumlar için araç gereç hazırlanması gerektiği kaydedildi.

‘’Doğal afetlerden koruma’’ başlıklı metinde, ‘’Son 10 yıl içinde çok şey yazıldı çizildi. Ancak ortaya çıkan temel gerçekler: Bilmek ve yapmak arasında ilişki iyi kurulamıyor, Sürece doğrudan katılması gereken ortaklar içsel dönüşümlerini gerçekleştirmiyorlar’’ tesbitine yer verildi.

/ ANKARA

04.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Afetlerin bilânçosu ağır

  “TL” geri dönüyor

  Akaryakıt ve sigaraya ÖTV zammı

  Türkiye, yatırım üssü

  Demir ihracatı 10 milyar doları aşacak

  Bursa’nın tekstil ihracatı 1.3 milyar doları aştı

  Bloke uygulaması son buldu

  Enflasyon yüksek çıktı

  “Ekmek alamıyorsanız makarna yiyin!..”

  Adıyaman’da 2,7 milyon ton ham petrol üretildi

  Maliye’den 130 bin esnafa: “pardon”

  Esnaftan Türk Lokumu tepkisi

  Kabuğun fiyatı fındıktan hızlı yükseliyor


 Son Dakika Haberleri