Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

OHAL Pakistan'ı gerdi

Pakistan’da Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in hafta sonu olağanüstü hal ilân etmesinden sonra Lahor ve Karaçi şehirlerinde olaylar çıktı. Lahor’da gösteri için toplanan yaklaşık 2 bin avukata polisin müdahale ettiği, avukatların da polise taş ve sopalarla karşılık verdiği belirtildi. Karaçi’de ise polisin, 100’den fazla avukatı bölge yüksek mahkemesinin arazisinden çıkarmak için cop kullandığı ve bu kişileri gözaltına aldığı bildirildi.

Pakistan Enformasyon Bakan Yardımcısı Tarık Azim, ülkede olağanüstü hal ilan eden Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in yeniden seçilmesi halinde genelkurmay başkanlığı görevinden ayrılacağı ve sivil devlet başkanı olacağı yönündeki sözüne ilişkin olarak, “artık bunun ihtimal dışı” olduğunu söyledi. Azim, “Devlet Başkanı Müşerref, (yeniden seçilen devlet başkanı olarak) yemin etmeden önce üniformasını çıkaracağına dair Yüksek Mahkeme’ye söz vermişti, ancak bundan sonra, olağanüstü hal ilan edilmesi nedeniyle bu ihtimal mümkün değil” dedi. Pakistan’da olağanüstü hal ilan eden Müşerref, 6 Ekimdeki seçimlerden önce yeniden seçilmesi durumunda yemin etmeden önce genelkurmay başkanlığı görevini bırakacağı sözünü vermişti. Müşerref’in, görev süresinin sona erdiği 15 Kasıma kadar üniformasını bırakması bekleniyordu.

Bu arada, Pakistan’da Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in hafta sonu olağanüstü hal ilan etmesinden sonra Lahor ve Karaçi kentlerinde olaylar çıktı.

Ülkenin doğusundaki Lahor kentinde yaklaşık 2 bin avukat gösteri için toplandı. Polis megafonlarla avukatlara gösteri yasağını ihlal etmemeleri uyarısında bulundu. Bu arada Yüksek Mahkeme’nin bulunduğu araziye giren yüzlerce polisin göz yaşartıcı bomba kullanarak avukatlarla çatışmaya girdiği bildirildi. Avukatların da polise taş ve sopalarla karşılık verdiği belirtildi. Ülkenin güneyindeki Karaçi kentinde de polisin, 100’den fazla avukatı bölge yüksek mahkemesinin arazisinden çıkarmak için cop kullandığı ve bu kişileri gözaltına aldığı bildirildi. Avukatlar, olaylar sırasında birçok meslektaşının yaralandığını belirtti.

Ülkenin orta kesimindeki Multan kentinde de avukatların, yüksek mahkemeye yeni atanan hakimleri taşıyan aracı takip ederek “utanın”, “hain hakimler” sloganları attığı bildirildi. Polisin bu göstericilerden bazılarını gözaltına aldığı, diğerlerinin kaçmayı başardığı kaydedildi.

Pakistan’da, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in olağanüstü hal ilân etmesinden sonra geçici anayasa için yemin etmeyen birçok hakimin evinden çıkmasına izin verilmediği bildirildi.

Başkent İslamabad’daki üst düzey bir yönetim yetkilisi, Reuters’a yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme’nin birçok hakiminin evlerinden çıkmasına izin verilmediğini ve kimseyle görüştürülmediğini söyledi. Bu arada, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Pakistan yönetimine çağrıda bulunarak, ülkede tutuklanan siyasi parti yöneticilerinin bir an önce serbest bırakılmalarını ve basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları kaldırmasını istedi.

/ İSLAMABAD

06.11.2007


 

Ekenoğlu: İzolasyonlar kaldırılsın

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, attıkları her adımda Rumlar’ın engeliyle karşılaştıklarını ifade ederek, izolasyonların kaldırılması için büyük mücadeleler verdiklerini söyledi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan da Kıbrıs Türkleri’nin haklarını dünyanın her yerinde savunmanın, en öncelikli görevleri olduğunu vurguladı.

Ekenoğlu, KKTC’ye gelen Murat Mercan başkanlığındaki TBMM Dışişleri Komisyonu heyetini kabul etti. Kabulün ardından TBMM heyeti, KKTC Cumhuriyet Meclisi Dış İlişkiler Grubu üyeleriyle biraraya geldi. Toplantı öncesinde, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ekenoğlu ve TBMM Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Murat Mercan, birlikte basına açıklama yaptı.

Ekenoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük ve köklü bir devlet olduğunun altını çizerek, ‘’Kıbrıs Türkü zor dönemlerden geçti ve varoluş mücadelesinde Türkiye Cumhuriyeti’ni halkıyla, hükümetiyle, meclisiyle her zaman yanında görmek Kıbrıs Türkü için moral ve motivasyon olmuş, mücadelesini kazanmak için büyük bir azim kaynağı olmuştur. Bundan sonra da bu böyle olmaya devam edecektir’’ dedi. KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Ekenoğlu, Kıbrıs Türkleri’ne uygulanan izolasyonlara dikkat çekti. Ekenoğlu, 24 Nisan 2004 Annan planı referandumunda ‘’evet’’ dedikten sonra ve BM’nin eski genel sekreteri Kofi Annan’ın, raporunda ‘’İzolasyonlara gerek kalmamıştır, izolasyonlar kalkmalıdır’’ demesine karşın, bu alanda önemli bir gelişme olmadığını bildirdi.

Ekenoğlu, ‘’İzolasyonların kaldırılması ve aşılması için de büyük mücadeleler veriyoruz. Deniz limanlarımız, hava limanlarımız açılmalıdır diyoruz. Direkt uçuçlar başlamalıdır. Çünkü biz ada ülkesiyiz ve turizmimizle kalkınacağız. Dolayısıyla direkt uçuşlar konusunda da mücadeleler veriliyor yurtdışında.’’ TBMM heyeti, bugün günü KKTC’den ayrılacak.

/ LEFKOŞA

06.11.2007


 

Butto: Bu ikinci bir darbe

Pakistan’ın eski başbakanı Benazir Butto, ülkede olağanüstü hal ilân eden ve anayasayı askıya alan Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’i, ikinci kez darbe yapmakla suçladı.

Amerikan CBS kanalına konuşan Butto “Biliyorum ki yargıçlar bunun peşini bırakmayacak, biliyorum ki avukatlar bunun peşini bırakmayacak. Siyasîler ve parti sorumluları protesto edecek’’ dedi.

06.11.2007


 

İsrail’den Annapolis makyajı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin ile barışa yönelik görüşmelerde, iki taraf arasındaki uyuşmazlık konularının en önemlilerini Annapolis zirvesinde tartışmaya hazır olduğunu söylemesinin ardından, Filistin Yönetimi’ne iyi niyet jestlerini de sürdürme kararlılığında.

Olmert’in, Annapolis zirvesi öncesi, İsrail cezaevlerinde bulunan Filistinlilerden bugüne kadarki en kalabalık grubu serbest bırakma niyetinde olduğu belirtiliyor. İsrail Başbakanlığı kaynakları, Olmert’in, Filistin Başbakanı Selam Feyyad’ın, 2000 tutuklunun daha serbest bırakılması yolundaki talebini değerlendirdiğini ifade etmelerine karşın ne tutuklu sayısı ne de ne zaman bırakılacağı konusunda henüz bir karar olmadığını kaydettiler.

Bir üst düzey yetkili, Ha’aretz’e yaptığı açıklamada, Annapolis’te, iki taraf arasındaki önemli konulara ilişkin bir çözüm olmayacağını ifade ederken, Filistinlilerin rutin konularda kazanımlarda bulunduklarını göstermek amacında olduklarını belirtti. Bu konulardan birinin de tutukluların serbest bırakılması olduğunu dile getiren üst düzey yetkili, “Bizim açımızdan da tutukluların serbest bırakılması en kolay yol, ancak hâlâ bu konuda bir sayı yok” dedi. İsrail, önceki aylarda 2 grup halinde Filistinli tutukluları serbest bırakmıştı. Temmuz ayında 250, Eylül ayında da çoğu El Fetihli ve hemen hemen tutukluluk sürelerinin sonuna gelmiş 90 civarında Filistinli tutuklu, Ramazan ayı öncesinde salıverilmişti.

Filistinli tutukluların serbest bırakılması, Olmert koalisyonunun ortakları Yisreal Beiteniu’nun (İsrail Evimiz) Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman ile Şas partisi Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Eliyahu Yişai’nin yanı sıra Kadima partisinden Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz’ın tepkisine sebep olmuştu.

/ KUDÜS

06.11.2007


 

ABD: Pakistan’a yardımı kesebiliriz

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Pakistan’a yapılacak yardımı yeniden değerlendireceklerini bildirdi. Orta Doğu ziyaretini sürdüren Rice beraberindeki gazetecilere yaptığı açıklamada, Pakistan’a gönderilen yardımın doğrudan terörizmle mücadele misyonuyla bağlantılı olduğunu belirterek, durumu değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Rice açıklamasında, “ABD Başkanı George W. Bush’tan terörizmle mücadeleyle ilgili endişelerini bir tarafa bırakmasının ya da gözardı etmesinin beklenilmesinin şaşırtıcı olacağı” ifadesini de kullandı. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile olağanüstü hal ilân edilmesinden bu yana konuşmadığını belirten Rice, Müşerref’in kararının hayal kırıklığı meydana getirdiğini ve bu kararın Pakistan’ın demokratik değişime doğru yaptığı gelişmede geri adım olduğunu söyledi. ABD, 11 Eylül terörist saldırılarından sonra terörle mücadelede yanında yer alan Pakistan’a 2001’den bu yana yaklaşık 11 milyar dolar yardım yaptı.

/ KUDÜS

06.11.2007


 

Maç rezaleti İsrail’i ayağa kaldırdı

İsrail’de Kudüs futbol takımı taraftarlarının, maç sırasında 12 yıl önce bir suikaste kurban giden İsrail’in eski Başbakanı İzak Rabin’e yaptığı saygısız tezahüratlar, ülkede tepkilere sebep oldu.

Kudüs’ün, 1. ligde oynayan takımlarından Beitar Jerusalem ile Maccabi Hayfa’nın dün gece oynanan maçı öncesi, içinde bulunulan Rabin’i anma haftası dolayısıyla, statta saygı duruşunda bulunuldu. Ancak, saygı duruşu sırasında hoparlörlerden ‘’12 yıl önce bugün İzak Rabin cinayete kurban gitti’’ anonsunun duyulmasıyla, Beitar Jerusalem taraftarları, Rabin cinayetinin cezaevinde bulunan faili Yigal Amir lehine tezahüratta bulundu, defalarca Amir’in ismini tekrarladı, ayrıca taraftarlardan ‘’Yigal Amir, toda raba’’ (Yigal Amir, teşekkürler)’’ tezahüratları yükseldi. İsrail’de infiale yol açan olay nedeniyle, Beitar Jerusalem yönetimi, bu şekilde bağıran taraftarları kınayan bir açıklama yaptı.

‘’Böyle tezahüratta bulunanların aralarında olmasından dolayı büyük utanç duyduklarını belirten takım yönetimi, bunların tüm taraftarların ismini karaladıkları belirtildi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert de olayı kınadı. Kendisi de çocukluğundan bu yana koyu bir Beitar Jerusalem taraftarı olarak bilinen Olmert, bu tür davranışları çok çirkin ve iğrenç olarak nitelerken, idarecilerin bu tür davranışlara karşı tolerans gösteremeyeceğini kaydetti.

Şimdi Barış örgütü ise İsrail Futbol Federasyonu’nu göreve çağırarak, olay nedeniyle Beitar Jerusalem için disiplin soruşturması açmasını, kulübun cezalandırılmasını istedi. Knesset üyelerinden, işçi partili Ophir Pines-Paz ise çirkin tezahüratla ilgili olarak mecliste özel bir oturum yapılmasını isteyeceğini ifade etti. Pines-Paz, Rabin cinayetinin yıldönümünde, taraftarların bu utanç verici davranışının görmezden gelinemeyeceğini ifade etti.

/ KUDÜS

06.11.2007


 

Hizbullah’tan karşı tatbikat

Lübnan’daki Hizbullah örgütünün binlerce militanının, İsrail sınırı yakınlarında tatbikat yaptığı bildirildi.

Hizbullah yanlısı El Ekber gazetesinde yayımlanan haberde, Lübnan’ın güneyindeki Litani nehri civarında militanların silahsız ve üniformasız olarak yaptığı tatbikatı, örgüt lideri Hasan Nasrallah’ın teftiş ettiği belirtildi. Gazete, 3 gün süren tatbikatın Hizbullah tarafından İsrail sınırlarında yapılan en büyük tatbikat olduğunu ve örgütün yaptığı gizli manevranın ilk kez basın yoluyla açıklandığını kaydetti. İsrail’in 1 hafta önce kuzeydeki Lübnan sınırında geniş kapsamlı bir askeri tatbikat yapmasının ardından Hizbullah’un tatbikat yapması dikkat çekti.

/ BEYRUT

06.11.2007


 

Neçirvan Barzani’den dörtlü teklif

Irak’ın kuzeyindeki yerel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani, terörle mücadele konusunda dörtlü toplantı önerdi.

Washington Post gazetesinde bugün makalesi yayımlanan Barzani, “Bu uluslararası bir mesele. Etnik ilişkilerin karmakarışık hale getirdiği bu soruna tarafların hiçbiri tek başına çözüm bulamaz” dedi. Barzani, Türk, Iraklı ve Amerikalı yetkililerle kendilerinin de katılacağı dörtlü toplantı yapılmasını teklif etti.

/ WASHINGTON

06.11.2007


 

İran, saldırı beklemiyor

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, ABD’den askeri bir saldırı beklemediklerini ve bu ülkeyle Irak konusunda yeni görüşmelere açık olduklarını bildirdi.

Hüseyni, haftalık basın toplantısında, ABD’nin nükleer programı nedeniyle İran’a saldıracağı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, “Bölgenin yeni bir krize tahammülü yok. Amerikalılar da yeni bir savaş başlatacak güce sahip değiller” dedi. ABD’den bir saldırı beklemediklerini ifade eden Hüseyni, muhtemel her türlü saldırıya karşılık gerekli önlemleri aldıklarını da belirtti. Sözcü, Washington yönetimiyle Irak konusunda yaptıkları görüşmelerin devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine de Irak hükümetinin ısrarcı olması ve ABD’nin de resmî bir başvuruyla böyle bir talepte bulunması durumunda bu konuyu görüşebileceklerini kaydetti.

/ TAHRAN

06.11.2007


 

AB’de tutukluların iadesi kolaylaşacak

Avrupa Parlamentosu , herhangi bir AB ülkesinde hüküm giyen tutukluların kendi ülkelerine iade edilmesine yönelik teklifleri destekliyor.

ABhaber sitesinin haberine göre Avrupa Parlamentosu, AB’nin karar organı Konseyin, konuyla ilgili Şubat ayında hazırladığı raporun genel çizgilerini değerlendirerek yapılan teklife usul haklarının cezai takibatlardaki önemini belirten ifadeyi ekledi.

Avusturya, Finlandiya ve İsveç’in önerilerine dayanan Konsey raporu üye devletlerin başka bir AB ülkesinde hüküm giymiş vatandaşlarını kabul etmeme durumunu sınırlandırmayı ve hükümlülerin iadelerinden önce rızalarının alınmasının gerekliliğini kaldırmayı amaçlıyor.

/ BRÜKSEL

06.11.2007


 

Çin uydusu ay yörüngesinde

Çin’in ilk ay keşfi uydusu Çangı -1 fırlatılışından 12 gün sonra TSİ 05.37’de uygulanan ilk frenlemeden sonra ay yörüngesine girdi.

Pekin Uzay Uçuş Kontrolü Merkezi tarafından yapılan duyuruda, ilk frenlemenin başarıyla yapılmasının Çangı uydusunun bilimsel keşif çalışmalarına başlamasına sağlam zemin hazırladığı belirtildi. Çin basınında, “Çin’in yerküreden 380 bin kilometre mesafedeki bir uyduyu çok hassas biçimde kontrol etme gücüne sahip olduğunu gösteren bu çalışma”, Çin’in uydu kontrolü alanındaki “yeni bir atılım” olarak nitelendi.

Çangı-1 uydusunun çalışma yörüngesine sorunsuz girerek bilimsel çalışmalarına başlamasını güvence altına almak için, Pekin Uzay Uçuş Kontrolü Merkezi tarafından 6 ve 7 Kasım günlerinde iki kez daha frenleme uygulanacağı bildirildi.

Çangı-1 uydusu Çin’in aya 2012’de yollayacağı insansız araç ve 15 yıl içinde yollayacağı insanlı araç için ay yüzeyinde incelemelerde bulunacak. Çin, 2003’te eski Sovyetler Birliği ve ABD’den sonra uzaya insan yollayan üçüncü ülke olmuştu.

/ PEKİN

06.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri