Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Antep savunması müzede

Antep savunmasında makineli tüfek sesi çıkaran ve Fransız askerlerini korkutmak amacıyla kullanılan ‘Tak-Takı’ ile yokluklar sonucu halkın bakır yemek kaplarıyla yaptığı ve Ermeni siperlerine atılan ‘sahan bombası’, Şahinbey Savaş Müzesi’nde sergileniyor.

Fransız ordusuna karşı verilen amansız mücadele ve 6 bin 317 kişinin şehit düştüğü Antep Savunması’nın anlatıldığı Gaziantep Şahinbey Savaş Müzesi açıldı. Müze binası Antep evini, Hüseyin Nakıpoğlu hibe etti.

Şahinbey Belediyesi’nce bakım yapılarak şehre kazandırılan müze, Gaziantepli tarihçi Adil Dai tarafından hazırlandı.

Müzede, şehrin işgal edilişinden Fransız ve Ermenilerin kaçışına kadar yaşanan olaylar, hazırlanan panolarda sırasıyla yer alıyor.

Fransız askerlerine göz dağı verildiği 30 Aralık 1919’daki Büyük Miting, 14 yaşındaki Şehitkamil’in; annesinin peçesinin açılmak istenmesi üzerine 3 Fransız askerine karşı koyması ve süngülenişi, Şahinbey’in 400 nakliye arabalı modern silahlı Fransız alayını 3 gün boyunca oyalaması ve sonrasında şehit düşmesi, Dokurcum Değirmeni’nde şehit edilen 14 çocuğun hikayesi, Mağarabaşı, Karatarla ve Sarımsak Tepe taarruzları ile kentte yaşanan büyük açlık ve şehrin kurtuluşu fotoğraflarıyla anlatılıyor.

Binanın girişindeki, “Antep’i kurtaranların tek isteği vardı. Bin bir yokluk içinde, ilkel aletlerle yaptığımız barutu, topu, sahan bombasını, çekirdek ekmeğini unutmayın ki; gelecek kuşaklar vatan için neler yapılabilirmiş, nasıl ölünürmüş öğrensinler.” yazısıyla vatanın önemine dikkat çekiliyor.

Teşhir edilen araç gereçlerden ‘Sahan Bombası’ ve ‘Tak-takı’, savaşın yokluklara rağmen nasıl kazanıldığını gözler önüne seriyor. Bakırdan yapılan ve sahan adı verilen yemek kapları, içine kara barut ve demir parçaları doldurularak bombaya dönüştürülmüş.

Sahan bombaları, fitili ateşlenerek Ermeni siperlerine atılmış. Düşmanın 300 makineli tüfeğine karşı geliştirilen ‘Tak-takı’ da oldukça ilginç.

Tahtadan yapılan bu aletle makineli tüfek sesi çıkarılarak Fransız ordusuna gözdağı verilmiş. Mücadele için nasıl cephane üretildiğinin ayrıntılarıyla anlatıldığı ‘Bizim Fabrika’ isimli panoda, demirci ustası, kuyumcu ve dökümcülerin kendi imkanlarıyla hazırladığı fişek, makineli tüfek ve kara barutun yapımına dair bilgiler veriliyor.

Yaşları 10-12 arasında değişen çocukların düşman siperlerinden toplayıp getirdiği kovanların doldurularak yeniden Fransız ve Ermenilere karşı nasıl kullanıldığı aktarılıyor. Sabuncu Hanı’nda Yusuf Usta, Teğmen Mustafa Lohanlı, Tevfik Usta, Kuyumcu Sait, Mısırlı Mahmut, Müzik Öğretmeni Hilmi ile kadın ve çocukların gayretleriyle harbin en çetin günlerinde 200 kilogram barut, 6 bin fişek, 150 bomba ve 20 bin mavzer fişeği yapılmış. Anteplilerin kaleden indirip kullandıkları ve şu an Paris’teki askeri müzede sergilenen Ramazan topu’nun bir kopyası da müzenin bahçesinde yer alıyor.

Antep Savunması’nın A’dan Z’ye yeni kuşaklara aktarıldığı müzede, Gazianteplilerden savaşa katılan dedelerinden kalma eserlerini müzeye bağışlamaları isteniyor.

/ GAZİANTEP

15.11.2007


 

İstanbul’da Mevlevîhane gezileri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Kültür A.Ş tarafından organize edilen ‘’2007 Mevlânâ Yılı Etkinlikleri’’ kapsamında ‘’İstanbul’da Mevlevîhane Gezileri’’ düzenleniyor.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’daki mevlevîhanelerin ve mevlevîliğin tanıtılması amacıyla gerçekleştirilecek gezilerin, 17 Kasım Cumartesi günü başlayacağı bildirildi.

Açıklamada, gezilerde mevlevîhanelerin bulunduğu güzergâhlardan geçirilecek katılımcılara, mevlevîhanelerin çoğunun günümüze kadar ayakta kalamaması sebebiyle eskiden orada var olan mevlevîhane hakkında bilgi verileceği, günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş olan Yenikapı Mevlevîhanesi’nde ise Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç’ın mevlevîlik ve mevlevîhaneler hakkında görsel ve işitsel bilgiler sunacağı dile getirildi.

Gezilerin 40 kişilik gruplar halinde düzenleneceği belirtilen açıklamada, geziye katılacakların 29 Aralık tarihine kadar her Cumartesi saat 12.00’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Saraçhane binası önünden alınacağı ve gezi bittikten sonra yine bu noktaya bırakılacağı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca ‘’2007 Mevlânâ Yılı Etkinlikleri’’ kapsamında 21 Kasım Çarşamba günü ‘’Sevgiyi Arayış’’ adlı serginin açılacağı da kaydedildi.

/ İSTANBUL

15.11.2007


 

Mevlânâ törenleri için programınız var mı?

Mevlânâ’nın 800. doğum yıl dönümünün kutlandığı 2007 yılındaki Şeb-i Arus törenlerini Konya’da Mevleviliğin manevî atmosferinde izlemek isteyenler için yapılan hazırlıklar son aşamaya geldi.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Yaşar Sarıcan, yaptığı açıklamada, 1-17 Aralık tarihlerinde Konya’da düzenlenecek Şeb-i Arus törenleri hazırlıklarının, İlk Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütüldüğünü belirtti.

Törenlerin başlamasına 15 gün kala hazırlıkların son aşamaya geldiğini anlatan Sarıcan, törenlere son yıllarda giderek artan bir talep olduğunu, ancak Dünya Mevlânâ Yılı’nda düzenlenecek törenlerde, özellikle Konya’da o manevî havayı solumak isteyenlerin de yoğunluğu artırdığını ifade etti.

Sarıcan, bireysel olarak törenleri izlemek isteyenlerin, (332) alan kodu ile 3534020 ve 3511074 numaralı Mevlânâ Törenleri İrtibat Bürosunu arayabilecekler.

/ KONYA

15.11.2007


 

İnsan Vakfından “Aile Okulu”

İnsan Vakfı Aile Okulu düzenliyor. 2 Aralık tarihine kadar üç bölüm halinde düzenlenen aile okulu programı beş haftalık bir paket programı şeklinde uygulanıyor.

Vakıf yetkilileri, Mutlu Ailem, Etkili Anne Baba Olma Sanatı ve Evlilik Çağı Seminerlerinden müteşekkil aile okulunun ailelerin mutluluk katsayılarını arttırmayı hedeflediğini belirtiyorlar. Hafta sonları yapılan seminerlerde Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Prof. Dr. Sefa Saygılı, Dr. Şerafeddin Kalay, Yusuf Özkan Özburun ve Senai Demirci gibi panelistler sunum yapıyorlar. (www.insanvakfi.org.tr)

Yeni Asya / İSTANBUL

15.11.2007


 

Japon profesör Beykoz’da sergi açtı

Japonya’nın başşehri Tokyo’daki bir üniversitede 37 yıl görev yaptıktan sonra emekli olan Profesör Kohei Kihara, Beykoz’da fotoğraf sergisi açtı.

Anadolu Hisarındaki Feridun Karakaya Kültür Merkezinde açılan sergide gazetecilere açıklama yapan Kihara, Türk ve Japon hükümetlerinin işbirliği çerçevesinde 1971’de Beykoz’da kurulan Denizcilik ve Su Ürünleri Meslek Lisesinde eğitim vermek üzere geldiği Beykoz’da kiraladığı bir evde kaldığını anlattı.

Beykoz’da o yıllarda yaşayan bazı insanları ve çeşitli mekânları fotoğraf makinesiyle görüntülediğini ifade eden Kihara, ‘’Beykoz Belediyesine minnettarım. Çünkü 35 yıllık fotoğraflarımı sergilemeye başladı’’ dedi.

Serginin açılışına katılan Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül de ilçenin geçmişindeki önemli bir dönemi kayıt altına alan Kihara’nın çektiği fotoğrafların, kültürel ve sosyal değişimin en önemli belgelerinden biri olduğunu söyledi.

Fotoğraf sergisi iki hafta boyunca açık kalacak.

/ İSTANBUL

15.11.2007


 

Sergi geliriyle dersaneye gidecek

Şanlıurfa’da bir açık öğretim lisesi öğrencisi, açtığı ilk kişisel resim sergisinden elde edilecek gelirle, üniversite sınavına hazırlanmak için dershaneye gitmeyi planlıyor.

Lise son sınıf öğrencisi Mehmet Hikmet Karagöz (18), Belediye Sergi Salonunda açılan ‘’Renklerin Dansı’’ adlı yağlı boya resim sergisiyle ilgili bilgi verdi.

Babasının inşaat işçisi olduğunu, kendisinin de bir ecza deposunda çalıştığını belirten Karagöz, 2 yıl önce Şanlıurfa Belediyesi’nce açılan resim kursuna gittiğini ve resim yapmayı orada öğrendiğini söyledi. ‘’Renklerin Dansı’’ adlı ilk kişisel resim sergisini açmanın mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Karagöz, ”Sergiden elde edeceğim gelirle, ÖSS’yi kazanmak için dershaneye gideceğim’’ dedi.

21 eserin bulunduğu sergi, 18 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak.

/ ŞANLIURFA

15.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri