Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Eski ABD askerlerinde intihar salgını

Amerikan CBS Televizyonu tarafından yapılan bir araştırma, orduda hizmet vermiş eski askerler arasında ‘’gerçek bir intihar salgını’’ söz konusu olduğunu ortaya koydu. Araştırma, orduya hizmet etmiş 6 bin 256 askerin 2005’te intihar ettiği, bunun da günde ortalama 17 intihar anlamına geldiğini gösteriyor.

ABD’de her 100 bin kişide intihar oranının 8,9 olduğu, askerler arasındaki ise bu oranın her 100 bin kişiden 18,7 ila 20,8’e çıktığı belirtilen araştırmada, yaşları 20 ile 24 arasındaki değişen askerlik yapmış gençlerde rakamların, her 100 binde 22,9 ila 31,9’a yükseldiğine dikkat çekiliyor.

Bunun ise asker olmayan gençlerde intihar oranlarının 4 kat fazlasına karşılık geldiği belirtilen araştırmada, bu rakamların zihinsel sağlıkla ilgili sorunların salgın halde olduğunu açıkça gösterdiği ifade ediliyor.

23 yaşındaki askerlik yapan oğlu 2005’te intihar eden bir babanın, ülke yöneticileri ve Genelkurmay Başkanlığı’nın, sorunun gerçek boyutlarını bilmemekle suçladığına da yer verilen araştırmada, ‘’Hükümetin rakam istemediği ve ölenlerin sayısının yayımlanmasını da istemediği’’ ifadeleri yer alıyor.

CBS’e göre 1,6 milyonu Irak ya da Afganistan’daki savaşlara katılmış toplam 25 milyon kadar eski asker var. Söz konusu verilerin ise yalnızca Irak, Afganistan ve Vietnam ya da 2. Dünya Savaşı’nda savaşanlar değil, bütün eski askerleri temel aldığı da belirtiliyor.

Yine CBS’e göre, eski askerlerin zihinsel rahatsızlıklarının tedavisi için yılda 3 milyar dolar kadar para harcanıyor.

/ NEW YORK

16.11.2007


 

Pentagon da ‘Sınırötesi olmadı’ dedi

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’nin Irak’a yönelik bir sınırötesi operasyon düzenlediğine yönelik bir bilginin olmadığını söyledi.

Sözcü Geoff Morrell, “Bildiğim kadarıyla haberlerde belirtildiği gibi bir sınırötesi operasyon, bir hava saldırısı olmadı’’ dedi.

/ WASHINGTON

16.11.2007


 

“İsrail, Filistin konusunda Türkiye’ye minnettarız”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, İsrail-Filistin meselesinin iki devletli çözüm yolunda ilerlemesinde Türkiye’nin siyasî, diplomatik, ekonomik ve benzeri desteğine güvendiklerini belirtirken, sürecin ilerlemesinde şu ana kadar Türkiye’nin verdiği destek için ABD’nin minnettar olduğunu söyledi.

McCormack, İsrail ve Filistinli işadamlarını bir araya getirmeye yönelik Ankara Forumu’na ilişkin bir soruyu cevaplarken, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, bu konu hakkında Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile telefonda görüştüğünü ve bilgi aldığını kaydetti.

Sean McCormack, bu konudaki gelişmelere ilişkin ayrıntılar hakkında konuşmayı taraflara bıraktığını belirtti. McCormack, gelecekte kurulacak bir Filistin devleti ile İsrail’in ne tür bir ilişki içinde olacağının, en önemli konulardan biri olduğunu kaydetti.

Sözcü, pratik açıdan, siyasî anlaşmalardan başlamak yerine bu tür ekonomik ilişkiler temelinde çalışmanın, günlük bazda biraz daha kolay olduğuna işaret etti ve ‘’ekonomik ilişkiler üzerinde çalıştığınız zaman, bu ilişkilerde güven tesis etmeye hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz’’ dedi.

İsrail-Filistin barış sürecinde ABD’nin Türkiye’den beklentisinin sorulması üzerine McCormack, ‘’Türkiye, bu sürecin ilerlemesinde çok destek oldu. Diplomatik ve siyasi desteklerine çok minnettarız. Ankara’da sponsor oldukları buluşma, bunun bir örneği. Bu çerçevede biz ve taraflar, Türkiye’nin ve elbette uluslararası toplumun diğer üyelerinin, iki devletli çözüm yolunda iki tarafa yardım amacıyla önemli bir rol oynamasına bakacağız’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

16.11.2007


 

İsrail Gazze’ye saldırdı: 2 ölü

İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyinde direnişçileri taşıyan bir araca saldırısında 2 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun füze saldırısının, El Aksa Şehitleri Tugayı direnişçilerinin İsrail’in güneyine roket saldırısında bulunmasından sonra yapıldığını söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih örgütünün silahlı kanadı olan El Aksa Şehitleri Tugayı, Beyt Lahiya bölgesindeki saldırıda ölen kişilerin örgüt üyesi olduğunu açıkladı.

İsrail ordusu da kara birliklerinin İsrail kasabalarına saldırılar düzenlenen roket rampalarını ve bunları kullananları vurduğunu belirtti.

/ GAZZE

16.11.2007


 

Putin’e üçüncü kez başkanlık yolu açıldı

usya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görevden ayrılmasını istemeyen Rusya halkı, bürokratları ve askeri yetkilileri sonunda Putin’in üçüncü dönemde görevde kalmasını sağlayacak formülü buldu.

Yeni formüle göre 2 Aralık’ta parlamento seçimlerine katılacak Rusya lideri önce milletvekili seçilecek. Ardından başkanlıktan istifa edecek Putin, Duma’da Mart 2008’e kadar milletvekili olarak kalacak. Bu dönemde Kremlin’e Rusya liderinin uygun gördüğü bir isim vesayet edecek. Mart 2008’de de başkanlık seçimlerine girecek Putin yeniden Rusya lideri olacak.

Kremlin ve Duma kaynaklarından edinilen bilgileri duyuran Ekho Moskova radyosu yeni formülle anayasanın öngördüğü üç dönem üst üste görevde kalmaması şartının da böylece yerine getirilmiş olacağını duyurdu. Hukukçular da anayasada bu konuda tam bir açıklık olmadığını, Putin’in böyle bir formülle Mart 2008’den sonra Kremlin’de oturabileceğini kaydediyor. Bir kısım hukukçulara göre ise anayasanın iki dönem üst üste başkanlık yapan bir liderin ancak bir dönemden sonra (2012)’de başkan olabileceğini savunuyor. Konu ile ilgili henüz Kremlin’den bir açıklama yapılmadı.

/ MOSKOVA

16.11.2007


 

Pakistan’da geçici hükümete doğru

Pakistan’da Devlet Başkanı Pervez Müşerref ve yardımcılarının geçici hükümetin kurulması için çalışmalarını nihai aşamaya getirdiği bildiriliyor.

Pakistanlı yetkililer, ülkeyi seçimlere hazırlayacak geçici hükümetin kurulmasının bitme aşamasına geldiğini belirtti. Pakistanlı muhalifler ve uluslar arası toplum seçimlerden önce olağanüstü halin kaldırılması gerektiğini belirtiyorlar.

Müşerref’in tartışmalı devlet başkanlığı da bugün sona eriyor. Müşerref, parlamento ve eyalet meclislerinde 6 Ekim’de yapılan seçimlerde yeniden devlet başkanı seçilmişti. Geçici hükümet, 9 Ocak 2008’de yapılması beklenen parlamento seçimlerini yerine getirmekle görevli olacak. Hükümette başbakanlık için en kuvvetli adayın Devlet Bakanı ve üst meclis Senato’nun Başkanı Muhammedmian Soomro’nun olduğu bildiriliyor.

Pakistan medyası ise başbakanlık için diğer ciddi adaylar arısında Ankara Büyükelçiliği yapan İftihar Hüseyin Şah ile eski Merkez Bankası başkanı İsrat Hüseyin’in de bulunduğunu belirtiyor.

Bu arada eski başbakanlardan Benazir Butto ve Navaz Şerif’in Müşerref’e karşı bir ittifak oluşturmak için görüşmelere başladığı bildirildi. Butto’nun Halk Partisi’nden bir yetkili, Müşerref’ten önceki gün görevi bırakmasını isteyen liderlerinin, dün de Suudi Arabistan’da bulunan Şerif’i telefonla aradığı ve muhalefet koalisyonu kurulması için görüştüğünü, ancak henüz bir karar alınmadığını söyledi.

/ İSLAMABAD

16.11.2007


 

Kerkük’te polis yetkilisine saldırı

Irak’ın kuzeyindeki Kerkük şehrinde bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında 6 kişi öldü, 21 kişi de yaralandı.

Polis, kentteki üst düzey Kürt polis yetkilisi Hattab Ömer’in 6 araçlık konvoyunun hedef alındığı saldırıda, ölenlerin 3’ünün polis, 3’ünün de yoldan geçen siviller olduğunu kaydetti.

Saldırıda yaralananların çoğunun da okula giden çocuklar olduğu açıklandı. Ömer’in de saldırıda yaralandığı bildirildi.

/ BAĞDAT

16.11.2007


 

BM temsilcisi Myanmar’da muhalif liderle görüştü

Birleşmiş Milletler’in Myanmar insan hakları temsilcisi Paulo Sergio Pinheiro, cezaevindeki muhalif lider Min Kao Naing ile görüştü.

Diplomatik bir kaynak, 4 yıl aradan sonra tekrar Myanmar’a girmesine izin verilen Pinheiro’nun eski başşehir Yangon’daki Insein cezaevinde Naing ile görüştüğünü söyledi. Görüşmeyle ilgili başka ayrıntı vermeyen kaynak, özel temsilcinin cezaevinde başka bir mahkûm ya da tutuklu ile görüşmediğinin anlaşıldığını belirtti. 1988 yılında askerî cuntanın kanla bastırdığı öğrenci ayaklanmasının lideri olduğu için 15 yıl hapis yatan Naing, Ağustos ayında Budist rahiplerin başlattığı gösterilerden sonra tekrar tutuklanmıştı.

/ YANGON

16.11.2007


 

AB yolunda Çek desteği

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, “Çek Cumhuriyeti olarak, Türkiye’nin, AB’ye katılımına destek veriyoruz. Biz inanıyoruz ki Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği dışında herhangi bir imtiyazlı üyelik ya da Akdeniz Projesi olsun tam üyeliğinin yerini alamaz” dedi.

Çek Cumhuriyeti’ne resmî bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ile yaptığı görüşmeye ilişkin, “Terör konusundaki değerlendirmelerimizi paylaştık, uluslararası barış, istikrar ve işbirliğinin pekiştirilmesi yönündeki görüşlerimizin büyük ölçüde örtüştüğünü memnuniyetle gözlemledik’’ dedi.

Erdoğan ile Topolanek, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek de yaptığı açıklamada Türkiye ile Çek Cumhuriyetini birleştiren bir çok ortak nokta bulunduğunu kaydederek, sadece ticari değil, stratejik olarak da Türkiye ile ortak noktaları olduğunu söyledi.

Türkiye’nin NATO’ya üye olduğunu belirten Topolanek, “İki ülke arasında sorunsuz ilişkiler var’’ dedi.

Topolanek, son 5 yıl içinde iki ülke arasındaki ticarî ilişkilerin 4 kat arttığını ve dinamik ilişkiler bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Çek Cumhuriyeti olarak, Türkiye’nin, AB’ye katılımına destek veriyoruz. Biz inanıyoruz ki Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği dışında herhangi bir imtiyazlı üyelik ya da Akdeniz Projesi olsun tam üyeliğinin yerini alamaz. Kesinlikle buna inanıyoruz.

Biz bu yoldaki bütün zorlukların bilincindeyiz. Türkiye’nin, AB’ye tam üyeliğinin tek hedef olduğuna inanıyoruz. Bunun, iki muhteşem medeniyetin kaynaşması için tek hedef olduğuna inanıyoruz.’’

Bir soru üzerine, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek şunları söyledi: “Elbette ki 2009 yılının ilk yarısında Türkiye tam üyeliğe kabul edilmeyecek. Böyle anlaşılmadığını umuyorum. Ama bu dönemi Türkiye’nin katılımı için müzakereleri daha yoğunlaştırılması için kullanılabileceğine inanıyorum. Akdeniz Projesi, bir çok Akdeniz ülkesinin desteklemediği bir proje ve bunun arkasında sadece Fransa duruyor. İspanya dahil bir çok ülke Barselona Projesini yeterli görüyor, Akdeniz ülkelerinin entegrasyonu için. Akdeniz Birliği’nin, Türkiye’nin tam üyeliğinin yerine geçebilecek bir olgu olduğunu savunanlar var. Bu tür bir bölgesel olguya katılım, tam üyeliğin yerini alamaz.’’

/ PRAG

16.11.2007


 

Şimşek: Hiçbir şeyin kolay çözümü yok

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin sorunlarına uzun vadeli ve gerçekçi çözümler ürettiklerini, hiçbir şeyin kolay çözümü olduğuna inanmadıklarını söyledi.

Türlü konferans ve toplantılara katılmak üzere İngiltere’nin başşehri Londra’ya gelen Mehmet Şimşek, ilk olarak bu akşam Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) tarafından düzenlenen toplantıda, Türk ve yabancı oda üyelerine hitap etti. Hükümetin reformist niteliğine vurgulamada bulunan Şimşek, son 5 yılda Türkiye’de dikkat çekici bir değişimin gözlemlendiğini, politik, ekonomik ve toplumsal alanda önemli bir dönüşümün yaşandığını bildirdi. Yakın vadede sosyal güvenlik ve eğitim gibi pek çok alanda kapsamlı yeni reformların yapılacağını da hatırlatan Şimşek, Türk demokrasisinin de son seçimlerden daha da güçlenerek çıktığını anlattı.

Türkiye’nin sorunlarına uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümler istediklerini hiçbir şeyin kolay çözüm yolu bulunduğuna inanmadıklarını da vurgulayan Şimşek, “hoşlansak da hoşlanmasak da küresel bir dünyada yaşıyoruz ve gerek üretim gerekse hizmet sektöründe büyük bir rekabet var. Biz de ülkemizi bu rekabet şartlarına hazırlamalıyız’’ dedi.

/ LONDRA

16.11.2007


 

Çocuk Günü, Hindistan’da kutlanıyor

Dünya genelinde “Dünya Çocuk Günü” 20 Kasım’da kutlanırken, Hindistan, kutlamalara ülkenin ilk başbakanı Jawaharlal Nehru’nun doğum gününün 14 Kasım olması sebebiyle erken başlıyor.

Kimsesiz ve özürlü çocuklara büyük önem verilen kutlamaların ilki Hindistan deniz kuvvetleri tarafından yapıldı. Deniz kuvvetlerine bağlı bir grup subay ve askerin dâveti üzerine maket savaş gemilerini gezen spastik özürlü çocuklar hayatlarının en mutlu günlerinden birini yaşadı.

/ YENİDELHİ

16.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri