Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İşsizlik arttı

Türkiye’de işsizlik oranı Ağustos’ta yüzde 9.2’ye yükselirken, genç nüfusta işsizlik yüzde 19.2 düzeyine çıktı. İşsiz sayısı da 2.4 milyona yaklaştı.

İşsizlik oranında düşüş sağlanamazken, genç nüfusta işsizlik yüzde 20’ye yaklaştı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan hanehalkı işgücü anketine göre, işsizlik oranı Ağustos’ta yüzde 9.2’ye yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde işsizlik yüzde 9.1 düzeyindeydi. Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 40 bin kişi artarak 2 milyon 383 bin kişiye yükseldi. Ağustos ayında en çarpıcı gelişme genç nüfustaki işsizlik oranında oldu. Genç nüfusta işsizlik yüzde 19.2’ye yükseldi. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 17.5 düzeyindeydi. Şehirlerde işsizlik oranı 0.2 puanlık azalışla yüzde 11.6, kırsal yerlerde ise 0.3 puanlık artışla yüzde 5.6 oldu.

TARIM DIŞI İŞSİZLİK YÜZDE 11.9

Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.1 puanlık azalışla yüzde 11.9 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran erkeklerde geçen yılın aynı dönemine göre değişmeyerek yüzde 10.3 düzeyinde kalırken, kadınlarda 0.4 puanlık düşüşle yüzde 18.7 oldu.

Ağustos’ta istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 269 bin kişi artarak, 23 milyon 548 bin kişiye ulaştı. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 218 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 487 bin kişi arttı.

İstihdam edilenlerin yüzde 28’i tarım, yüzde 19.1’i sanayi, yüzde 6.5’i inşaat, yüzde 46.5’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, tarım sektöründe istihdamın payının 1.2 puan, sanayi sektörünün payının ise 0.4 puan azaldığı, buna karşılık inşaat sektörünün payının 0.6 puan, hizmetler sektörünün payının ise 1.2 puan arttığı görüldü.

Ağustos’ta, işgücüne katılma oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 0.2 puanlık azalışla yüzde 49.3 olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

16.11.2007


 

Yükseltirken bonkör, indirirken cimri

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, faiz indiriminin bu ay da 0,50 puanda kalmasının reel sektörün şevkini kırdığını belirtti.

Para Politikası Kurulunun kısa vadeli faiz oralarında yaptığı indirimi yaptığı yazılı açıklama ile değerlendiren Aygün, faiz indirimine rağmen Türkiye’nin yüzde 16,25 oranıyla, dünyanın en yüksek faizini uygulayan ülkesi olmaya devam ettiğini hatırlattı. Bu sebeple reel sektörün 0,50 puandan daha yüksek bir faiz beklentisi içinde olduğunu ve bankanın faiz indirimiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada daha yüksek bir faiz indirimi yapılması için gerekli bütün şartların görüldüğünü kaydeden Aygün, Merkez Bankası yönetimini faiz artırırken gösterdiği ‘’cesareti’’ faiz indirirken de göstermesini beklediğini bildirdi.

‘’Merkez Bankası faizi artırırken çok bonkör, indirirken cimri davranıyor’’ diyen Aygün, Haziran-Temmuz 2006’da iki ay içerisinde faiz oranlarında toplam 4,25 puanlık artışı gözünü kırpmadan gerçekleştiren Merkez Bankası’nın, son üç ayda yaptığı indirimin sadece 1,25 puanda kaldığını belirterek, ‘’Merkez Bankası yönetiminin iki yıldır yanına bile yaklaşamadığı enflasyon hedefini bahane edip Türk halkının yüksek faiz ödeme mahkmiyetinin süresini sürekli uzatmasını anlamıyoruz’’ diye konuştu.

“ÇİSELİYOR AMA ISLATMIYOR”

MAN Finans Genel Müdürü Semih Pala, faizlerde indirim beklentisinin özellikle reel sektörde yüksek olduğunu belirterek, ‘’İndirim çiseliyor ama henüz ıslatmıyor’’ dedi.

Pala yaptığı yazılı açıklamada, şöyle dedi: ‘’Dünyanın en yüksek faizi hâlâ Türkiye’de. Bunu kabul etmek ve ekonominin gereklerini göz önünde tutarak, faizleri makul bir seviyeye kadar düşürmek lâzım. Faizler tıpkı bir asansör gibi tatlı tatlı inmeye başladı. Merkez Bankası asansörü dibe düşürmemek için azamî dikkat gösteriyor. Reel sektör ve mali sektör açısından baktığımızda ise evet indirim çiseliyor ama henüz ıslatmıyor. Ancak beklentilerle realite arasında bir denge olduğu unutulmamalı.’’

/ ANKARA

16.11.2007


 

Fiş almaya Çin modeli

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, fiş toplamayı cazip hale getirmek için Çin modeli uygulanmasını teklif etti.

Aslan, “Çin’de fiş alanlara çekiliş, kazı kazan ve benzeri şans oyunları düzenleniyor. Bizde de böyle bir uygulama başlatılırsa, fiş almada patlama yaşanır” dedi. Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 2007 yılında 20 milyar YTL hedeflenen KDV gelirlerinin ilk 10 ayda 14 milyar YTL olarak gerçekleştiğini belirten Aslan, bu düşüşün sebebinin ücretlilere ödenen vergi iadesinin kaldırılması olduğunu vurguladı. Ege Koop Genel Başkanı, “Çin’de fiş ve faturaların üzerinde kazı kazan gibi bir bölüm bulunuyor. Tüketiciler, harcamaları karşılığı aldıkları fiş ya da faturanın üzerindeki bu bölümü kazıyınca çeşitli para ödülü ve hediyeler kazanıyor. Bu uygulamanın benzeri Türkiye’de yapılabilirse, fiş ve Fatura toplamada görülmemiş bir patlama yaşanacaktır. Halkımız talih oyunlarına çok meraklıdır.” şeklinde konuştu.

Hüseyin Aslan, sözkonusu uygulama için KKTC’de çalışma başlatıldığını belirterek, Türkiye’de de yapılması için harekete geçilmesini istedi.

/ İZMİR

16.11.2007


 

Tarladan çiftçiye “cep mesajı’

Avusturya’dan ithal edilen ve tarım alanlarına kurulan ‘’tahmin ve erken uyarı istasyonu’’, üzerine yerleştirilen sim kartı sayesinde meteorolojik verileri değerlendirip, sulama ve gübreleme yapılacak uygun hava şartları ile hastalık olabilecek ortamı, GPRS teknolojisiyle çiftçinin cep telefonuna ‘mesajla’ iletiyor.

Sistemin kısa sürede çiftçiler tarafından benimsendiğini kaydeden Birkan Tarım Teknolojileri Şirketi Teknik Sorumlusu Fikriye Berk, ‘’Türkiye genelinde 200 adet cihaz satışı gerçekleştirdik. Antalya, Çanakkale, Isparta, Aydın, Amasya, Samsun, Niğde, Karaman ve Konya tarım müdürlükleri de bu sistemlerden alarak kullanmaya başladı. Üzerindeki donanımlara göre fiyatı 3 ve 8 bin YTL arasında değişen sistemden 3 bin adet satmayı yapmayı hedefliyoruz’’ dedi.

/ ADANA

16.11.2007


 

Türkiye faizde hâlâ şampiyon

Merkez Bankası’nın 18 Eylül’de gittiği 0.25 puan ve 16 Ekim ile öncekigün yaptığı 0.50’şer puanlık indirimlere rağmen Türkiye, yüzde 16.25’le dünyada merkez bankası gecelik borçlanma faiz oranında şampiyonluğunu koruyor.

Merkez Bankası gecelik faiz oranında Türkiye’yi yüzde 14.25’le İzlanda, yüzde 11.25’le Brezilya, yüzde 10.5’le Güney Afrika izliyor. Diğer belli başlı ekonomilerde ise söz konusu oran yüzde 10’un altında bulunuyor. Mısır’da yüzde 8.75, Yeni Zelanda’da yüzde 8.25, Hindistan’da yüzde 7.75 ve Macaristan’da yüzde 7.5 olan söz konusu oranın, Çin’de yüzde 7.02, Hong Kong ve Avustralya’da yüzde 6.75, İngiltere’de yüzde 5.75 olduğu belirlendi.

16.11.2007


 

Kayıtlı cep sayısı 84 milyona çıktı

Cep telefonlarının kayıt altına alınması uygulamasıyla ‘cep’ hırsızlığında yüzde 90 oranında azalma oldu.

Cep telefonlarının kayıt altına alındığı 2005 yılında kayıtlı cep telefonu sayısı 19 milyon iken aradan geçen iki yılı aşkın sürede, kayıt altına alınan cep telefonu sayısı 84 milyona ulaştı. Sadece kayıt altına alınan cep telefonlarının ekonomik değerinin 9 milyar dolar olduğu bildirildi.

Eylül ayı verilerine göre, cep telefonu abone sayısı ise 60 milyona yaklaştı. Abone sayısındaki artış mobil operatörlerin gelirlerine de yansıyor. Operatörlerin bir önceki yıla göre gelirleri yüzde 12 artarak yaklaşık 9.6 milyar dolara yükseldi.

Öte yandan 1 Temmuz 2008’den itibaren cep telefonundan Türkçe karakterlerle mesaj yazılabilecek.

/ ANKARA

16.11.2007


 

KİT’ler görev zararında hedefi aşt

Yapısal reformlarla azaltılan KİT’lerin görev zararlarında son aylarda dikkat çekici artışlar oluştu.

Ekonomideki en büyük kara deliklerden birini oluşturan KİT’lerin görev zararları, 2001 krizinden sonraki yapısal reformlarla ciddi ölçüde azaltıldı. Son yıllarda sadece bütçe ve diğer yasalarla görev yüklenen kamu iktisadî teşebbüsleri (KİT) görev zararı veriyor.

Ancak KİT’lerin görev zararları son aylarda arttı. 2007’de 660 milyon YTL görev zararı vermesi hedeflenen kamu teşebbüsleri, 10 ayda 669.8 milyon YTL zarara ulaştı.

/ ANKARA

16.11.2007


 

Sabancı ve Carrefour Migros’a talip

Sabancı Holding A.Ş., Carrefour S.A. ile Migros’un yüzde 50,83 oranındaki kontrol hissesi için bağlayıcı olmayan bir ön teklif verdiğini duyurdu.

Sabancı Holding A.Ş’den İMKB’ye yapılan açıklamada, şirketin, Carrefour S.A. ile Migros’un yüzde 50,83 oranındaki kontrol hissesi için 5 Kasım 2007 tarihinde bağlayıcı olmayan bir ön teklif verdiği belirtilerek, ‘’Satın alma tamamlandığı takdirde şirketimiz ile Carrefour S.A.’nın ortak girişimi olan Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş’nin satın alma işlemini gerçekleştirmesi planlanmaktadır’’ denildi.

/ İSTANBUL

16.11.2007


 

Petrol fiyatları geriledi

Uluslararası ham petrol fiyatları biraz geriledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) petrol üretimini artırabileceği beklentisiyle, Asya borsalarında, ABD ham petrolünün, Aralık ayı varil teslim fiyatı, 18 sentlik gerilemeyle, 93,91 dolara indi. Brent türü Kuzey Denizi ham petrolünün varil fiyatı da, 35 sentlik gerilemeyle, 91,01 dolara indi.

/ SİNGAPUR

16.11.2007


 

İnşaat sektörü Kayseri’de buluşacak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Genişletilmiş İstişare Toplantısı Kayseri’de gerçekleştirilecek.

‘Kentsel Dönüşüm ve Konut Finansmanı’ konu başlığında gerçekleştirilecek toplantıda inşaat sektörünün sorunları masaya yatırılacak.

/ KAYSERİ

16.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri