Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Çocuk katili İsrail

Çocuklara Koruma-Filistin örgütünün yayınladığı rapora göre bu yılın ilk yarısında Batı Şeria ve Gazze’de 30 Filistinli çocuk İsrail ordusunun askerî eylemleri sebebiyle öldü.

Filistin’de İntifada’nın başlamasından bu yana öldürülen çocukların sayısı 882’ye yükseldi.

Rapor, protestolara katılan ya da taş atan çocuklara karşı ölümcül güç kullanımı, tutuklanmaktan kaçmaya çalışan veya İsrail’e geçmeye çalışan çocuklara yönelik ölümcül güç kullanımı, hedef gözetmeksizin yapılan bombardımanlar ve ateş açılmasını çocukların ölüm sebepleri arasında saydı. Öldürülen 30 çocuktan hiçbiri silâhlı değildi.

“İsrail savaş suçu işliyor”

Örgüt “Hayat hakkı bütün diğer insan haklarının gerçekleşmesi için temeldir ve İsrail’i de bağlayan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Sivil ve Medeni Haklar Sözleşmesi (ICCPR) ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle (ÇHS) güvence altına alınmıştır” dedi.

Bir ülkenin kendi güvenliğini tehdit eden durumlarda bile bireyleri keyfen yaşam hakkından mahrum bırakamayacağını vurgulayan örgüt, “Buna rağmen İsrail ordusu uluslararası insanî hukukun temel prensiplerini ihlâl etmeye devam ediyor” diye ekledi.

İşgalci bir güç olarak, İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’de de temel insan hakları standartlarını koruma sorumluluğu var. Raporda listelenen cinayetlerin yüzde 40’ı İsrail’in 2002 sonrasında yeniden işgal ettiği yerleşimlerde gerçekleşti. Örgüt, raporda yer alan çocuklarla ilgili cinayetlerin İsrail’in savaş suçu işlediğini gösterdiğini vurguladı. İsrail’in bu ölümlerden sadece biriyle ilgili soruşturma açtığını belirten rapor, bu durumun İsrail hükümetinin sorumluluğunu yerine getirmekteki isteksizliğine işaret ettiğini belirtti.

/ KUDÜS

17.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çocuk katili İsrail

  Pakistan'da ara dönem

  Annapolis sonuç getirmez

  Demokratlar’dan Irak hamlesi

  Bangladeş’te kasırganın bilânçosu ağır

  İran’dan çift taraflı tavır

  İngilizler göç ediyor


 Son Dakika Haberleri