Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ortak açıklama yaptılar

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının DTP hakkında kapatma dâvâsı açmasını eleştiren İnsan Hakları Derneği Başkanı Hüsnü Öndül ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen, “Biz insan hakları savunucuları, demokrasinin kurumlaştırıldığı bir sistemde her kapatılan siyasal partiyle birlikte demokrasi kültürünün ve birikiminin önemli bir yara aldığını; seçimle gelmiş milletvekillerinin ancak seçimle gidebileceğini savunuyoruz” dediler.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Demokratik Toplum Partisinin kapatılması istemiyle hazırladığı dâvâ dosyasını Anayasa Mahkemesine göndermesinin ardından ortak bir basın açıklaması yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Hüsnü Öndül ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Yavuz Önen, “parti kapatma dâvâsını”demokrasi kültürünün yara alacağı endişesinden dolayı eleştirdiler.

Demokratikleşmenin önünde engel teşkil eden parti kapatmalarının bir son bulması gerektiği belirtilerek: “Bir ülkede var olan demokrasinin düzeyini gösteren en önemli kriterlerden biri yurttaşların siyasal alana dahil/müdahil olabilme olanaklarıdır. Bu olanakların en başında ise siyasî partiler gelir. Dolayısı ile, bu gerçeklikten yola çıkarak 3 Ekim 2001’de siyasal partilerin kapatılmasını güçleştiren anayasa değişikliği kabul edilmişti. Bizler de bu düzenlemeyi demokratikleşme yolunda atılmış olumlu bir adım olarak değerlendirmiştik. Ancak siyasal partilerin kapatılması ya da kapatılma istemiyle haklarında dava açılması süreci devam ediyor: Bu durumun siyasal yaşamın demokratikleştirilmesinin önünde bir engel olduğu da bir gerçektir. Bu uygulamaların artık son bulmasını istiyoruz.” denildi.

Kürt sorununun çözümünde siyasal temsillerinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiği vungulanarak şöyle devam edildi: “Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollardan çözümü Kürt kökenli yurttaşlarımızın kendi kimlikleri ile de siyasal temsillerinin ve siyasal alana dahil olabilmelerinin önündeki tüm engellerin kaldırılması gerekmektedir. Oysa aksine bir tutum alınarak, Kürt sorunuyla uzaktan ya da yakından ilişkili gerekçelerle, bugüne kadar Halkın Emek Partisi, Demokrasi Partisi, Demokrasi ve Değişim Partisi, Demokratik Kitle Partisi, Özgürlük ve Demokrasi Partisi, Halkın Demokrasi Partisi ve Demokratik Halk Partisi kapatılmıştır. Bugün de Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılmak istenmesinin tüm yurttaşların yakıcı bir ihtiyaç olarak hissettiği söz konusu sorunun demokratik yollardan ve ivedi çözümüne hiç katkıda bulunmayacağı açıktır.”

Açıklamanın sonuç bölümünde ise seçimle gelenlerin ancak seçimle gidebileceği belirtilerek: “Biz insan hakları savunucuları, demokrasinin kurumlaştırıldığı bir sistemde her kapatılan siyasal partiyle birlikte demokrasi kültürünün ve birikiminin önemli bir yara aldığını; seçimle gelmiş milletvekillerinin ancak seçimle gidebileceğini savunuyoruz.” değerlendirmesi yapıldı.

Cemil YÜZER / ANKARA

18.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bediüzzaman Sempozyumunda adalet konuşulacak

  Ortak açıklama yaptılar

  Toptan: Parti kapatmak çözüm değil

  Cindoruk: DEP’in kapatılması hataydı

  Selzede Trakya, yara sarma telaşında

  Kudüs bizi birleştiriyor

  Din ve bilim bir arada okutulmalı

  Bakan Günay: Terörle mücadele dünyanın her yerinde meşrûdur

  Türkiye'nin eli güçlenecek

  Unakıtan: Türk milleti Avrupa'nın Çin'i gibi

  Emekli paşalara ‘sus’ mesajı

  Ali Babacan’dan muhalefete terör birifingi

  Deprem adına yapılması gereken çok şey var

  “Vizesiz Avrupa” sempozyumu düzenlenecek

  Çelik: Alevi vakıflarının serzenişi haklı değil

  ‘Sosyal market’ sevindiriyor

  Servis şarampole yuvarlandı: 23 yaralı

  Yoksula yardım yerine iş

  En çok ezandan etkilendim

  İstanbul’da iklim değişimi araştırılacak

  Demiryolları bayramda yolcu kaçırmayacak

  Marmara depremi, bölgeyi etkileyecek

  Eğitim yardımı alacak öğrenciler belli oldu

  Güneydoğu valileri toplanıyor

  Dünyayı ABD kirletiyor


 Son Dakika Haberleri