Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kudüs bizi birleştiriyor

Uluslararası Kudüs Buluşmasını takip eden yabancı gazeteciler, toplantının önemine dair mesajlar verdiler. Sudanlı gazeteci Emine Fadol, Kudüs Buluşmasında ‘Müslümanlar tek bir vücuttur’ mesajı verildiğini belirtirken, Mısırlı gazeteci Nada Kassass ile İranlı Sadık Çelebi de Kudüs’ün Müslümanları birleştirdiğini ifade ettiler.

“Uluslar arası Kudüs Buluşması’nın farklı ülkelerden gelen katılımcı misafirlerinin yanı sıra toplantıyı haber yapmak amacıyla gelen gazeteci misafirleri de vardı. Organizasyon heyetinin kendilerine sunduğu imkânlardan memnuniyetlerini dile getirerek sözlerine başlayan misafir gazeteciler, toplantının önemine dair güzel mesajlar da verdi.

KENDİMİ FARKLI BİR ATMOSFERDE HİSSETTİM

Abd Amonem Foad / Sawt Alhak Gazetesi

İsrail’in 1948’de işgal ettiği topraklarda bulunan Ümmüfehm şehrinden geldim. Sawt Ahlak Gazetesi (Özgürlük ve Hak Sesi) editörüyüm. Kudüs Buluşması, bütün teknik sorunlara rağmen çok başarılı bir organizasyondu. Böyle büyük organizasyonlarda mutlaka bir iki hata olur ama yine de başarılıdır. Katılım da çok harikaydı. Katılımcıların hem sayısı çok hem de kalitesi yüksek. Ayrıca çok renkli bir organizasyondu. Müslümanlar vardı, gayrımüslimler vardı, farklı farklı mezhep ve meşreplerden insanlar vardı. Hepsi Kudüs için buraya toplandı. Ben hep basın odasında olduğum için toplantılardaki heyecanı tam izleyemedim. Ama yine de farklı bir atmosferde kendimi hissettim. Biz, 1948’de işgal edilen bölgenin Arapları, on iki seneden beri, “Kudüs Tehlikede” adı altında bir organizasyon yapıyoruz, İsrail İslâm Hareketi organizesini yapıyor. Orada yaşadığımız heyecanın aynısını burada yaşadım.

KUDÜS BİZİ BİRLEŞTİRİYOR

Nada Kassass / Serbest gazeteci

Mısır’dan geldim. 1985’ten beri basında çalışıyorum. Organizasyonda biraz karışıklık vardı, ama bütün bunlar ‘Kudüs Buluşması’nın önemini zedelemedi. Bu buluşmanın önemini gösteren bir işaret var, o da katılım. Çok büyük bir katılım oldu. Biz Mısır’da Kudüs için veya başka konularda uluslar arası toplantılar yaptık, fakat bu kadar insan toplayamadık. Bu kadar hizmet de sunamadık. İkinci fark da renklilik. İran resmî bir şekilde temsil edildi, Suriye resmî ve gayrı resmî bir şekilde, Filistin her rengiyle buradaydı. Suudi Arabistan da vardı. Genelde bu ülkelerin bulunduğu yerde Arabistan bulunmaz ama burada vardı. Bu beraberlik çok güzel.

Biz Müslümanlar çok farklıyız, birbirimizden ayrıyız. Irk, dil, siyasî görüşlerimiz, bütün bu farklılıklara rağmen Kudüs meselesi bizi birleştiriyor. Ben seninle şu anda dolaysız bir şekilde konuşamıyorum, dillerimiz ayrı ama kalplerimiz aynı. Çünkü Kudüs bizi birleştiriyor.

Şu anda Kudüs meselesi bir mücadele konusudur. İşgal ile direniş arasında bir mücadele konusudur. Ve ben sanırım ki İslâm ümmetini birleştiren tek mesele Kudüs meselesidir. Kudüs bizim varoluşumuzun sorusunun cevabıdır. Kudüs varsa biz varız, yoksa yokuz.

Filistin’deki sorunun sebebi, devletlerin müdahaleleri. Onlar sorunu çözmek değil, çıkarmaya yaradılar. İster Arap ülkeleri, ister Batıdan yapılan müdahaleler Filistin meselesini daha kötü duruma getirdi. Ben Mısır’lı olduğum halde ülkemin içişleri bakanının Filistin’e gideceğini öğrendiğimde bir kâbus yaşarım, çünkü kesinlikle bir sorun çıkar. Filistin’de problemlerin çoğu Mısır tarafından geldi.

MÜSLÜMANLAR TEK BİR VÜCUTTUR

Emine Muhammed Fadol / Ra’yül Amm Gazetesi

Sudan’dan geldik bu toplantıya. Çünkü bu toplantının bütün İslâm âlemi için büyük ehemmiyeti var. Kudüs’teki şu andaki gelişmeler bizim için oldukça önemli. Müslümanlar için oldukça önemli şeyler orada, dinî mukaddeslerimiz orada. O yüzden Kudüs hepimizin ortak dâvâsı. Bu toplantı, bütün Müslümanların konu hakkındaki görüşlerini açıklamaları için bir fırsattır. Batı devletlerine, Amerika’ya da şu mesajı vermek istiyoruz, Irak’lı, Sudan’lı ve Türkiyeliler, bütün Müslümanlar tek bir vücuduz. Biz bunu bildirmek için buraya geldik. Ve biz tek vücut olan Müslümanlar, Filistin dâvâsının arkasında duruyoruz.

Annapolis toplantısının Filistin dâvâsına karşı, ona zarar verecek bir toplantı olacağını düşünüyorum. Kudüs Buluşması nasıl Filistin dâvâsına destek verdiyse, Annapolis’teki toplantı da İsrail’in dâvâsına destek verecektir.

KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ

Sadık Çelebi / İRNA

‘Kudüs Buluşması’nın İstanbul’da yapılması çok çok önemli. Başka bir ülkede olsaydı belki bu kadar katılım olmazdı. Peres’in Ankara’ya gelişinin hemen ardından İstanbul’da bu toplantının yapılması da başka bir anlam taşıyor. Bu, toplumun, İslâm toplumunun, özellikle de Türk kamuoyunun Filistin konusunda ne düşündüğünü çok açık bir şekilde ortaya koymuş olmasıdır. Her şeyin barış yoluyla çözülmesini istiyoruz ama bir de Filistinlilerin vazgeçilmez hakları vardır. Kendi topraklarından göç etmek zorunda bırakılmaları gibi konularda masa başında oturup İsrail’i ikna etmek ne derece mümkün olur bunu anlayamıyorum ben. Ama bu buluşma büyük bir mesaj verdi. Toplantıda Filistin sorununun ne şekilde çözüleceğine dair mesajlar verildi. ‘Kudüs Buluşması’nın diğer önemli yanı, Annapolis’te yapılacak toplantının hemen öncesinde gerçekleştirilmiş olmasıdır. O toplantıyı Amerika’nın gerçekten çok iyi niyetlerle yapmış olduğunu düşünemiyorum. Eğer iyi bir niyet olsaydı zaten Filistin sorunu bugüne kadar çözülmüş olacaktı. Filistin halkının isteği, Kudüs’ün içinde bulunduğu kendi devletlerini kurmak. Biz dünya Müslümanları da bu gibi toplantılarla Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu, onların dâvâlarının savunucusu olacağımızı gösteriyoruz.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

18.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bediüzzaman Sempozyumunda adalet konuşulacak

  Ortak açıklama yaptılar

  Toptan: Parti kapatmak çözüm değil

  Cindoruk: DEP’in kapatılması hataydı

  Selzede Trakya, yara sarma telaşında

  Kudüs bizi birleştiriyor

  Din ve bilim bir arada okutulmalı

  Bakan Günay: Terörle mücadele dünyanın her yerinde meşrûdur

  Türkiye'nin eli güçlenecek

  Unakıtan: Türk milleti Avrupa'nın Çin'i gibi

  Emekli paşalara ‘sus’ mesajı

  Ali Babacan’dan muhalefete terör birifingi

  Deprem adına yapılması gereken çok şey var

  “Vizesiz Avrupa” sempozyumu düzenlenecek

  Çelik: Alevi vakıflarının serzenişi haklı değil

  ‘Sosyal market’ sevindiriyor

  Servis şarampole yuvarlandı: 23 yaralı

  Yoksula yardım yerine iş

  En çok ezandan etkilendim

  İstanbul’da iklim değişimi araştırılacak

  Demiryolları bayramda yolcu kaçırmayacak

  Marmara depremi, bölgeyi etkileyecek

  Eğitim yardımı alacak öğrenciler belli oldu

  Güneydoğu valileri toplanıyor

  Dünyayı ABD kirletiyor


 Son Dakika Haberleri