Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB, Türkiye ile küresel güç olur

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB’nin Türkiye’yi üyeliğe kabul etmesinden sonra gerçek anlamda bir küresel güç haline geleceğini söyledi. Türkiye’nin, her zaman Avrupa’nın tarihî, siyasî ve kültürel coğrafyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Babacan, “Bu bakımdan Türkiye’yi AB içinde görmek istemeyen bazı çevrelerin, bu coğrafyanın doğal dinamiklerini değiştirme şansı bulunmamaktadır” dedi.

Babacan, Conrad Otelinde düzenlenen 4. Türk-İtalyan Forumunun açılışında yaptığı konuşmada, tarihte Türkiye ve İtalya’nın, yedi tepeli başkentleri barındıran ülkeler olduğunu belirterek, iki ülke için Ege, Anadolu, Akdeniz değerlerinin ve Avrupa kavramının özünü oluşturan Roma hukuku ilkelerinin ortak miras olduğunu söyledi. Babacan, “Oysa birçok Avrupa ülkesi için bu değer ve ilkeler sadece bir esin kaynağı olabilmiştir” diye konuştu.

Birer Avrupa kavramı olan Anadolu ve küçük Asya’nın bugünkü Türkiye’ye dönüşmesinde İtalya’nın katkılarına atıfta bulunmak istediğini belirten Babacan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu katkıların ekonomik, kültürel, siyasi ve felsefi boyutları bulunmaktadır. Venedik, Cenova, Pisa, Floransa gibi şehirlerin Osmanlı İmparatorluğu topraklarında yer alan kolonilerinin Türkiye’den Avrupa’ya yaptıkları ticaret Osmanlı İmparatorluğunun Avrupa ekonomisi ile entegre olmasında belirleyici bir rol oynamıştır. Bu şehir devletlere Osmanlı İmparatorluğu tarafından ticari ayrıcalıklar tanınması, belki de Avrupa’da ilk defa serbest pazar gibi yapıların ortaya çıkmasına yol açmıştır.”

“AB, BİR ARADA YAŞAMA PROJESİ OLMALI”

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB’nin geleceğine ilişkin güçlü ve vizyoner politikaların henüz vücut bulamadığını belirterek, AB’nin, birikimler, gelenekler ve kültürlerin kaynaştığı bir çeşitlilik ve bir arada yaşama projesi olması gerektiğini vurguladı.

“Bu projeye Türkiye’nin üyeliğinin, kıtamızın ötesine taşan yansımaları olacaktır” diyen Babacan, Türkiye’nin üyeliğinin, değişik kültürlerin evrensel bilinç etrafında birleşmesi, çatışma yerine barış ve dayanışmanın evrensel olması anlamına geldiğini söyledi.

Ali Babacan, AB ile Türkiye arasında müzakerelerin başladığı 3 Ekim 2005 tarihinin Avrupa coğrafyası ve değerleri açısından bir dönüm noktası olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık Türkiye’nin AB üyelik süreci geri dönülemez bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Kuvvetle vurgulamalıyım ki, Avrupa’nın küresel güç haline dönüşmesinde Türkiye’nin AB üyeliği vazgeçilmez bir rol oynayacaktır. Böylece paylaştığımız değerlerin Türkiye’yi çevreleyen coğrafyalara yansıması ve bu coğrafyanın etkin konum kazanması mümkün olacaktır. Kısaca Avrupa, siyasi, ekonomik ve askeri açıdan yepyeni bir döneme girecektir.”

/ İSTANBUL

23.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AB, Türkiye ile küresel güç olur

  Kendi haberine sahip çıkamadı

  Jandarmaya AB standardı

  Gönül, AB’ye tezkere hakkında bilgi verdi

  Yakış’tan Avrupa’ya terör konusunda eleştiri

  Amerika zorbalığı bıraksın

  Darbelerin arkasında hep Amerika vardı

  Emeklilerden AKP'ye siyah çelenk

  Silâh kazasında şehit

  Barajlar % 32 dolu

  Alkolizm hastalıktır

  SBS 21-22 Haziran’da

  Öğretmenlerin yüzde 88’i borçlu

  Üniversitelere 5 bin araştırma görevlisi

  İstanbul'un bütçesi bakanlıkları solladı

  Yüksek binaları rüzgâr aydınlatacak

  “Sahte çürük raporu” dâvâsında görev uyuşmazlığı

  Dünyada en sık rastlanan hastalık diş eti iltihabı

  Sağlık Bakanlığı, sağlığa dikkat çekiyor


 Son Dakika Haberleri