Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Tayland'da millî marş çalınırken trafik duracak

Tayland’da geçen yıl darbe ile yönetimi ele geçiren generaller, millî marş çalındığında trafiğin durmasını istiyor. Günde iki defa çalınacak olan Tayland millî marşı sırasında bütün motorlu taşıtların durmasını emredecek olan yeni Bayrak Yasa Tasarısı, ülkede keşmekeşliğe yol açacağı için eleştiriliyor.

Geçen yıl bir darbe ile yönetimi ele geçirerek geçici bir hükümet kuran emekli askerler ile halen görevdeki generaller tarafından dün Bayrak Yasa Tasarı için parlamentoda bir komite kuruldu. Bayrak tasarısına göre Tayland’da her gün iki kez millî marş çalınacak ve bu sırada bütün araçların duracak. Tasarı aşamasındaki düzenlemenin bu haliyle yasalaşması durumunda ülkede büyük bir kargaşanın başlayacağını dile getiren milletvekili Wallop Tangkananurak, bir panel önererek yasa tasarısının tartışılmasını istedi.

Generallik rütbesi ile milletvekilliğini beraber yürüten Pricha Rochanasena ise Tayland milli marşının sadece 1 dakika 8 saniye sürdüğünü belirterek, “Ülkenin hatırı için, neden motorlu taşıt kullanıcıları araçlarını durduramasınlar?” diye konuştu. Pricha, trafik keşmekeşliği ile ünlü Tayland sokaklarına gönderme yaparak, sürücülerin trafikte zaten fazladan zaman harcadıklarını, millî marş için de yaklaşık 1 dakikalarını ayırabileceklerini kaydetti.

Birçok Taylandlı halihazırda her gün hoparlörden sabah 8.00 ile akşam 6.00’da milli marş çalınırken yaptıkları uğraşa ara verip saygı duruşuna geçiyor.

Pricha hazırlanan yasa tasarısının motorlu taşıt kullanıcılarına bir ceza öngörmediğini, söz konusu tasarının yasalaşmasının ardından şoförlerin de “vatansever” olacağını savundu.

/ BANGKOK

24.11.2007


 

Bağdat’ta pazar katliamı

Irak’ın başşehri Bağdat’ın orta kesimlerindeki bir pazar yerinde düzenlenen bombalı saldırıda ilk belirlemelere göre 13 kişi öldü.

Polis, evcil hayvanların satıldığı El Gazil pazarındaki saldırıda 57 kişinin de yaralandığını bildirdi. Polis kaynakları, bombanın kuşların bulunduğu bir kutunun içine yerleştirildiğini belirtti. ABD ve Irak’ın başkentte şiddeti bastırmaya yönelik ortak güvenlik planının uygulanmaya başladığı şubat ayının ortasından bu yana, bir pazar yerine düzenlenen ilk saldırı olduğu bildiriliyor.

/ BAĞDAT

24.11.2007


 

Kaçak göçmenler denizde boğuldu

Aden Körfezi’nin girişinde, Yemen kıyıları açıklarında 64 Afrikalı kaçak göçmenin boğularak öldüğü bildirildi.

Yemen’in resmî ajansı Saba’daki haberde, ölenler arasında 3 çocuk ve 7 kadının bulunduğu ve cesetlerin Yemen sahil güvenlik yetkilileri ile balıkçılar tarafından denizden çıkarıldığı belirtildi.

Kaçakların bulunduğu teknenin Yemen’in güneydoğusundaki Şabva açıklarında alabora olduğu belirtilen haberde, ölenlerin milliyetleri yer almadı. Haberde, tekne kazasından kıyıya kadar yüzmeyi başaran 25 kişinin kurtulduğunu da duyurdu.

/ SANAA

24.11.2007


 

ABD, Irak’tan çekilmeyi tartışıyor

ABD’nin Irak’taki kuvvetlerinin eski komutanı General Ricardo Sanchez, Demokrat parlamenterlere destek vererek, Irak’taki Amerikan askerlerinin gelecek yıl sonuna kadar çekilmesi gerektiğini söyledi.

General Sanchez, tamamı Demokrat Parti tarafından Cumartesi günü yayımlanacak radyo konuşmasında, Iraklı liderlerin ülkedeki güvenlik durumunda iyileşmenin ardından bazı zorlu seçimleri yapmakta acele etmediğini, bu zorlu seçimlerin ülkelerine barışın gelmesi için gerekli olduğunu belirtti.

Konuşmasında, “Iraklı liderlerin yakın bir gelecekte bu seçimi yapma gibi bir niyetleri olduğuna dair ikna edici bir işaret yok” diyen Sanchez, Demokratlardan yana tavır sergileyerek, birliklerin 15 Aralık 2008’e kadar Irak’tan çekilmesi gerektiğini ifade etti. Sanchez, 2003-2004 döneminde Irak’ta görev yapmıştı.

/ WASHINGTON

24.11.2007


 

Annapolis öncesi mini zirve

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, bu ay sonunda Annapolis’te yapılacak Ortadoğu zirvesi için hazırlıkları görüşmek üzere Filistinli ve Ürdünlü liderlerle mini zirve yaptı.

Mübarek, Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Kızıldeniz’e kıyısı bulunan Şarm El Şeyh’de bir araya geldi.

Mübarek’in sözcüsü Süleyman Evad, mini zirve sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Annapolis’in, 2008’de muhtemel bir nihai İsrail-Filistin anlaşmasına kapıyı açabilecek büyük bir atılım olabileceğini söyledi.

Sözcü, üç liderin bu konferansın “iyimserlik konusunda büyük bir sayfa açacağı” konusunda görüş birliğine vardığını da belirtti. Mısır, dün yaptığı açıklamayla, Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt tarafından konferansta temsil edileceğini bildirmişti.

/ KAHİRE

24.11.2007


 

İsrail dergisinden ilginç iddia

Karşılıklı doğrulanmasına rağmen, içeriği hâlâ gizem barındıran, İsrail uçaklarının 6 Eylül’de Suriye sınırları içindeki hava saldırısında; Uçakların Suriye’nin, Türkiye sınırı yakınlarındaki bir radar istasyonunu da vurdukları belirtildi.

ABD’de yayımlanan Aviation Week & Space Technology adlı savunma dergisinin 26 Kasım’da yayımlanacak sayısında tamamı verilecek haberin alıntısı, İsrail’de tüm medya kuruluşlarının sitelerine yansıdı. Uçakların, daha önce Kuzey Kore ile işbirliği içinde inşa edilen bir nükleer reaktörü vurduğu çeşitli kaynaklarca belirtilmiş, ancak ne İsrail, ne Suriye bunu doğrulamıştı. Haberde, İsrail savaş uçaklarının asıl hedefinin, Deyr az-Zawr’da nükleer reaktör olduğundan şüphelenilen bir tesis olduğu, ancak bu saldırının, Türkiye sınırına yakın Tel el-Ebuad bölgesindeki Suriye radar tesisinin önceden vurulmasıyla mümkün hale geldiği bildirildi.

Habere göre ABD, İsrail’i, saldırıyı gerçekleştirirken Suriye hava savunmasıyla ilgili bilgilerle takviye etti.

/ KUDÜS

24.11.2007


 

Navaz Şerif Pakistan’a dönüyor

Suudi Arabistan’da sürgündeki eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in, ülkesine geri dönmek için Suudi yetkilileri ile anlaştığı bildirildi.

Navaz’ın partisi Pakistan İslam Birligi-Q’nun Başkanı Çaudry Şocat Hüseyin, Şerif’in geri dönmesi konusunda Suudi yetkilileri ile “bir tür anlaşma sağlandığını” belirtti. Hüseyin Şerif’in, 8 Ocak’ta yapılacak genel seçimlerden önce ülkeye dönmesinin beklendiğini de kaydetti. Naaz Şerif, 10 Eylül’de de ülkesine dönme girişiminde bulunmuş, ancak İslamabad’da uçaktan çıkmasına izin verilmeyerek, aynı uçakla sınır dışı edilmişti.

/ İSLAMABAD

24.11.2007


 

Antarktika’da Titanik gibi kaza

Antarktika açıklarında su almaya başlayan yolcu gemisinin, buzdağına çarptığı bildirildi.

Şili sahil güvenlik ekiplerinden bir yetkili, CNN’e verdiği demeçte, Liberya bandıralı geminin, yerel saatle 01.00 sularında (TSİ 06.00) Kral George adası yakınlarında buzdağına çarptığını söyledi. İngiliz sahil güvenlik yetkililerinin açıklamasına göre de “Explorer” adlı gemiden tahliye sandallarına binen yolcular yardımlarına koşan gemiye alınıyor. İmdat çağrısını duyan birçok geminin daha kaza mahalline doğru yol almakta olduğu belirtildi. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı. Gemide kaza sırasında 154 kişi bulunuyordu.

/ LONDRA

24.11.2007


 

Komünist eyalette Mevlânâ anıldı

Hindistan’ın komünizmle yönetilen Batı Bengal eyaleti, Mevlânâ’nın 800. doğum yılı kutlamalarına sahne oldu.

Hindistan Diyalog Vakfı tarafından gerçekleştirilen Mevlânâ programının başşehir Yeni Delhi’den sonra ikinci durağı Kalküta’ydı.

Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan semazen grubu, izleyenlere doyumsuz bir gece yaşattı. Okunan ilâhiler eşliğinde sahneye çıkan semazen ekipleri Kalkütalılardan büyük alkış aldı.

Farklı dinden insanların Mevlânâ hayranlığı bu programda da kendisini gösterdi. İzleyenler arasında bulunan Güney Hindistan Katolik Lideri başkanı Bishop Raju, etkinliğin büyüleyici olduğunu ve insana huzur verdiğini dile getirdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mithat Büyükalim, Hindistan’da gördükleri ilgi ve alâkadan büyük haz aldıklarını ve Mevlânâ’ya duyulan sevgiden etkilendiklerini kaydetti. Hindistan Diyalog Vakfı ve Konya Büyükşehir Belediyesinin ortak organizasyonu olan anma faaliyetlerinin sonraki durakları Haydarabat ve Bombay şehirleri olacak.

/ KALKÜTA

24.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri