Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kart bağımlısı olduk

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, Türkiye’de insanların artık 30 YTL’nin altındaki harcamalarını bile kredi kartıyla yapar hale geldiklerini belirterek, ‘’Kartlara bağımlı hale geldik’’ dedi.

Karagöz, Türkiye’de yaklaşık 40 milyon kredi kartı kullanıcısı bulunduğunu, bunların 3’te 2’sinin mağdur durumda olduklarını ve haklarında icra takibi yapıldığını belirtti. Kredi kartlarının son yıllarda tüketicilerin en büyük sorunlarından biri olduğunun altını çizen Karagöz, ‘’Faiz oranları çok yüksek. Bankalar kredi kartı kullanıcılarına yıllık yüzde 70-80 oranlarında faiz uyguluyor. Nakit para çekimlerinde haraç alınır gibi komisyon alınıyor.

Yıllık kart kullanım ücretleri de yasal değil. Bankalar keyfi uygulamalarına devam ediyor. Sorunlar çığ gibi büyüyor’’ dedi. TÜKETİCİ, KARTI HATALI KULLANIYOR Karagöz, bankaların yanı sıra tüketicilerin de kredi kartı kullanımında büyük hatalarının olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: ‘’Tüketiciler, maalesef kartlarını çok dikkatli kullanmıyorlar. İnsanlar artık 30 YTL altındaki harcamalarını bile kartla yapıyor. Kartlara bağımlı hale geldik. Tüketici hiç aklında yokken, gördüğü bir ürünü kendisine cazip gelerek hesap etmeden küçük taksitler halinde alıyor. Sonra büyüyen taksitler, tüketiciyi asgari ödemeyi yapmaya bile zorluyor. Yapılan araştırmalara göre, tüketicilerin aylık harcamalarının yüzde 40’ından fazlası gıda ürünlerine gidiyor. Kredi kartları, eskiden bakkallarda kullanılan veresiye defterinin yerini aldı.’’ Tüketicilerin, kredi kartı kullanımında daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Karagöz, kredi mağduru çok sayıda kişinin kart borçlarını, bankalardan aldıkları bireysel kredilerle ödemeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

/ BURSA

24.11.2007


 

Ekonomide gerçek rakamlar gizleniyor

Kamu-Sen’den yapılan açıklamada, ‘’hükümetin rakamlara makyaj yaparak gerçekleri gizlemek gibi bir şansının kalmadığı’’ ifade edilerek, ‘’Vatandaşın hali ortadadır. Gerçekleri görmek için sokağa bakmak yeterlidir’’ denildi.

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonundan (Kamu-Sen) yapılan açıklamada, ‘’hükümetin rakamlara makyaj yaparak gerçekleri gizlemek gibi bir şansının kalmadığı’’ ifade edilerek, ‘’Vatandaşın hali ortadadır. Gerçekleri görmek için sokağa bakmak yeterlidir’’ denildi.

Yazılı açıklamada, son yıllarda ekonomi politikalarının, yalnızca enflasyonu aşağıya çekmek üzerine kurgulandığı öne sürülerek, uygulanan düşük ücret politikaları ile vatandaşların alım gücünün zayıflatıldığı kaydedildi. ‘’Ticaretin zayıflaması ve piyasaların durgunlaşması sonucunda enflasyon artış hızının yavaşladığı’’ görüşüne yer verilen açıklamada, döviz kurlarının düşük seyretmesinin, Türk parasının aşırı değerlenmesine ve ucuz ithal ürünlerine olan talebin artmasına neden olduğu savunuldu.

Hazırlanan 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısındaki rakamlarla ilgili eleştirilerin yer aldığı açıklamada şunlar kaydedildi: ‘’Beş yıldan beri alınan borçların faizlerini ödeyebilmek için memur, işçi, emekli, dul ve yetim maaşlarına zam yapmayan, vergileri sürekli arttıran, ülkemizin büyük kuruluşlarını özelleştiren, yatırımları kısan hükümetin artık rakamlara makyaj yaparak gerçekleri gizlemek gibi bir şansı kalmamıştır.Vatandaşın hali ortadadır. Gerçekleri görmek için sokağa bakmak yeterlidir. Düşük ücret politikasıyla insanları yoksullaştırarak toplumsal gerilimi arttıran hükümet, daha ne kadar ıslık çalarak yürüyecektir?’’

/ ANKARA

24.11.2007


 

Ekonomide korkutan tablo

Reel kesimde işlerinin bozulduğu ve ödemelerin zamanında yapılamadığının göstergesi olan senet protestolarında hızlı artış yaşanıyor.

Merkez Bankası’nın verilerine göre, Ocak-Ekim döneminde protesto edilen senet sayısı geçen yılın eş dönemine göre yüzde 25.9 artarak 1 milyon 194 bin 286 adede, protestoya uğrayan senetlerin toplam tutarı da yüzde 45.5 artışla 4 milyar 663 milyon YTL’ye ulaştı.

Protestolu senet sayı ve tutarında aylara göre dalgalı bir seyir yaşanmakla birlikte giderek artış yönünde bir trend gözlendi. Ocak ayında 118 bin 823 olan protestolu senet sayısı, Mayıs’ta 123 bine yaklaştı. Protestoya uğrayan senetlerin sayısı Eylül ayında 121 bin 832’ye, Ekim ayında ise 129 bin 43’le en yüksek düzeye ulaştı. Protesto edilen senetlerin Ocak ayında 460.4 milyon YTL olan tutarı, Mayıs’ta 454 milyonu aştı. Protestolu senet tutarı en yüksek tutara ise 570 milyon YTL ile Ekim ayında ulaştı.

Protestolu senetlerin on aylık tutarı, geçen yılın tümündekini aştı. 2006 yılının tümünde toplam tutarı 4 milyar 54.9 milyon YTL olan 1 milyon 177 bin 910 senet protestoya uğramıştı.

/ ANKARA

24.11.2007


 

Terör kalkınmayla bitecek

Terör sorununu ekonomiyle çözmeyi hedefleyen hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 11 ili kalkındırmak için reform niteliğinde teşvik yasası çıkarmaya hazırlanıyor.

AKP hükümeti, Doğu ve Güneydoğu illerindeki yoksulluğa son vermek için yeni teşvik yasası hazırlıyor. Yeni yasa için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki işadamlarından rapor talep eden hükümet, bu doğrultuda reform niteliğinde teşvik avantajları sunacak. Hükümetin talebi doğrultusunda rapor hazırlamak için Diyarbakır’da 24 ilin sanayici, ticaret ve borsa başkanı bir araya geldi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, “Bölge şartları göz önüne alınarak teşvik yasası çıkarılmasını talep ediyoruz. Bölgemiz hayvancılık, tarım, gıda, madencilik, turizm ve tekstil sektörlerine özel teşvik uygulanması, bölgedeki girişimcilerin önünü açacak olanakların sunulması gerekiyor. Vergi, SSK primleri ve enerji konularında vergi muafiyeti, bölgenin tüketici pazar limanlarına uzak olması nedeniyle nakliyat giderlerin karşılanmasını talep ediyoruz. Bunların sağlanması durumunda 21 il sosyoekonomik anlamda atağa kalkacaktır” dedi.

İşsizliğin şiddeti besleyen unsurlar olduğunun altını çizen Mehmet Kaya, “İşsizlik büyük ölçüde azaltılırsa kuşkusuz şiddet olayları önemli ölçüde azaltacaktır. Önce insanların karınlarını doyuracaksınız. Eğitimini, sağlık hizmetini vereceksiniz. Kenti adam gibi yaşar hale getirirseniz o insanlar ne teröre ne şiddete bulaşacaktır. Bunları eğitip, kalifiye hale getirip iş vermezsek hepsi ülke için birer tehlike olur” dedi.

/ DİYARBAKIR

24.11.2007


 

“Tüketim çılgınlığına bir gün ara ver”

Tüm dünyada gerçekleştirilen “Buy Nothing Day”/Satın Almama Günü”nü Tüketiciler Birliği adına değerlendiren Av. M. Bülent Deniz; “market yağmalama noktasına ulaşan tüketim çılgınlığına bir gün ara (!) veriyoruz” dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Av. M. Bülent Deniz, kampanyaya 2002 yılından bu yana, Tüketiciler Birliği’nin girişimleriyle ülkemizdeki tüketicilerin de katıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz günlerde gerek İstanbul’da, gerekse Konya’da yeni açılan teknoloji marketlerinin ilk günündeki izdiham ve yağma, tüketim çılgınlığının ulaştığı noktanın ne kadar acınası ve tehlikeli olduğunu göstermektedir. Yaşanan bu olaylar, insanın tüketim adına nasıl köleleştirildiğini ve ahlâkî değerlerin nasıl hiçleştirildiğini bizlere göstermektedir.

Bu nedenle sebepsiz tüketim çılgınlığının sona erdirilmesi için çağrıda bulunuyor ve bu çağrımızı Buy Nothing Day/Dünya Satın Almama Günü’nde, 25 Kasım’da, 24 saat boyunca hiçbir şey satın almayarak, sembolik olarak ortaya koyuyoruz. Çılgınca tüketmeden de, yaşam mümkündür.”

Yeni Asya / İSTANBUL

24.11.2007


 

Belediye Pomza’yı özele devredecek

Maden ruhsatlarını elinde bulunduran Isparta Belediyesi yine bu hakkı kendinde bırakarak, hammadde işlemeyi ve ham pomza satışını özel sektöre devrederek daha fazla kazanmayı amaçlıyor.

Özelleştirmede hız kesmeyen Isparta Belediyesi ISBAŞ şirketini de özelleştirme hazırlığında. Maden işletme ruhsatlarını devir etmeden sadece ham pomzanın özel sektör tarafından işletilmesini sağlayacak Belediye, özelleştirme sayesinde kârını büyütmeyi hedefliyor. Isparta’nın en önemli maden kaynaklarından biri olan Pomza özel sektör tarafından işletilmeye başladıktan sonra, andezit taşında olduğu gibi dünya pazarına açılmaya başlayacak. Isparta böylelikle halı ve gül’den sonra artık dünya pazarlarında iki değerli madeni andezit taşı ve pomza ile de tanınan bir sanayi şehri olarak tanınmaya başlayacak.

Yeni Asya / ISPARTA

24.11.2007


 

Motorine 5 YKR zam

Motorinin litre fiyatına yarından geçerli olmak üzere 5 YKr zam yapıldı.

Yeni ayarlamaya göre, Ankara’da motorinin litre satış fiyatı BP, OPET, Shell ve Petrol Ofisi’nde 2,56 YTL’den 2,61 YTL’ye yükseldi. Aynı satış noktalarında fiyatlar, İstanbul Anadolu ve Avrupa yakalarında 2,53 YTL’den 2,58 YTL’ye, İzmir’de de 2,52 YTL’den 2,57 YTL’ye çıktı.

/ ANKARA

24.11.2007


 

Hazine 3,5 milyar YTL iç borç ödeyecek

Hazine gelecek hafta, 3 milyar 462 milyon YTL iç borç geri ödemesinde bulunacak.

Hazine, 28 Kasım Çarşamba günü 2 milyar 455 milyon YTL’si piyasaya ve 7 milyon YTL’si de kamu kurumlarına yapılan satışların geri ödemesi olmak üzere toplam 3 milyar 462 milyon YTL iç borç ödeyecek. Söz konusu ödemenin 3 milyar 407 milyon YTL’si döviz cinsinden, 55 milyon YTL’si de YTL cinsinden olacak.

Hazine, Kasım ayında 5 milyar 873 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 6 milyar 989 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

/ ANKARA

24.11.2007


 

İlk Organize Hayvancılık Bölgesi Uşak’a

Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, yaklaşık 2 yıldır çalışmaları devam eden tarıma dayalı ihtisas (Besi+Süt) Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla ilgili kararın ilân edildiğini açıkladı.

Tarım İl Müdürü Arslan yaptığı açıklamada, projenin hayata geçirilmesi için iki yıldır sürdürdükleri çalışmaların mutlu sonla sonuçlandığını ifade ederek ilkler şehri Uşak’ın bir ilke daha imza attığını dile getirdi. Tarıma dayalı ihtisas (Besi+Süt) Organize Sanayi Bölgesi Projesi’nin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygun görüldüğünü ve ön etüt çalışmalarının da tamamladığını belirten Arslan, “Uşak’ın 4. organize sanayi bölgesine kavuşmasıyla ilgili karar bakanlık tarafından ilan edildi. Yer seçimi de yapıldı. Böylece projeyle ilgili tüm çalışmalar tamamlandı” dedi.

Arslan, “Bölgede 18 bin 100 süt sığırı ve bin 500 besi sığırı bulundurmayı planlıyoruz. Bu da yaklaşık olarak 170 milyon YTL yatırım anlamına geliyor. Bunun dışında 8 milyon YTL’lik alt yapı yatırımı gerçekleştirilecek. Bin 500 dekar alanda kurulacak olan ihtisas bölgesinde süt işletmesi, hayvan borsası, yem fabrikası ve biogaz tesisleri yer alacak” diye konuştu.

/ UŞAK

24.11.2007


 

Baklagil üreticileri desteklensin

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nohut, kuru fasulye ve mercimek gibi kuru baklagillerin üretiminde son yıllarda hızlı bir düşüş yaşandığı ve fiyatların aşırı yükseldiğini belirterek, üreticileri bu ürünlere yöneltmek için prim desteği mekanizmasının gerektiğini bildirdi.

1990 yılına göre baklagiller üretiminin yüzde 36 azaldığı, en yüksek üretim düşüşünün yüzde 85’le yeşil mercimekte olduğunu, nohut üretiminde yüzde 40, kurufasulye üretiminde yüzde 24 kırmızı mercimek üretiminde ise yüzde 16 düşüş yaşandığını söyleyen Bayraktar, “Tüketim artarken üretimde gerçekleşen bu azalmalar neticesinde dünya baklagil ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkemiz bugün kendi ihtiyacını ithal eder duruma gelmiştir” diye konuştu.

Şemsi Bayraktar, baklagil üretiminde yaşanan sorunun çözümü için alınması gereken acil tedbirleri şöyle sıraladı: “Üretimden vazgeçen üreticilerin yeniden baklagil üretime yönlenebilmesi için prim desteklemesi yapılmalıdır. Özellikle hasat dönemlerinde baklagil ithalatına kesinlikle izin verilmemelidir. Sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması için tohum desteği verilmelidir. Hastalıklara dayanıklı, verimi yüksek tohum çeşitleri geliştirilmelidir. Sektörün tüm taraflarının bir araya gelerek sorunlara çözüm arayabilmeleri için baklagil konseyi oluşturulmalıdır. Üreticilerin pazarlamada söz sahibi olabilmeleri için baklagil üretici birlikleri kurulmalı, kurulacak birliklerin etkin olabilmesi için kurulum aşamasında desteklenmelidir.”

Ahmet TERZİ / ANKARA

24.11.2007


 

Kiğılı’dan bayrama özel kampanya

Erkek giyiminin ünlü markalarından Kiğılı, Kurban Bayramı’na özel fiyatlar, kampanya ve promosyonlar düzenliyor.

07 – 08 Sonbahar / Kış sezonuna, günün modasına uygun rahat ve şık tasarımları, kaliteli kumaşları ile merhaba diyen Kiğılı yine inanılmaz fiyatları ile müşterilerini memnun etmeye devam edecek.

Her 100 YTL’ lik alış verişe 25 YTL’ lik hediye çeki verdiği ve büyük ilgi gören “HEDİYESİ BEDAVA” kampanyasını bu sezonda devam ettiren Kiğılı, Kurban Bayramı’nda özel fiyatlar, kampanya ve promosyonlar düzenliyor. Kiğılı, kampanya kapsamında, takım elbiselerde 199 YTL, ceketlerde 149 YTL, kabanlarda 149 YTL, pantolonlarda 49 YTL, gömleklerde 49 YTL‘ den başlayan fiyatlarla yeni kolleksiyonları müşterilerin beğenisine sunuluyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

24.11.2007


 

PETKİM'in satışı resmîleşti

PETKİM’in satışı ile Derince Limanının işletme hakkının devrine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararları Resmi Gazetede yayımlandı.

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) Petkim’deki yüzde 51 kamu hissesinin ihalede 2 milyar 40 milyon dolar bedelle ikinci en yüksek teklifi veren Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’na satışına ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

ÖYK’nın Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre, Rakebet Kurulu’nun da olumlu görüşü doğrultusunda satışın Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’na yapılması onaylanırken, grubun sözleşme imzalamaktan kaçınması ya da ihale şartnamesindeki şartları yerine getirmemesi durumunda geçici teminatı gelir sayılarak, ihale iptal edilecek.

/ ANKARA

24.11.2007


 

Çiftçilere, kuraklık desteği

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ürünleri yüzde 25 ve üzerinde zarar gören çiftçilere, buğdayda 15 YTL/dekar (1000 metrekare), arpa ve korunga için 12 YTL/dekar ve fiğ için 20 YTL/dekar tutarında kuraklık desteği ödeneceğini bildirdi.

MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in, “Kuraklıktan etkilenen çiftçilere’’ ilişkin soru önergesini yanıtlayan Eker, 2007 yılı ilkbahar döneminde, kuraklıktan etkilenen çiftçilere yardım yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Mehdi Eker, kararname kapsamında, ürünlerinin yüzde 25 ve üzerinde zarar gördüğü, il ve ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen Çiftçi Kayıt Sistemindeki çiftçilere, kaybettikleri ürün miktarına karşılık gelen alan için; buğdayda 15 YTL/dekar, arpa ve korunga için 12 YTL/dekar ve fiğ için 20 YTL/dekar tutarında kuraklık desteği ödeneceğini kaydetti.

Kuraklık Kararnamesinin genişletilmesine ilişkin çalışmalarının olmadığını ifade eden Bakan Eker, Türkiye’nin küresel iklim değişikliklerinden etkilenme derecesi ile bu değişikliklerin risk analiz çalışmalarının yapılacağı ve gerekli tedbirlerin alınacağı Kuraklık Yönetim Koordinasyon Kurulunun oluşturulduğunu belirtti. Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ıslahı ve üretiminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar başlattıklarını da vurguladı.

/ ANKARA

24.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri