Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Amr Musa: Bedavaya barış yok

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Ortadoğu barışı için yapılacak Annapolis zirvesi için ABD’ye giderken, kapsamlı bir barış olmaksızın İsrail’le normalleşmenin mümkün olmayacağı uyarısında bulundu.

Musa, uçağa binerken yaptığı açıklamada, Arap Birliği’nin ilk kez İsrail’in bulunduğu bir barış konferansına katılacağını hatırlatarak, “Arap barış girişimi ve topyekûn barış çerçevesinde olmaksızın normalleşmenin olamayacağını söyleyeceğiz” dedi.

Filistin lideri Mahmud Abbas da uçaktaki açıklamasında, İsrail’le hâlâ tutumlarının farklı olduğunu, ancak müzakerelerin devam ettiğini belirterek, “Bu dönemde barışı sağlamak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.

Abbas’ın yardımcılarından Nebil Ebu Rudeyne de Abbas’ın ABD’ye varmasından sonra yaptığı açıklamada, Annapolis konferansını, başşehri Kudüs olan bir Filistin devleti hayalinin hayata geçirilmesinin yolunu açacak olan nihaî statü görüşmelerinin başlama noktası olarak gördüklerini söyledi.

Bu arada, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Salı günü ABD’nin ev sahipliğinde, Annapolis’te yapılacak barış konferansına katılmak üzere İsrail’den ayrıldı. Olmert, hareketinden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil, bazı ülke başbakanlarıyla telefon görüşmeleri yaptı.

Sabaha karşı Washington’a hareket eden Olmert, hareketi sırasında Annapolis toplantısının, iki halk için iki ulusal devlet çözümüne götürecek tüm kilit konularda ciddi görüşmelerin başlamasına imkân vermesini umduğunu söyledi. Olmert, Suriye’nin de konferansa katıldığını görmekten mutlu olacağını ifade ederken, ABD’nin, konferansa katılımı karşılığında Suriye’ye herhangi bir şey için söz verdiğini düşünmediğini dile getirdi. Olmert, Suriye ile görüşmeler için şartların ortaya çıkması halinde, İsrail’in buna bakışının olumlu olacağını da kaydetti.

Suriye’nin konferansa katılıp katılmama konusundaki kesin kararını, toplantının gündemine göre bekleniyor. Suriye, İsrail’in 1967’da 6 Gün Savaşları’yla ele geçirdiği Golan Tepeleri konusu gündemde olmadığı takdirde konferansa katılmayacağını bildirmişti. Rice, barış karşılığında taviz için İsrail’e yapılacak baskıları kabul etmeyeceklerini de söyledi.

/ KAHİRE

26.11.2007


 

‘AB, sınırlı sınır ötesine sıcak’

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk’le yaptığı görüşmede kendisine, “PKK tarafından kendinizi sabote ettirmeyin. PKK’yla aranıza mesafe koyun. Bunu yapamazsanız, partiniz PKK saldırılarının kurbanı olacaktır” mesajını ilettiğini söyledi.

Kanal 7’de yayımlanan “Başkent Kulisi” adlı programda soruları cevaplayan Lagendijk, terörün ne anlama geldiği ve Türkiye’de olup bitenler konusunda Avrupa’da geçmişe göre önemli bir değişiklik olduğunu belirterek, on yıl önce Avrupalıların çoğuna terörizmin çok uzak olduğunu, ancak bu algılamanın 11 Eylül, Madrid ve Londra saldırıları gibi olayların ardından köklü bir biçimde değiştiğini kaydetti. Lagendijk, “Şimdi terör konusunda insanların aklı başına geldi. Sıradan insanlar bile artık terörün herkes için tehdit olduğunu anlamaya başladı” dedi. Türkiye konusunda ve terör örgütü PKK konusunda kendisi ve bütün Avrupa için 2003 ve 2004 yıllarında yapılan reformlardan sonra birçok şeyin değiştiğini ifade eden Lagendijk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürtlere kendi dillerini konuşma hakları sağlandı, kendi dilleriyle yayın yapabilmelerinin önü açıldı. Tabii mükemmel düzeyde değil, bunun geliştirilmesi lazım, ama bu konularda herkesin görebileceği ölçüde çok önemli ilerlemeler sağlandı. Bunu Türkiye’deki Kürtlerin kendileri de görüyor zaten. Sonra DTP parlamentoya girdi. Bence bu iyi de oldu. O bölgenin temsilcilerinin meclise gelmeleri olumlu bir şey. Hala da olumlu olarak değerlendiriyorum. Ama işte tam da bu noktada, yani bu kadar reform yapıldıktan sonra, üstüne üstlük DTP de parlamentoya girdikten sonra, tekrar terör başlıyorsa, bunu anlamak mümkün değil. Yani PKK’nın bu şartlarda terör eylemlerine başlamasının hiçbir mazereti, hiçbir kabul edilir tarafı yok artık. Bu durumda insanlar Avrupa’da PKK’nın bir çözüm istemediğini, aksine çözüme giden yolu yıkmaya çalıştığını anlamaya başladı. Bu nedenle artık durumu daha iyi anlıyor ve geçmişe oranla kendimizi daha açık bir şekilde ifade edebiliyoruz.”

/ ANKARA

26.11.2007


 

Amerikan ordusundan Şiilere suçlama

Amerikan ordusu, Bağdat’ta pazar yerine düzenlenen, 13 kişinin öldüğü saldırıdan İran destekli bir Şii hücresini sorumlu tuttu.

Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Abdulaziz El Hekim ise Amerikalıların “daha çok kanıta” ihtiyaçları bulunduğunu belirterek İran’ı savundu.

Amerikalı askeri sözcü Gregory Smith, evcil hayvanların satıldığı El Gazil pazarındaki 13 kişinin öldüğü, 57 kişinin yaralandığı saldırıdan sonra yapılan operasyonda, bir Şii hücresinin 4 üyesinin yakalandığını ve bunların saldırıyı itiraf ettiğini söyledi.

Smith, “İtiraflar ve diğer istihbarata dayanarak, bombalı saldırının Bağdat’ta faaliyet gösteren İran destekli bir özel gruplar hücresinin işi olduğu anlaşılmıştır” dedi. Smith bununla birlikte, İran’ı bizzat saldırı emrini vermekle suçlamadığını belirtti. El Hekim ise, Şii Devlet Başkan Yardımcısı Adil Abdülmehdi ile düzenlediği basın toplantısında, “Bu sadece çok uluslu güçlerin ortaya attığı suçlamalardır ve bence bu suçlamalardan önce daha fazla kanıta ihtiyaç vardır” dedi.

Şii lideri El Hekim, İran’ın, çeşitli yetkililerle yaptığı toplantılarda daima, “Irak hükümetini, Irak’taki güven ve istikrarı desteklemek ve Irak halkının yanında olmak yönünde irade ortaya koyduklarını” bildirdiğini söyledi.

/ BAĞDAT

26.11.2007


 

Ahmedinejad: Annapolis Konferansı boykot edilmeli

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’nin düzenlediği Annapolis konferansının boykot edilmesini istedi.

Ahmedinejad, başşehin Tahran’daki bir programda yaptığı konuşmada, salı günü ABD’nin Annapolis şehrinde yapılacak barış konferansına da değindi ve “Bu konferansa katılacak ülkeleri uyarıyorum: Bu yanlıştan vazgeçin. Eğer katılırsanız, adınız tarihe iyi bir şekilde geçmeyecek” dedi. Amerikan yönetiminin bu konferansla “kendisi gibi düşünen bir avuç insanı aldatmak istediğini” söyleyen Ahmedinejad, “Bu, göstermelik bir konferans. Onlar bu konferansla cani siyonistlere imtiyaz verme peşinde” diye konuştu. “İran’ın çevresindeki bazı ülkelerin bu toplantıya katılacak olmasından üzüntü duyuyorum” diyen Ahmedinejad, şunları kaydetti:

“Onlar, 60 yıldır yaptıkları toplantılardan nasıl bir sonuç elde ettiler ki şimdi bunu tekrarlıyorlar? Bu toplantıya katılmak isteyenler ne hakla kendilerini Filistin halkının yerine koyuyorlar? Bu toplantı, siyonist rejimin düşüşte olduğu bir dönemde düzenleniyor.” İran yönetimi, Türkiye ile Arap ülkelerinin de katılacağı Annapolis konferansına başından beri karşı çıkıyor. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de Ramazan Bayramında yaptığı konuşmada, İslam ülkelerinden toplantıya katılmamalarını istemişti.

/ TAHRAN

26.11.2007


 

Navaz Şerif taraftarları gözaltına alındı

Sürgünde bulunduğu Suudi Arabistan’dan dönmesi arefesinde eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’i Lahor kentinde karşılamaya hazırlanan binlerce kişi gözaltına alındı.

Navaz Birliği adlı partinin yandaşları, polis güçlerinin karşılamayı engellemeye çalıştığını ileri sürdü. Bir süre önce ülkesine dönen, ancak ülkeyi terk etmemesi halinde tutuklanacağı yolunda uyarılan Şerif, aynı gün Suudi Arabistan’a geri dönmüştü. Ancak Pakistan hükümet kaynakları, Şerif’in dönüşünde bu kez sorun olmayacağını belirtti. Bir yetkili, “Dönüşüne engel yok, çünkü mutabakat sonucu geliyor” dedi.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın devreye girerek, Şerif’in dönüşüne rıza gösterilmesini istediği, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in de bu isteği kabul ettiği ileri sürüldü.

/ LAHOR

26.11.2007


 

Seçimlerden sonra Ürdün yeni başbakanı ile tanıştı

Ürdün Kralı Abdullah, yeni başbakan Nadir Dehebi’nin hükümetini onayladı ve Dehebi’ye, “ülkeyi modernleştirmeyi amaçlayan reformları hızlandırması” talimatı verdi.

Geçen haftaki parlamento seçimlerinin ardından istifa eden eski başbakan Maruf el Bakhet’in yerine atanan Dehebi, Kızıl Deniz’deki Akabe limanında bulunan serbest ticaret bölgesini, milyarlarca dolar çeken bir yatırım cennetine çevirmiş başarılı bir idareci olarak tanınıyor.

Dehebi, eski hava kuvvetleri komutanıydı.

/ AMMAN

26.11.2007


 

İran, denizaltı imal etti

İran’ın, yerli teknolojiyle denizaltı ürettiği bildirildi. İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Hüccetullah Seyyari, ‘’deniz kuvvetleri günü’’ dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, İranlı uzmanlarca yerli teknolojiyle denizaltı yapıldığını söyledi.

Denizaltıyı yaparken hiç kimseden yardım almadıklarını vurgulayan Seyyari, ‘’yerli denizaltının’’ gelecek çarşamba günü deniz kuvvetleri filosuna katılacağını belirtti.

Deniz kuvvetlerinin eğitim programları hakkında bazı bilgiler de veren Seyyari, Basra Körfezi ve Umman Denizi’nde Mart 2008’de, ‘’Birlik 86’’ adlı deniz tatbikatı düzenleneceğini bildirdi. Tuğamiral Seyyari, bir hafta sürecek tatbikatta, yeni silahların deneneceğini, su altı, su üstü ve hava hedeflerinin vurulacağını kaydetti.

/ TAHRAN

26.11.2007


 

96 yaşında ilk kez evlendi

Fransa’da, 96 yaşındaki bekâr bir adam, 64 yaşında bir çocuğu olan kadınla evlendi.

Fransa’nın Clermont-Ferrand şehrindeki düğünde evlenen eski aşçı Maurice Lecoq (96) ile eski pastacı Louise Marguerite Emilie Janin’in (88), 30 yıldır bu bölgede yaşadıkları bildirildi. Lecoq’un bugüne dek bekâr olduğu, ilk eşini yitiren Emilie Janin’in ise 64 yaşında bir çocuğu olduğu kaydedildi.

/ CLERMONT-FERRAND

26.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri