Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yedi yılda: Faize 1 trilyon 235 milyar YTL

DİSK tarafından yapılan araştırmada, 2000-2007 dönemi faiz ödemelerinin yıllık mevduat faiz oranlarına göre 2007 yılı güncel değeri 1 trilyon 265 milyar YTL olarak hesaplandı. DİSK-AR’ın araştırmasında, ‘’bütçeden faizlere yapılan ödemenin hala en büyük değeri oluşturduğu’’ ifade edildi.

Bütçelerin, kaynakların toplumsal kesimler arasında dağılımını ve kaynak aktarımının nasıl gerçekleştiğini gösteren belgeler olduğu belirtilen araştırmada, ‘’2000’li yıllar boyunca bütçe harcamalarına bakıldığında rantiye kesimlerine kaynak aktarıldığının açıkça görüldüğü’’ iddiasına yer verildi.

‘’Bütçenin üçte birinden fazlası hala faiz ödemelerine gidiyor’’ denilen araştırmada, şunlar kaydedildi: ‘’2001 bunalımı yaşandığında 122 milyar YTL dolayında olan iç borç stoku, 2007 yılı Temmuz ayında 256 milyar YTL’ye ulaştı. Bir başka deyişle, onca faiz ödemesine karşın borç tutarı iki katına çıktı. Bu yüzden ‘faiz dışı fazla’ bütçenin dokunulmaz tek kalemini oluşturuyor. Önce faiz ödemeleri güvence altına alınıyor. Çalışanların haklarından ve sosyal harcamalardan vazgeçilebiliyor ama borç faizlerinin ödenmemesi söz konusu olmuyor.’’

FAİZE GİDEN PARA YATIRIMA

DÖNÜŞSEYDİ İŞSİZLİK BİTERDİ

Araştırmada, 2000-2007 dönemi faiz ödemelerinin yıllık mevduat faiz oranlarına göre 2007 yılı güncel değeri, 1 trilyon 265 milyar YTL olarak hesaplandı. Araştırmada, ‘’Bütçeden borç ödemeleri için yapılan harcama karşılığı, Türkiye’de bir banka hesabında tutulmuş olsaydı, bu 7 yıllık dönemin sonunda 1 trilyon 265 milyar YTL’ye ulaşacaktı’’ denildi.

DİSK’in araştırmasında, 7 yıllık dönemde gerçekleşen bu harcamayla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulunuldu:’’Bu miktar 2007 yılı tahmini milli hasılanın 2 katıdır. 2007 yılı toplam bütçe harcamalarının 6 katıdır. Bu harcama, ülke içinde mal ve hizmet üretimi için kullanılsa, 20 milyon kişiye, 9 yıl süreyle asgari ücret düzeyinde gelir sağlanabilir, 150 yataklı ve tam teşekküllü 29 bin sağlık kuruluşu, 24 derslikli, spor salonu ve laboratuvarları olan 290 bin okul yapılabilir, 78 Türk Telekom ve 124 TÜPRAŞ alınabilirdi. 6 milyon 700 bin kişi için istihdam meydana getirecek yatırım yapılabilirdi.’’

/ ANKARA

26.11.2007


 

e-Devlet sistemi hızlanacak

Elektronik Kamu hizmetlerine farklı platformlardan ve tek noktadan ulaşılabilecek olan ‘’e-Devlet Ana Kapısı’’, pilot hizmetlerle 2008 yılında hayata geçirilecek.

Devlet Planlama Teşkilâtı’nın (DPT) hazırladığı 2008 yılı Programından derlenen bilgilere göre, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulmasını amaçlayan e-devlet uygulamalarına dönük çalışmalar gelecek yıl da tüm hızıyla sürecek.

Buna göre, 2008’de e-Devlet Ana Kapısı, pilot hizmetlerle uygulanmaya başlanacak. Ayrıca diğer kamu hizmetlerinin de e-devlet kapısına entegre edilmesi amacıyla yaygınlaştırma çalışmalarına başlanacak.

Kamu kurumlarının farklı geniş alan ağ alt yapısı yatırımları yerine kamunun bu yöndeki ihtiyaçlarını ve internet çıkışları için ortak bir güvenli iletişim alt yapısının kurulması ve e-devlet mimarisi omurgasının oluşturulması amacıyla fizibilite çalışması yapılacak.

Gelecek yıl Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) de 225 tapu sicil müdürlüğü ve 9 kadastro müdürlüğünde yaygınlaştırılacak. Bu kapsamda oluşturulan veri tabanının Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, belediyeler ve noterler gibi ihtiyaç duyan kurum ve kuruluşlarla paylaşımı gerçekleştirilecek. Tapu kadastro kayıtlarının Mernis kayıtları ile entegrasyonu sağlanacak, vatandaşların kendi mülkiyetlerindeki gayrimenkullere ilişkin çeşitli sorgularının çevrim içi yapabilmesi sağlanacak. Vatandaşların vergi, nüfus, vatandaşlık, sağlık, sosyal güvenlik gibi hizmetlerde kullanacakları kamu hizmetlerinde erişimde kimlik doğrulama ve yetkilendirme amacıyla kullanılacak, temel kimlik bilgilerini ve biyometrik unsurları da içeren elektronik vatandaşlık kartı pilot uygulamasının ilk aşaması gerçekleştirilecek.

Kamu İhale Kurumu tarafından kamu satın alımlarının elektronik ortamda gerçekleşmesine yönelik e-ihale sistemi alt yapısı hazırlanarak pilot uygulamalara geçilecek.

/ ANKARA

26.11.2007


 

“Yerli kömür”le tasarruf sağlandı

Kömür ithalatına ödenen para, yerli kömüre yönelinmesiyle azaldı. Edinilen bilgiye göre, TKİ Genel Müdürlüğünün yoksul ailelere dağıttığı yerli kömürle, ithalatta yıllık 300 milyon dolar, son 5 yılda ise 1,5 milyar dolar tasarruf sağlandı.

Tesislerinde tevsi yatırımları ile üretimde kapasite artışına giderek yurtiçi talebi yerli kömürle karşılayan TKİ Genel Müdürlüğü, son 5 yılda bu yolla ihtiyaç sahiplerine yaklaşık 6 milyon ton kömür dağıtımı yaptı.

Bu arada yoksul ailelere yapılan kömür dağıtımının, kömür ithalatının azalmasının yanı sıra özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kaçak elektrik kullanımını da büyük orada azalttığı ve bu açıdan da yılda 150-190 milyon dolarlık bir tasarruf sağladığı kaydedildi.

/ ANKARA

26.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri