Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Ruslar arayışta, cevap Risale-i Nur’da

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen “8. Bediüzzaman Sempozyumu”na katılan Rus Profesör Mesentsev Sergei, “Ruslar, çok okuyan insanlar, Said Nursî’yi çok iyi anlıyorlar. Çünkü dünün Türkiye’si ile bugünün Rusya’sının şartları aynı gibi. Rus insanının aklını rahatsız eden soruların cevaplarının hepsi Risâle-i Nur’da var” dedi.

Dr. Mikhail Odintsov da, “Risâle-i Nur’un, manevî, tarihî, felsefî yönden Kur’ân’ı çok ilginç ve güzel bir şekilde dile getirmiş bir eser olduğunu düşünüyorum. Allah’tan, insanın vazifelerinden bahseden, insanın maneviyatını yükselten eserler bunlar. Risâle-i Nur’da, İslâmiyeti güzel bir şekilde anlatarak insanları kardeş yapan bir özellik de var” şeklinde konuştu.

DEVAMI GÖRÜŞ SAYFASINDA

Hakan YALMAN - Faruk ÇAKIR

26.11.2007


 

“NEDEN HOCAM?”

Adana’nın Kozan ilçesinde düzenlenen Öğretmenler Günü programında kompozisyon dalında kazandığı ödülü almak için sahneye çıkan imam hatip öğrencisi Tevhide Kütük’ün, okul kıyafetinin üstüne başörtüsü taktığı için kaymakam ve garnizon komutanının uyarıları ile kürsüden indirilmesi büyük tepkiyle karşılandı. Gözyaşları arasında kürsüden ayrılan başörtülü öğrenci, tepkisini Millî Eğitim Müdürü Mutlu Canbolat’ın karşısına gelip “Neden hocam?” diyerek ifade etti.

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Başkanı Hülya Şekerci, başörtüsü yasağı kesintisizce sürerken, insan hakları ve özgürlüklere yönelik her türlü baskıyı sona erdirme vaadiyle halktan yetki talep eden siyasî sorumluların olan biteni boş gözlerle seyrettiğini söyledi. Şekerci, hükümete “artık boş vaadlerle halkı oyalama taktiğine son verip, sistematik bir işkenceye dönüşen bu zulme karşı harekete geçme” çağrısı yaptı.

Özgür-Der Başkanı Hülya Şekerci, yaptığı yazılı açıklamada, Adana’nın Kozan ilçesinde Öğretmenler Günü etkinliği yarışmasında birinci olan başörtülü İmam Hatip Lisesi 11-C sınıfı öğrencisi Tevhide Kütük’ün kaymakam ve garnizon komutanının talimatı ile kürsüden indirilmesine tepki gösterdi. Başörtülülerin inancının gereğini yerine getirdiği için maruz kaldığı zulüm ve hakaretlere her gün yenileri eklendiğini belirten Şekerci, “Başörtümüz, kendilerini bir biçimde fark ettirmeye çalışan kişilikler eliyle inanılmaz saldırılara uğruyor. Ve tüm bu vahşilik kesintisizce sürerken, insan hakları ve özgürlüklere yönelik her türlü baskıyı sona erdirme vaadiyle halktan yetki talep eden siyasî sorumlular ise olan biteni boş gözlerle seyrediyorlar” dedi. Şekerci, Kozan ilçesinde yaşanan olayın artık neredeyse kanıksanmaya başlanan ilkellik ve sorumsuzluk olgusunun tipik bir örneği olduğunu ifade etti.

HÜKÜMET GÖREVE

İmam Hatip Lisesi öğrencisi Tevhide Kütük’ün başörtüsünden dolayı hakarete uğrayarak, zorbaca bir muameleyle sahneden indirildiğini kaydeden Şekerci, şunları söyledi: Bu aşağılama sıradan bir insan hakkı ihlâli olarak görülemez. Yapılan, halkı gerektiğinde sopa zoruyla güdülecek bir sürü olarak gören anlayaşın yansımasıdır. Tevhide Kütük adlı genç kızın onlarca dâvetli ve yaşıtının arasında maruz kaldığı bu zorbalığı protesto ediyoruz. Tevhide Kütük’ün şahsında İslâmî kimliğimize yönelik bu hakarete sessiz kalmayıp protesto için salonu terk eden Kozanlıları tebrik ediyor; AK Parti hükümetini artık boş vaatlerle halkı oyalama taktiğine son verip, bu zulme karşı harekete geçmeye çağırıyoruz.”

BAŞÖRTÜLÜ DİYE KÜRSÜDEN İNDİRDİLER

Adana’nın Kozan ilçesinde Belediye Sineması’nda düzenlenen Öğretmenler Günü etkinliğinde yarışma birincisi başörtülü öğrenci kürsüden indirildi.

Öğretmenler Günü dolayısıyla Kozan Belediye Sineması’nda program düzenlendi. Programın sonunda 24 Kasım münasebetiyle yapılan yarışmalarda derece alan öğrenciler kürsüye dâvet edildi. İmam hatip lisesi 11-C sınıfı öğrencilerinden Tevhide Kütük, “Bir Öğretmen Olmalı” isimli eseriyle kompozisyon dalında kazanmış olduğu birincilik ödülünü almak için kürsüye çıktı; ancak Kaymakam ve Garnizon Komutanı tarafından indirildi. Kütük, gözyaşları arasında kürsüden ayrıldı. Başörtülü öğrenci, tepkisini Millî Eğitim Müdürü Mutlu Canbolat’ın karşısına gelerek “Neden hocam?” diyerek gösterdi. Salondakiler, öğrenciye yapılan muameleye tepkilerini, toplu halde oradan ayrılarak gösterdiler.

YENİ ASYA / İSTANBUL/ADANA

26.11.2007


 

Hisarcıklıoğlu: Devletten tek isteğimiz; prangaları çöz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Devletten tek istediğimiz var; ayağımızdaki prangaları çözün. Başka birşey istemiyoruz ‘’ dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘’Ekonomiye Değer Katanlar 2007’’ ödül töreninde konuşan Rifat Hisarcıkoğlu, Türkiye, son 5 yılda yüzde 49’luk bir büyüme sağladığını söyledi. Bunun müthiş bir başarı öyküsü olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye, tarihinde ilk defa özel sektöre dayalı bir büyüme modeli geliştirdi. Daha önce kamu-özel sektör ağırlığında beraber büyürken, tarihinde ilk defa büyüme özel sektöre dayalı olarak yapıldı. Biz, tüm özel sektör olarak bize güvenenlerin güvencini de boşa çıkartmadık. ‘Başkan, sen Türkiye büyüyor diyorsun ama hissetmiyoruz’ diyenler de var ama aslında Türkiye gerçekten büyüyor. Ama soru şeklimiz, arayış şeklimiz yanlış. Bu biraz da vergiyle bağlantılı. Devlet ne harcarsa gelip bunu bizden alıyor. 1 lira harcarsa gelip senden 2 lira alıyor, haberin olsun. Eğer harcamasını da istiyorsan vergi vermeye de hazır olacaksın.’’

OECD ülkeleri arasında istihdam vergilerinin yükünde Türkiye’nin yüzde 42.2 ile ilk sırada olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, ‘’Bu sistem teşvik ediyor mu? OECD birincisiyiz, etmiyor. Asgari ücrete bakıyoruz. İşçimizin eline 419 YTL geçerken bizim cebimizinden 711 YTL çıkıyor. Kur aşağıya gidiyor. İstihdam maliyetleri yüksek. Bir taraftan enerji yüksek, vergi yüksek. Nasıl rekabet edeceğiz biz? Rekabet etme şansımız yok’’ diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin geleceğinden her zaman olduğu gibi bugün de umutlu olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ‘’Biz, Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokar mıyız, sokarız. Devletten tek istediğimiz var; ayağımızdaki prangaları çözün. Başka birşey istemiyoruz. Rakibimiz hangi sahada futbol oynuyorsa beni o sahaya çıkarın. Biz bu maçı alırız. Yaptık da. Yapın bize bunu. Sahanın şartlarını rakibimle eşdeğer duruma getirin. O zaman dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına Türkiye’yi sokuyor muyuz, sokmuyor muyuz bakın görün.’’

/ BURSA

26.11.2007


 

Tamer Korkmaz: PKK artık bitiyor

Yeni Asya’ya konuşan gazeteci Tamer Korkmaz, PKK’lı elebaşların yakalandıklarının çok kısa bir süre içinde açıklanacağını söyledi.

Korkmaz, “Bugün itibarıyla PKK adlı kanlı kâbus filminin sonuna gelmiş bulunuyoruz. PKK bitiriliyor. En geç üç ay içinde terör örgütünün tepeden tırnağa sonlandığı noktaya ulaşılacak” iddiasında bulundu.

DEVAMI RÖPORTAJ SAYFASINDA

Hasan Hüseyin KEMAL

26.11.2007


 

Baykal: Teröre karşı üstün konuma gelindi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ‘’Türkiye, PKK konusunda üstün bir konuma geldi. Bu konumu somut ve kalıcı yeni bir fiili durumun oluşmasına dönüştürmemiz lâzım. O da PKK’nın Irak’tan çıkarılmasıdır’’ dedi.

Deniz Baykal, partisinin bölge toplantısına katılmak üzere geldiği Adana’da, yerel bir televizyon kanalında katıldığı programda, Irak’ın kuzeyine yapılacak müdahale konusunda Türkiye’nin hedefinin ‘’bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek’’ olduğunu söyledi.

Türkiye’nin, PKK konusunda üstün bir konuma geldiğini ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

‘’Bu konumu somut ve kalıcı yeni bir fiilî durumun oluşmasına dönüştürmemiz lâzım. O da PKK’nın Irak’tan çıkarılmasıdır. Iraklı yetkililerinin PKK ile karşılıklı sıcak ilişki içinde olmaktan çıkmasını sağlamak gerekli. Ancak bunu geçici süre için, şimdilik değil, Türkiye’nin ayranı kabarmış, müdahaleye hazır hale gelmiş anında değil, kalıcı ve etkili olacak şekilde yaptırmamız lâzım. Şu ana kadar Irak otoritelerinin bunla ilgi somut bir çabası yok. Hâlâ, PKK’nın ABD ve Irak tarafından kolay şekilde alınıp, Türkiye’ye teslim edilebilecek lider kadrosundan kimseye el uzatılmadı. Herkes bu konuda bir beklenti içinde. Bunun olması lâzım.’’

Baykal, PKK’nın Irak’tan çıkarılmasını, müdahaleye gerek kalmadan, Irak yetkililerini gerekli tedbirleri almak zorunda bırakarak sağlamak gerektiğini vurguladı.

/ ADANA

26.11.2007


 

Salim Uslu yeniden başkan

Hak-İş Genel Başkanlığına Salim Uslu yeniden seçildi. Hak-İş’in DSİ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen 11. genel kurulunun 2. gününde seçimler yapıldı. Seçimler sonucu 398 geçerli oyun 381’ini alan Salim Uslu, yeniden genel başkan oldu.

Konfederasyonun mevcut yönetiminde değişiklik olmazken, genel başkan yardımcılıklarına Mahmut Arslan ve Yusuf Engin, genel mali sekreterliğe Şenel Oğuz, genel teşkilatlanma sekreterliğine Settar Aslan yeniden seçildi. Uslu, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, delegelerin kendilerine duydukları güven ve istikrara katkılarından dolayı teşekkür etti.

/ ANKARA

26.11.2007


 

İnternet sistemi çökebilir

İnternet sistemine, kısa süre içinde 42 ile 55 milyar dolarlık bir altyapı yatırımının yapılamaması halinde, küresel internet sisteminin 2010’a kadar çökebileceği belirtildi.

Teknoloji araştırmalarıyla tanınan araştırma şirketi Nemertes tarafından hazırlanan bir rapora göre, internet sistemine yapılan altyapı yatırımları yeterli değil ve acil altyapı yatırımı gerekiyor.

Mevcut internet altyapısının, her gün katlanarak artan internet kullanımı talebini karşılayamadığının vurgulandığı raporda, gerekli yatırımların sağlanamaması halinde, ‘’Google, YouTube ve Amazon’’ gibi internet hizmeti sağlayıcı büyük şirketlerin kurulamayacağı vurgulanıyor. Küresel ticarette internet kullanımının büyük önem taşıdığının vurgulandığı raporda, kapasite arttırıcı altyapı yatırımlarının yapılamaması halinde, internet sisteminin, aşırı yoğunluğu kaldıramayacağı ifade edildi.

Dünya genelinde, internet kullanıcı sayısı 1 milyarın üstünde bulunuyor.

/ LONDRA/ANKARA

26.11.2007


 

Ulaştırma Bakanlığı proje hazırladı: Yaşlı kamyonlar piyasadan çekilecek

AKP Konya Milletvekili, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Mustafa Kabakçı, Ulaştırma Bakanlığının gelecek yıllarda yaşlı kamyonların piyasadan çekilmesi, ihtiyacı karşılayacak sayıya indirilmesi yolunda projesinin bulunduğunu bildirdi.

Yapılan planlamaya göre Ulaştırma Bakanlığı aralıklarla, yani önce 35 yaş ve üzeri sonra 25 yaş ve üzeri ardından da 18 yaş ve üzeri kamyonları aynı çalışmayla piyasadan çekecek. Bakanlığın projesini değerlendiren Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bekir Duvarcı ise, ülkede yaklaşık 1 milyon kamyonun çalıştığını belirterek, ‘’Ülkedeki ihtiyacı ise 500-600 bin kamyon karşılayabilir. 18 yaş ve üzerine kadar kamyonların piyasadan çekilmesiyle sayının 800 bine hatta daha altına inmesi gerekiyor’’ dedi.

Duvarcı, yaptığı açıklamada, Ulaştırma Bakanlığının, kara yollarında güvenliği artırmak ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla 35 yaş üstü kamyon, otobüs, tanker ve çekicileri trafikten çekmeye yönelik çalışmasını çok olumlu bulduklarını söyledi.

Ekonomik ömrünü tamamlamış, iş yapamaz duruma gelmiş kamyonların çekilmesinin piyasayı ve sektörü rahatlatacağını vurgulayan Duvarcı, bu durumun kamyonlarını eskidiği için satamayan kamyoncunun işine yarayacağını bildirdi.

Bugün ülkedeki kamyonların yüzde 20’sinin 18 yaş ve üzerinde olduğunu ifade eden Duvarcı, şunları kaydetti: ‘’Bu kamyonlara artık eskisi gibi iş de verilmiyor. Nakliyeciler, taşımacılıkta güvendiği yeni kamyonları tercih ediyor.”

/ KONYA

26.11.2007


 

AB yolundan dönüş yok

Gaziantep Ticaret Odası GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, ‘’Türkiye, er veya geç AB’ye üye olacaktır. AB’nin Türkiye’nin önüne set çekme durumu veya şansı yok. Bunun AB yöneticileri de farkında biz de” dedi.

GTO bünyesinde faaliyetlerini yürüten Gaziantep AB Bilgi Bürosu’nun 2007 yılı faaliyetleri kapsamında düzenlediği ‘’AB Köy Sohbetleri’’ programının sonuncusu, Gaziantep’in Nizip ilçesi Das Höyük köyünde gerçekleştirildi.

Das Höyük köyünde gerçekleştirilen ve GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt, Nizip Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Altınbaş, Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdülkadir Demir, Gaziantep Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Gaziantep İl Özel İdaresi Altyapı ve İnşaat Daire Başkanı Mehmet Çelik ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal’ın konuşmacı olarak katıldığı sohbet toplantısına, bölge köylerdeki çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye AB’ye tam üyelik için ciddi bir süreçten geçtiğini ve yaşanan kimi sıkıntı ve aksaklıklara karşın müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

Konuşmasında, ‘’Sıkıntı ve aksamalar yaşansa da Türkiye kendisini AB’ye tam üyeliğe kilitlemiş durumda’’ diyen Aslan, şöyle konuştu: ‘’Türkiye, er veya geç AB’ye üye olacaktır. AB’nin Türkiye’nin önüne set çekme durumu veya şansı yok. Bunun AB yöneticileri de farkında biz de. Türkiye, sürekli olarak etrafında ateş çemberinin oluştuğu bir bölgede bulunuyor. Tüm enerji kaynaklarının ve geçiş yollarının üzerinde, uzun yıllar bu bölgeyi idare etmiş, ciddi bir nüfus yapısına sahip büyük bir ülkeyiz. Türkiye’nin bu bölgede kuvvetli olması tabii ki bazı ülkelerin işine gelmiyor. Bu sebeple süreç içinde sıkıntılarla yaşamaya alışacağız. Ancak şu da var ki Avrupa, Türkiye olmadığı zaman kendi içine kapanmışlıktan öteye gidemez. Dolayısıyla Türkiye mutlaka AB’ye üye olacaktır.’’

Prof. Dr. Yaşar Uysal:

Türkiye'nin arka tekeri tarım

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal da AB ile Türkiye arasında tarım alanında çok büyük farklılıklar olduğuna dikkati çekti. Uysal, AB’nin, üyelik için toplumsal, ekonomik ve siyasal konuların yanısıra tarım konusunda da yerine getirmesi ve uyması gereken kurallar olduğunun altını çizen Uysal, ‘’Tarım alanında ciddi değişimlere ve yeniliklere ihtiyacımız var. AB’ye üyelik konusunda mevcut halimizle zorlanacağımız ortada. Çünkü AB, kuruluşundan itibaren tarım konusuna özel bir ilgi göstermiştir. Hatta kuruluşundan sonra birliğin ilk ortak politikası tarım politikası olmuştur. AB yolunda ilerleyen Türkiye’nin arka tekeri olan tarım, çok gerilerde kalmıştır’’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplantıya katılan çiftçiler, konuşmacılara yönelttikleri sorularla AB ile ilgili merak ettikleri konulara cevap aradılar.

Ülkemizde çok ciddî bir işsizlik var

Türkiye’nin, AB’ye üyeliğinden önce kendi şartlarını iyileştirmesi gerektiğini ve birlik üyeliğine hazır olması gerektiğini de ifade eden Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’70 milyon nüfuslu bir ülkeyiz. Ülkemizde çok ciddi bir işsizlik var. Gelir dağılımımız kötü. Hala çok ilkel yöntemlerle tarımla uğraşıyoruz. İşte biz tam da bu noktada bugün burada sizlerleyiz. Şehirdeki insanlar çeşitli toplantı, seminer ve etkinliklerle AB konusunda bilgilendiriliyor. Fakat AB’ye girildiğinde esas en önemli değişimi yaşayacak olan kesim bana göre de kırsal kesimdir. Fakat bu kesimin yani köylümüzün, çiftçimizin AB ile ilgili AB’nin tarım politikalarıyla ilgili yeteri kadar bilgilendirilemediğini düşünüyorum. Tabii ki biz GTO olarak sizleri tam anlamıyla bilgilendireceğiz iddiasında değiliz. Ama sizlerin AB konusunda küçük de olsa fikir sahibi olabilmenizi sağlamak için bu sohbet toplantılarını düzenliyoruz.’’

/ GAZİANTEP

26.11.2007


 

Gelecek nanoteknolojide

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, nanoteknolojinin modern sanayinin temel unsuru olduğunu ve geleceğin teknolojisinin artık nanoteknolojide olduğunu belirterek, “Hedefimiz nanoteknolojidir’’ dedi.

Koçer, yaptığı açıklamada, bu anlamda Gaziantep olarak 2008 yılı hedeflerinin nanoteknoloji olduğunu, önümüzdeki günlerde yapacakları proje ve toplantılarla sanayicileri bu konuda bilinçlendirip, önemli bir akım oluşturacaklarını belirtti.

Nanoteknolojinin gelişmiş ülkelerde sanayi, sağlık, savunma, enerji, iletişim ve elektronik dahil günlük hayatın her alanında yaygın olarak kullanılmaya başlanıldığını ifade eden Koçer, ‘’Türkiye’nin de gelişimi ve kalkınması için nanoteknoloji şart. Çünkü önümüzdeki yıllarda bu teknolojiye sahip olan ülkelerin refah seviyesi, ulusal savunması ve ekonomisi çok güçlü bir konuma gelecek’’ diye konuştu.

/ GAZİANTEP

26.11.2007


 

Acı günlerin geride kalması için elimizden geleni ortaya koyacağız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tüm dünyanın artık, ‘’Türkiye teröre karşı her türlü tedbiri alabilir, kullanabilir’’ dediğini belirterek, ‘’Bu, önemli bir gelişmedir, önemli bir destektir. İnşallah biz bu desteği arkamıza alarak artık anaların ağlamaması için, acı günleri geride kalması için elimizden gelen gayreti ortaya koyacağız’’ dedi.

Faruk Çelik, Osmangazi Belediyesi’nce Namık Kemal mahallesinde yaptırılan hizmet binasının açılış töreninde, bugüne dek olmayan birşeyi gerçekleştirdiklerini, tüm dünya ülkelerinin artık terör konusunda Türkiye’nin yanında yer aldıklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bakanların komşu ülkelerden başlayarak bütün dünya ülkelerini tek tek dolaşarak Türkiye’deki terör konusunu anlattıklarını belirten Çelik, şöyle konuştu:’’Kapı kapı gittik anlattık, anlatıldı ve görüldü ki; Türkiye’de terör var, teröristler var. Masum insanları katledenler var. Bunun için çok mesai harcandı. Bugün çok şükür mesafe aldık. Dünya artık diyor ki; (Türkiye teröre karşı her türlü tedbiri alabilir, kullanabilir). Bu, önemli bir gelişmedir, önemli bir destektir. İnşallah biz bu desteği arkamıza alarak artık anaların ağlamaması için, acı günlerin geride kalması için elimizden gelen gayreti ortaya koyacağız.’’

/ BURSA

26.11.2007


 

Polislere “Kadına karşı şiddete son” eğitimi

Türkiye genelindeki yaklaşık 40 bin polis, ‘’Kadına Karşı Şiddete Son Ulusal Kampanyası’’ kapsamında hizmet içi eğitimden geçirilecek.

Kadına Karşı Şiddete Son Ulusal Kampanyası kapsamında 26 Aralık 2006 tarihinde Devlet Bakanı Çubukçu ile eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu tarafından imzalanan protokol ile başlatılan proje, ‘’Eğitici Yetiştirme Eğitimleri’’ ve ‘’Polis Merkezlerinde Çalışan Görevlilerin Eğitimi’’ olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Projenin ilk aşaması olan ‘’eğiticilerin eğitimi’’ kapsamında 81 ilden 270 amir sınıfı teşkilat mensubu eğitim gördü. Projenin ikinci aşamasında bu eğiticiler, Türkiye genelindeki 1197 polis merkezinde çalışan yaklaşık 40 bin emniyet personeline hizmet içi eğitim verecek.

/ ANKARA

26.11.2007


 

Hapis yerine internet cafe cezası

Rize’de hırsızlık, konut dokunulmazlığını ihlal etmek, mala zarar verme gibi suçlardan yargılanan yaşları 14 ile17 arasındaki 3 çocuğa, hapis cezası yerine ‘’internet kafeye ve oyun salonlarına gitmeme’’ cezası verildi.

Rize’de çeşitli tarihlerde hırsızlık yaptıkları gerekçesiyle yakalanıp, mahkemeye çıkartılan B.Ç’ye 8 ay 35 gün, D.A’ya 8 ay 26 gün, F.Ö’ye ise 2 yıl 5 ay 29 gün hapis cezası verildi, daha sonra hapis cezaları denetimli serbestlik uygulamasına çevrildi. Bu kapsamda mahkeme, B.Ç’nin 9 ay 5 gün, D.A’nın 13 ay 26 gün, F.Ö’nün ise 1 yıl 6 ay süreyle internet kafe ve diğer oyun salonlarına gitmekten yasaklanmasına karar verdi.

/ RİZE

26.11.2007


 

TRT’de motivasyon problemi var

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, ‘’TRT’de motivasyon problemi var’’ dedi. 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Amasya Öğretmenevi’nde düzenlenen geceye katılan Şahin, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Şahin, soru üzerine, TRT’nin ‘’zor bir kurum’’ olduğunu, ancak özellikle ‘’Türk milleti için çok ulvi görevlerin kendisini beklediğini’’ söyledi. Gelecek dönemde güzel projelere imza atacaklarını ifade eden Şahin, ‘’bu, el birliği ile olacak. Bundan sonra, her zaman Türk milletinin görmek istediklerini ekranlardan göreceksiniz. Umarım ülkemize güzel hizmetler bizim marifetimizle nasip olur’’ dedi. TRT’de çok sayıda yetişmiş eleman bulunduğunu da belirten Şahin, ‘’özel kanalların tamamında TRT’de yetişmiş, TRT okulunda eğitimini tamamlamış arkadaşlarımız var. Oralara gidip böyle güzel yayınlar yapıyorlar. TRT’de motivasyon problemi var. Onu çözeceğiz.’’ diye konuştu.

/ AMASYA

26.11.2007


 

Sosyal yardımlar bütünleşecek

Sosyal yardım programları 2010 yılına kadar bütünleşik hale getirilecek. Gelecek yıl boyunca kadın konuk evlerinin sayısı artırılacak.

5 Yıllık Eylem Planında, sosyal güvenlik sisteminin etkinliğinin artırılması, kültürün korunması, geliştirilmesi ve toplumsal diyaloğun güçlendirilmesine yönelik pek çok tedbire yer verildi.

Buna göre, 2010 yılına kadar sosyal yardım programları bütünleşik hale getirilecek. Özürlüler veri tabanı dahil olmak üzere, veri tabanları arasında bilgi paylaşımı ve etkin denetim sağlanacak. Gelecek yıldan itibaren korunmaya muhtaç çocuklar için, daha düşük maliyetle daha insanca bir hizmet sunan alternatif modeller yaygınlaştırılacak. Muhtaçlık nedeniyle korunma kararı alınan çocukların ailelerine yönelik sosyal ve ekonomik destek programları sürdürülecek. Sosyal güvenlik bilgi sistemleri entegrasyonu sağlanacak. 2008’de sosyal hizmet ve yardımlar konusunda dağınıklık ve veri eksiklikleri giderilecek.

/ ANKARA

26.11.2007


 

Tavuk üreticileri çıkmazda

Yemin en önemli girdileri arasında bulunan mısır fiyatlarında yüzde 40-50 arasında yaşanan artış tavuk üreticilerinde endişe yarattı. Stoklarındaki ürünleri bitirmek isteyen üreticiler, 20 gün içinde ikinci kez indirime gitti.

Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, ‘’Maliyetler yüzde 50 civarında arttığı halde, fiyatlarda büyük indirim yaşandı. Tavuk yeminin en önemli girdisi olan mısır geçen yıl 30-33 YKr’den satılıyordu. Şimdi ise 44-45 YKr aralığında piyasada yer alıyor. Üreticiler olarak ciddi zarar yaşıyoruz. Bu şartlarda üretim çok güç. Eğer fiyatlar bu haliyle 3 ay devam ederse üreticilerin yarısı, 6 ay devam ederse tamamı yok olur. Avrupa’dan ve ABD’den piliç eti ithal etmeye başlarız.

/ ADANA

26.11.2007


 

Ege'de savaş uçakları uçmasın

Yunanistan’ın Kalamata kentinde yapılan Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları 8. Ekonomi Zirvesi sonuç bildirgesinde Ege’de savaş uçaklarının artık uçmaması için iki ülkede de kampanya düzenlenmesi tavsiye edildi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Messina Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yorgos Karabatos, zirvenin sonunda yapılan başkanlar toplantısının ardından basın toplantısı düzenlediler. Zirvedeki oturumlarda konuşulanların iki ülke için önemli sonuçlar doğuracağına inandığını belirten Demirtaş, sonuç bildirgesini de okudu. Bildirgede, Ege’de savaş uçaklarının artık uçmaması için iki ülkede de kampanya düzenlenmesi, Zeytinyolu Projesi’ne İzmir’in de dahil edilmesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde tüm adalardan, Mora Yarımadası ve Kalamata’dan 2’şer öğrenciye burs verilmesi, iki ülke çocuklarının daha fazla biraraya gelmesi için ortak organizasyonlar düzenlenmesi, Türkçe ve Yunanca bilen gençlerin sayısının artırılması, Messina bölgesinde 100 dönümlük Türk-Yunan Dostluk Ormanı’nın kurulması, doğal afetlerle ortak müdahale için birlikte hareket edilmesi konularına yer verildi.

/ KALAMATA

26.11.2007


 

1.Türkiye Gençlik Zirvesi düzenlendi

Merkezi Fransa-Strasbourg’da bulunan, 22 ülkede temsilciliği olan ve 50’ye yakın ülkede ise temsil edilen COJEP INTERNATİONAL TÜRKİYE tarafından Nevşehir Kamp Merkezi’nde düzenlenen ‘Yerelde, Ulusalda ve Uluslararası Platformda Türkiye’nin Temsili ve Gençlik’ konulu 1.Türkiye Gençlik Zirvesine 35 ilden katılım ile gerçekleşti.

Bağcılar Belediyesi, Nevşehir Belediyesi ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla yapılan organizyon çerçevesinde; COJEP’in misyon ve vizyonu, STK çalışmaları ve Gençlik konuları ayrıntılı konuşuldu. Yapılan beyin fırtınasının ardından yayınlanan sonuç bildirisinde: “Gençlerin, bulundukları kentlerde, Yerel yönetimler, kamu kurumları ve STK’larla işbirliği yaparak etkin olmaları, şehirlerini geliştirmek, tanıtmak için projeler üretmeleri, sorunların çözümüne yönelik faaliyetler yapmaları ve bu faaliyetlere öncülük etmeleri hedeflenerek, Yerel Demokrasinin gelişimine katkı sağlanmış olacağı. COJEP 1.Türkiye Gençlik Zirvesi ile, Türkiye’deki teşkilatlanma çalışmasını başlatmış bulunmaktadır. İlk hedef olarak üç ay içinde, 20 ilde COJEP temsilciliklerinin açılması, 2008 yılı sonuna kadar da, 81 ilde temsilciliklerinin hepsinin kurulması hedeflenmektedir” gibi kararlar alındı. Bildirinin ardından ise, Kapadokya gezisi düzenlendi.

YENİ ASYA / NEVŞEHİR

26.11.2007


 

Balıkesir’de hayat kalitesi yükseliyor

Balıkesir Belediye Başkanı Sabri Uğur, nihai hedefini Balıkesir’de hayat kalitesini yükseltmek olduğunu söyledi.

Hayat kalitesini yükseltmek için önce hayatı olumsuz etkileyen unsurların ortadan kaldırılması gerektiğini kaydeden Başkan Uğur, bu amaçla altyapı yatırımlarının bitirilmesine öncelik verdiklerini, altyapı çalışmalarının tamamen bitirildiği bölgelerde de, beklemeden, yol ve kaldırım çalışmalarına başladıklarını vurguladı. Yürüttükleri kapsamlı altyapı çalışmalarından birinin de doğalgaz olduğunu ifade eden Uğur, “Bu anlamda Balıkesir, tüm Türkiye’de doğalgaz kullanımına geçen 8. şehir. Henüz Büyükşehirlerin birçoğunda bulunmayan doğalgaz, iki yılı aşkın süredir Balıkesirliler tarafından kullanılıyor” dedi.

Uğur, işsizliği azaltmak için Balıkesir OSB’nin de, gerek sahip bulunduğu altyapı imkanları, doğalgazı, yüksek kalitede elektrik enerjisi ile, Bandırma ve İzmir limanlarına demiryolu bağlantısı ile Türkiye’nin en önemli yatırım bölgelerinden biri haline getirildiğini işaret etti.

2009 yılında altyapı ve üstyapı çalışmalarının tamamen bitirilmesini planladıklarını söyleyen Belediye Başkanı Sabri Uğur, “Bugün Balıkesir’de şehir dendiği zaman altyapı ve üstyapı anlamında olması gereken tüm standartları büyük ölçüde yakalamış durumdayız. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra artık Balıkesir’de kentsel dönüşüm anlamında projeleri, yeni çevre yolları, yeni imar düzenlemeleri anlamında yapılacak çalışmalar, özellikle 2008 ve 2009 yılı yatırımlarının temelini oluşturacak” dedi.

YENİ ASYA / BALIKESİR

26.11.2007


 

“Cowparade inekleri” 900 bin YTL’ye satıldı

İstanbul sokaklarını 3 aydır açık hava sergisine dönüştüren ‘’Cowparade’’ inek heykellerinin satışından elde edilen 900 bin YTL, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), TEMA Vakfı ve Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneğine aktarıldı.

Sütaş’ın ana sponsorluğunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şişli Belediyesince düzenlenen ‘’Cowparade’’ etkinliği, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayındaki müzayedeyle sona erdi.

Müzayedenin açılışında konuşan Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, ‘’Eğer bu sevimli inekler, bir çocuğun bir bardak daha süt içmesini, bir kaşık daha yoğurt, bir parça daha peynir yemesini sağlamışsa, biz de hedefimize ulaştık demektir’’ dedi.

Müzayedede satılan 76 inek heykelinden, AÇEV, TEMA ve Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneğine 900 bin YTL aktarıldı.

Ömer AKYOL / İSTANBUL

26.11.2007


 

Marmariste ‘hamsi’ izdihamı

Muğla’nın Marmaris ilçesinde kilogramı 1 YTL’den satılan ‘’hamsi’’ izdihama sebeb oldu. 4 ton hamsi 1 saat içinde satıldı.

Marmaris’te bir alış veriş merkezinde kilogramı 1 YTL’den satılacağı açıklanan hamsiden almak isteyenler sabah saatlerinden itibaren alış veriş merkezinin önünde uzun kuyruklar oluşturdular. Alış veriş merkezinin güvenlik görevlileri, kuyruktaki vatandaşlar arasında çıkan tartışmaları önlemeye çalıştı. Alış veriş merkezinin açılması için yaklaşık 2 saat kuyrukta bekleyen vatandaşlar, hamsi satışı yapılacak yerlerin önünde yeniden kuyruğa girdiler. Satışın başlamasıyla birlikte bir anda izdiham çıktı.

Marmaris balık halinde kilogramı 4 YTL’den satılan hamsinin kilogramı 1 YTL’den satılması sebebiyle 4 ton hamsi 1 saat içinde satıldı.

/ MARMARİS

26.11.2007


 

Evlenenler ağaç dikecek

Hükümet, ağaç dikmeyi zorunlu hale getirecek yasa değişikliği için kolları sıvadı. Ağaç dikme zorunluluğunun “vatanî görev” olarak anayasaya girmesi gündeme gelecek.

TBMM Adalet Komisyon Başkanı ve TEMA kurucularından Ahmet İyimaya, Anayasa’nın 169’uncu maddesinin, “ağaçlandırma vatanî görevdir” şeklinde düzenlenmesini önerdi. Değişiklik pakete girerse, askerlik yapmak gibi ağaç dikmek de vatanî görev olacak. Cezaevinde mahkûmlar, askerliğini yapanlar görevlerinin belirli döneminde ağaç dikecekler, yine düğün yapanlar, çocuğu olan zorunlu ağaç dikecek.

/ ANKARA

26.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri