Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Anayasa, 301 vesaire

Aynı anda birkaç konuyla birlikte uğraşamama derdimiz yine kendisini gösterdi. Birkaç aydır terör ve Kuzey Irak dışında herhangi bir şey düşünemiyoruz. O konuda içimiz daralınca da futbolla havamızı değiştiriyoruz.

Oysa zaman kaybına tahammülü olmayan başka meseleler de var.

Bunlardan en önemli ikisi, çağdaş anayasa çalışması ve ünlü 301’inci madde sorununun çözülmesidir.

Başbakan geçen gün yine anayasa tartışmasının türbana sıkışmasından şikâyet etti. Ortada üzerinde tartışılacak bir metin olmadığı için, bu konuda AKP’de ne yapıldığı da bilinmediğinden, kıyısından köşesinden yapılan tartışmalarda en “kanlı” konuların gündeme gelmesi doğaldır.

***

Türkiye çağdaş anayasayı 25 yıldır tartışıyor. 12 Eylül askeri yönetimi kısmen yerinde dururken, 1983 seçimiyle ANAP’ın iktidar olmasının ardından 1982 Anayasası konuşulmaya başlanmıştı.

Aslında herkesin konuyla ilgili ortak fikri bu anayasanın en “geri” anayasamız olduğuydu. Günlük hayatta bu anayasa dolayısıyla çıkan bazı sorunlar parça parça giderilmeye çalışıldı, son referanduma kadar da bu “yamalama” faaliyeti devam etti.

Şu anda, terör sorunu ortadayken, çağdaş bir anayasa için çalışmaların başlamasının ve aynı zamanda da bizler kadar bütün dünyanın da bildiği TCK’nın 301’inci maddesinin değiştirilmesinin terör konusunda Türkiye’yi bütün dünyanın gözünde çok daha güçlendireceğini siyasiler henüz görmüyor.

TCK 301’in değişmesi, bu madde üzerinden açılmış bütün davaların düşmesi ve çağdaş bir anayasa için “medeni” tartışmaların başlaması Türkiye’nin demokrasiden, koşullar ne olursa olsun geri dönmeyeceğinin kanıtı olacaktır.

***

Dünya, Türkiye’nin üzerindeki terör belasını ve Kürt sorununu konuşurken sürekli olarak bizim demokrasi karnemizdeki ayıpları hatırlıyor ve her şeye rağmen belli bir mesafe koymaya dikkat ediyor.

Eğer Ankara bu mesafenin de ortadan kalkmasını istiyorsa hemen AKP’nin anayasa önerisini tartışmaya açmalı ve TCK 301’i en kısa sürede değiştirmelidir.

Dünya, Türkiye’nin demokratik süreçten geri dönmeyeceğine ve AB standartlarında bir hukuk devleti hedeflediğine inandıkça terör meselesine ilişkin bakışlar da biraz daha değişecektir.

AKP’nin anayasa tartışmasını ne gibi gerekçelerle hemen başlatmadığı ve TCK 301 konusunda neden ayak sürüdüğü belli değil.

Ama kayıp her gün sadece AKP’nin değil bütün ülkenin kaybıdır.

Vatan, 27.11.2007

Okay GÖNENSİN

28.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  O küçük Tevhide’ye nasıl kıydınız?

  Askerî yaklaşım tekliyor

  Ann(e)-polis ve barış!

  Anayasa, 301 vesaire

  Kapitalizm güzellemesi


 Son Dakika Haberleri