Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Annapolis pürüzlü açıldı

ABD’nin Maryland eyaletinin başkenti Annapolis şehrinde 7 yıl aradan sonra açılan İsrail ile Filistin arasındaki Ortadoğu barış görüşmeleri, sıkıntılı başladı. ABD Başkanı Bush, tarafların 2008 sonundan önce bir barış anlaşmasına ulaşılması yönünde anlaştıklarını açıklarken, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail ile Filistin arasındaki barış anlaşmasının 2008’de imzalanmayabileceğini ima etti. Filistin’deki Hamas örgütü de, konferansın “hiçbir sonuç getirmeyeceğini” bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin dün başladığını söyledi.

Rice, Annapolis zirvesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın başkanlığındaki barış müzakerelerinin Beyaz Saray’da başladığını belirterek, ‘’Başkan Bush, her iki lideri, barış müzakerelerini başlatmak üzere Beyaz Saray’a davet etti’’ dedi. Rice, tarafların 12 Aralık’ta Orta Doğu’da yeniden bir araya gelme konusunda anlaştığını da duyurdu.

Annapolis zirvesinin Amerikan topraklarında bu türden yapılan ilk zirve olma özelliğini taşıdığını belirten Rice, zirvede İsrail ile barış içinde yaşayacak demokratik bir Filistin devleti kurulması konusunda sadece taraflar arasında değil uluslararası toplum tarafından verilen taahhütler olduğunu vurguladı. ‘’Bu taahhütleri yerine getirmek, hızla yerine getirilmesi gereken acil bir görevdir’’ diyen ve zirvenin ardından yorgun görünen Rice, gazetecilerin sorularını cevaplamadan basın toplantısına son verdi.

ABD Başkanı George Bush’un önerisiyle ABD’nin Annapolis kentinde düzenlenen geniş katılımlı Orta Doğu konferansı, 2008 sonuna kadar İsraillilerle Filistinlilerin barış anlaşmasına varma taahhüdüyle son buldu.

Annapolis zirvesi sona erdi. Peki bundan sonra ne ne olacak? Müzakereler için belirlenen takvim şöyle işleyecek:

12 Aralık 2007: İsraillilerle Filistinliler, çalışma planı hazırlanması ve müzakerelerin izlenmesi için ortaklaşa yönetilecek kılavuzluk komitesinin ilk toplantısını yapacak. Komiteye İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Filistinli başmüzakereci Ahmed Kurey başkanlık edecek ve bu ilk toplantı İsrail ya da Batı Şeria’da yapılacak.

17 Aralık 2007: Paris’te uluslararası izleme konferansı yapılacak. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner tarafından doğrulanan konferansta bağışçı ülkeler bir araya gelerek Filistin devletinin kurulması için para toplamaya çalışacak.

Rusya da, konferans düzenlemeye talip olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail-Filistin anlaşmazlığı, müzakerelerin Suriye ve Lübnan ayakları için Moskova’nın ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu. Bu toplantının tarihi açıklanmazken, Kouchner, Ocak’tan itibaren düzenlenebileceğini kaydetti. Öte yandan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlamasına saatler kala, barış anlaşmasının 2008’de imzalanmayabileceğini ima etti. Bush da 2008 yılında Filistin devletinin kurulacağını iddia etti. Olmert, Amerikan NPR radyosu için verdiği mülakatta, barış anlaşması için belirlenen 2008 tarihinin belki de tutturulamayacağını belirterek, ‘B’unun bir haftada ya da bir yılda olmasını beklemiyoruz, ama bir yerlerden başlamak lazım. Bunun başlamasını kesinlikle istiyoruz. Zaman kaybetmek de istemiyoruz zaman kazanmak da. Biz, ilerlemek istiyoruz’’ ifadesini kullandı.

BUSH: DENEMEYE DEĞERDİ

ABD Başkanı George Bush, Orta Doğu barış konferansının başarısızlıkla sonuçlanmasının neticelerinden endişe duyduğunu söyledi, ancak “Bunu denemeye değerdi” dedi. Bush, Oval Ofis’te AP muhabirlerine verdiği demeçte, İsraillilerle Filistinlilerin anlaşmaya varmasının zaman alacağı uyarısında bulundu. Barış için denemede bulunmanın risk olmadığını belirten Bush, “Bence bu bir yükümlülüktür” diye konuştu. Kendisini, İsrail, Filistinliler ve 40’dan fazla ülkeyi Annapolis’te bir araya getirmeye adamış biri olarak tanımlayan Bush, Annapolis konferansının, yan yana barış içinde yaşayan iki ülke görüşünün ana hatlarının başlangıcı olduğunu belirtti.

/ ANNAPOLİS / WASHINGTON

29.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Annapolis pürüzlü açıldı

  Zirvede ortak belge skandalı

  Suriye Golan’ı geri istiyor

  Bush, gözdesi Hekim’i Beyaz Saray’da kabul etti

  Babacan: İhtiyatlı iyimseriz

  Müşerref üniformayı çıkardı

  Hindistan, Teslime Nesrin’e arka çıktı

  Sarkozy ‘demir yumruk’ politikasında ısrarlı

  Afganistan’da işçi katliamı


 Son Dakika Haberleri