Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Fransa’nın imam subayları

Fransız ordusunda Müslüman asker sayısının artması üzerine Fransız Millî Savunma Bakanlığı, 12 imama orduda görev verdi. Fransız vatandaşı olan ve subay rütbesini alacak kadar da askerî eğitimden geçirilen imamlar, ordudaki görevlerine başladılar.

Fransız haftalık Le Nouvel Observateur dergisinin son sayısında,”Genelkurmay’da Bir İmam/Un imam à l’état-major” başlığıyla verilen haberde, şimdiye kadar Fransız ordusunda Katolik, Protestan ve Yahudi din adamları olmasına karşılık, Müslüman din adamının bulundurulmayışına dikkat çekildi. Ordudaki Müslüman askerlerin isteği üzerine bundan böyle imam-subay kadrosuna da yer verildiği belirtildi. Ayrıca haberde, Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında Fransız ordusu saflarında askerlik yapan ve savaşlarda ölen Müslüman askerlerin, din subayı bulunmadığı için cenaze namazları kılınmadan gömüldükleri ve mezar taşı olarak da başlarına haçların dikildiği gerçeği dile getirildi.

Derginin haberine göre Fransız ordusundaki 440 bin 555 askerin 40 binini Müslümanlar oluşturuyor. Laikliğin beşiği olan Fransa’nın ordusunda halihazırda 168 katolik rahip-subay, 38 protestan papaz-subay, 19 haham-subay görev yapıyor. Bu sayıya şimdi de 12 imam-subay eklenmiş bulunuyor. Askerî yetkililer 2010 yılına kadar imam-subay kadrosunun 40 rakamına ulaşacağını ifade ediyorlar. Eskiden haham-subayların kontrol ettikleri “kaşer (veya ‘koşer’ Museviliğe göre helâl ürün)” yiyeceklerin yerini, artık imam-subayların denetiminden geçen “helâl” gıdaların aldığı da hatırlatılıyor. Bu arada kara, deniz ve hava askerî birimlerinde Müslüman askerlerin ibadetlerini rahatça yapabilmeleri için mescitlerin de hizmete sokulmuş bulunduğu kaydediliyor. Fransız dergisi, yakın gelecekte Fransız ordusunda general Ahmet veya albay Mehmet’lerin de mutlaka yer alacağını müjdeliyor.

Fransa’da var, Türkiye’de yok

Daha önce İmam Hatip Liseleri Mezunları Mensupları Derneği (ÖNDER)’in hazırladığı dünyada din subaylığı raporunda, din subaylığı uygulamasının dünyadaki örnekleri belirtilmişti. Söz konusu raporda laik ülke Fransa’da her bin askere bir din suba-yının düştüğü ifade edilirken, Türkiye’de ise din subay-lığı uygulamasının olmadığından ve bu raporda bu sebeple Türkiye’nin yer almadığından bahsedilmişti.

/ PARİS

02.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD’den tuhaf manevra

  Fransa’nın imam subayları

  İsrail füzesiyle 4 Filistinli öldü

  Rusya sandığa gidiyor

  ABD’de rehine heyecanı bitti

  Irak’ta geçen ay 606 kişi öldü

  “Kes sesini” krizi

  Darfur’da AB barış gücü gecikiyor

  Sarkozy’de değişiklik yok


 Son Dakika Haberleri