Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Sıcak istihbarata, sıcak operasyon

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Yarbay Almarah Belk, ‘’Türkiye’nin, teröristlere karşı kendisini savunmaya hakkı vardır’’ dedi. Belk, açıklamasında, Irak içindeki PKK teröristlerine karşı operasyon haberleri konusunda ayrıntılara ilişkin bilgisi olmadığı için bu konuda yorum yapmak istemediğini belirtti.

Belk, ‘’Şunu söyleyebilirim ki, Türkiye’nin, teröristlere karşı kendisini savunmaya hakkı vardır ve askerî eyleme başvurmaya yönelik herhangi bir karar, Türk Hükümetinin kararıdır’’ dedi.

Almarah Belk, ‘’ABD, PKK’ya karşı uzun vadeli çözüm yolları bulma konusunda Türk ve Irak Hükümetleriyle yakın şekilde çalışıyor ve bu çalışma devam edecek’’ ifadesini kullandı.

Bu arada, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta terör örgütü PKK’ya karşı operasyon düzenlediği haberlerine ilişkin olarak, ABD’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan George W. Bush arasındaki 5 Kasım görüşmesinin ardından PKK’ya karşı iş birliğini artırmak için çok çalıştığını söyledi.

Johndroe, açıklamasında, ‘’Başkan Bush ile Başbakan Erdoğan arasındaki 5 Kasım görüşmesinin ardından, bunun devamı olarak PKK’nın terörist tehdidiyle mücadele için Türkiye, Irak ve ABD arasındaki iş birliğinin artırılması yönünde çok çalışıyoruz’’ dedi.

/ WASHINGTON

03.12.2007


 

Chavez’den tarihî ve tartışmalı referandum

Venezuela’da halk, Amerikan aleyhtarı liderleri Hugo Chavez’in tartışma meydana getiren anayasa reformu için sandık başına gitti.

Seçmen, Chavez’in sosyalist anayasasına “Evet” ya da “Hayır” diyecek. Petrol zengini Venezuela’nın 1999’dan beri başında bulunan 53 yaşındaki eski paraşütçü Chavez, “iktidarı halka vermek” istediğini söylüyor ve kendisine muhalefet edenlere “hain” damgasını yapıştırmaktan çekinmiyor.

Anayasa reformu referandumda kabul görürse, Küba lideri Fidel Castro’ya “baba” gözüyle bakan Chavez, çok geniş yetkilere sahip olacak. Anayasa tasarısında devlet başkanının görev süresi 7 yıla çıkarılıyor, başkanın yeniden seçilmesine hiçbir kısıtlama getirilmiyor. Anayasanın getirdiği en önemli değişiklikler arasında, merkez bankasının özerkliğinin kaldırılması ve haftalık çalışma süresinin 44 saatten 36’ya indirilmesi bulunuyor. Yeni anayasayla Chavez, kriz zamanlarında sansüre başvurma veya sosyalist ekonomi modelini uygulama imkanına kavuşuyor. Son araştırmalar, “Evet” ile “Hayır” arasında günlerdir devam eden mücadelenin, sandıkta da çok çekişmeli geçeceğini gösteriyor.

Taraflardan biri kılpayı kazanacak gibi görünüyor. Venezuela’da 16 milyon seçmen, dün TSİ 12.00-22.00 arasında oy kullandı. Geçen yıl ezici çoğunlukla 2013’e kadar tekrar başkan seçilen Chavez, referandumdan sonra isyan çıkarsa ABD’ye petrol vermeyeceğini söylüyor. Referandum yaklaşırken Venezuela’da muhalefeti kışkırtmakla suçladığı “Amerikan imparatorluğunu” tehdit eden Chavez, “Referandumdan sonra ortalık karışacak olursa kimseye petrol vermeyiz, petrolün varili 200 dolara çıkar...” diyor. Dünyanın 6. petrol üreticisi Venezuela, üretiminin yüzde 60’ını ABD’ye satıyor.

“KURTARICI RÜYASI...”

Gözlemciler, anayasada sosyalist reform isteyen Chavez’in, ABD karşısında “Latin-Amerika’nın kurtarıcısı olma hayalini kurduğunu” düşünüyor. İki başarısız darbeden sonra 1999’da sandıktan çıkmayı başararak ülkenin yönetimini ele geçiren Chavez, “yoksulluğu yok edebilmek için iktidarın halka devredilmesi gerektiğini” söylüyor.

“Alo Başkan” adlı bir TV programıyla halkın sorularına doğrudan cevap veren, eşinden boşandıktan sonra kendi deyimiyle “vatanıyla evlenen” Chavez, “cehenneme götüren kapitalizmi” yerden yere vuruyor ve “İsa peygamber bile bugün gelse devrime oy verir...” diyor.

/ CARACAS

03.12.2007


 

İsrail ve Filistin’de deprem

İsrail ve Filistin bölgelerinde, Richter ölçeğine göre 4 büyüklüğünde deprem olduğu, depremin can ve mal kaybına yol açmadığı bildirildi.

İsrail Jeofizik Enstitüsü Müdürü Uri Frieslander, 2 hafta içinde meydana gelen bu 4. depremin merkez üssünün Ölü Deniz’in kuzeyi olduğunu duyurdu. Frieslander, bu sarsıntının olağan olduğunu ve farklı bir oluşuma işaret etmediğini söyledi. Bölgede son dönemdeki sarsıntılar herhangi bir zarara sebep olmadı. Bölgeyi vuran son büyük deprem 1927 yılında meydana gelmiş ve büyüklüğü 6’yı geçen bu deprem yüzlerce kişinin ölümüne sebep olmuştu.

/ KUDÜS

03.12.2007


 

Nejad, KİK zirvesine katılıyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Basra Körfezi İşbirliği Örgütü zirvesine katılacak.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Ahmedinejad’ın, Katar’ın başkenti Doha’daki Basra Körfezi İşbirliği Örgütü liderler zirvesine katılacağını bildirdi. Hüseyni, Ahmedinejad’ın, Katar emirinin daveti üzerine yarın Doha’ya gideceğini belirtti. Dâvetin İran için “çok önemli” olduğunu ifade eden Hüseyni, bunun İran ve Körfez ülkeleri arasındaki ilişkileri daha da geliştireceğini, bölgedeki barış ve işbirliğini artıracağını kaydetti. Şii nüfusunun da yaşadığı Körfezdeki Arap ülkeleriyle bazı sorunları olan İran’ın, Birleşik Arap Emirlikleri ile sınır anlaşmazlığı bulunuyor.

Sözcü Hüseyni, Birleşik Arap Emirlikleri ile aralarındaki sınır anlaşmazlığına ilişkin soru üzerine, “Körfezdeki üçlü adalar İran toprağıdır ve bunlar İran’ın ayrılmaz parçasıdır. Ancak Ebu Musa adası konusunda belirsizlikleri gidermek için görüşülebilir” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, geçen ayki Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti sırasında sınır anlaşmazlığını gelecek yılın sonuna kadar çözmeyi planladıklarını söylemişti.

Basra Körfezi İşbirliği Örgütü, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn ve Umman’dan oluşuyor.

İran’ın, körfez ülkeleri zirvesine ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde katılacak olmasının önemli olduğu belirtiliyor.

/ TAHRAN

03.12.2007


 

Adnan El Duleymi göz hapsinde

Irak’ta, Sünnî Arap lider Adnan El Duleymi ev hapsine alındığını açıklarken, Sünnî-Arap milletvekilleri de bu durumu protesto için meclisi terk ettiler.

Irak meclisindeki en büyük Sünnî Arap blok olan Irak Uyum Cephesi’nin sözcüsü Selim El Cuburi, liderleri El Duleymi’nin ev hapsine son verilinceye kadar meclise geri dönmeyeceklerini söyledi.

Mecliste oturumları terk ettikleri belirten Cuburi, Duleymi üzerindeki baskı ve hareketlerine getirilen kısıtlama kaldırılmadıkça, bugün ve yarınki oturumlara katılmayacaklarını ilan ettiklerini kaydetti. Duleymi de, evden çıkmaya çalıştığını, ancak askerlerin kendisine engel olduğunu söyledi. Askerlerin evden çıkmasına izin vermemeleri için talimat aldıklarını söylediğini aktaran Duleymi, “Bu ev hapsinde olduğum anlamına geliyor” diye konuştu.

Amerikan güçleriyle Irak hükümeti, Duleymi’nin kendi güvenliği için evinde kalmasını istediklerini belirtiyor. Duleymi’nin bürosu yakınlarında bomba yüklü bir araç bulunmuş, bununla ilgili olarak da korumaları ve yardımcıları tutuklanmıştı.

/ BAĞDAT

03.12.2007


 

İran ambargoya karşı gıda stokladı

İran yönetiminin, ülkenin ihtiyacı olan bir yıllık temel gıda maddesi depoladığı bildirildi.

Ticaret Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, yarı resmi Fars ajansına yaptığı açıklamada, hükümet kararı doğrultusunda, 2009’un mart ayına kadar ülkenin ihtiyacı olan “temel gıda ve stratejik ihtiyaç maddelerinin temin edilip depolandığını’’ söyledi.

Hükümetin, 2009 yılı için gerekli ihtiyaç maddelerinin de gelecek yıl alınıp depolanmasını kararlaştırdığını belirten yetkili, stoklanan ihtiyaç maddelerinin neler olduğunu açıklamadı.İran, sürdürdüğü nükleer program nedeniyle Batılı ülkelerin ağır yaptırım tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor. BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın, daha önce alınan 2 yaptırım kararını dikkate almayan Tahran yönetimine yönelik sert yaptırımlar konusunu görüşmek üzere bugün Paris’te bir araya gelmesi bekleniyor.

/ TAHRAN

03.12.2007


 

Benazir Butto boykota katılmıyor

Pakistan’da muhalefet liderlerinden eski başbakan Benazir Butto, 8 Ocak seçimlerinin boykot edilmesinin, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in işine yarayacağını söyledi.

Peşaver’de basın toplantısı yapan Butto, boykot hakkını mahfuz tutarak genel seçime katılma kararı aldıklarını hatırlattı ve “Seçimleri boykot edersek Müşerref mecliste üçte iki çoğunluk sağlar” dedi. Butto, “(Diğer muhalefet liderleri) Navaz Şerif ve Gazi Hüseyin Ahmet’ten boykot konusunda çelişkili işaretler alıyorum. Adaylıklarını ilân ettiler. Aday oluyorsan seçime katılmak istiyorsun demektir...” diye konuştu. Benazir Butto ve Şerif’in seçim stratejisini müzakere etmek üzere yarın bir araya gelmesi bekleniyor.

/ PEŞAVER

03.12.2007


 

Büyükler İran’a yaptırımda anlaşamadı

İran’ın nükleer programı konusunda yapılan müzakerelerde, bu ülkeye karşı yeni yaptırımlar uygulanması konusunda bir mutabakat çıkmadığı, ancak yeni bir BM Güvenlik Konseyi kararının yakın olduğu bildirildi.

BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve ilgili diğer tarafların heyetleri arasında Paris’te yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten bir Fransız diplomat, AB temsilcisi Javier solana ve İran temsilcisi arasında yapılan görüşmenin ise ‘’bir felaket olduğunu’’ öne sürdü. Fransız diplomat, ‘’BM güvenlik konseyinden kısa bir süre içerisinde üçüncü İran kararını çıkarmak için yeterli veri olduğunu’’ sözlerine ekledi.

/ PARİS

03.12.2007


 

İngiliz donanması çöküntü halinde

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve basına sızan bir rapora göre, yıllardır bütçesinden önemli kesintiler yapılan İngiliz Kraliyet Donanması’nın artık büyük bir savaşta rol oynayacak gücü kalmadı.

Donanma’nın, yapılan bütçe kısıtlamaları nedeniyle tümüyle “yaşlı ve operasyonel açıdan kusurlu” gemilerden oluştuğuna dikkat çekilen raporda, “Donanma, Irak savaşında üstlendiği görevi bile tekrarlayacak güçte değil” denildi. “Donanma, beklenmeyen şoklara karşı bütün dayanıklılığını yitirmiş durumdadır” denilen raporda, “Donanma’nın durumu iyi değil. İngiliz Kraliyet Donanması orta ölçekteki bir savaşı çıkarmakta güçlük çekecektir” görüşü savunuldu. Askeri uzmanlar, İngiliz donanmasının Irak savaşında oynadığı rolün orta ölçekli bir görev olduğuna işaret ediyor.

/ LONDRA

03.12.2007


 

Singapur’da kanserle savaşan Türk

Genç bilim adamı Kasım Diril, ülkesinden binlerce kilometre uzakta, Singapur’da kansere çare arıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu 29 yaşındaki genç bilim adamı, araştırmalarını dünyaca ünlü uzmanların çalıştığı, 2 milyon metre karelik alana kurulu bilim şehri ‘’Biyopolis’’ sınırları içindeki Moleküler ve Hücresel Biyoloji Enstitüsünde sürdürüyor.

Singapur’a henüz 3 ay önce geldiğini belirten Diril, ‘’Almanya’da doktora yaptıktan sonra ABD’ye gittim. Burada 1 yıl kaldım. Buradaki hocam Philip Kaldis Singapur’dan teklif alınca benimle birlikte çalışmak istediğini söyledi. Ben de kabul ettim’’ dedi.

Diril Türkiye’nin bir bilim merkezi olmasının mümkün olduğunu ve bu konuda Singapur’u örnek alması gerektiğini ifade etti.

/ SİNGAPUR/ANKARA

03.12.2007


 

1.5 kg mantara 330 bin dolar

İtalya’da 1,5 kiloluk “trüf” cinsi beyaz mantar, 330 bin dolara satıldı.

Ansa ajansının haberine göre, gast-ronomların çok değer verdiği mantar, Floransa’da düzenlenen açık arttırmada rekor fiyata alıcı buldu. Mantar, Piza yakınlarında önceki gün bulunmuştu.

/ ROMA

03.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri