Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bomba gibi rapor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Amerikan istihbaratının “İran’ın nükleer silah programını 2003’te durdurduğuna” ilişkin raporunun, kurum müfettişlerinin İran’ın nükleer silah programıyla ilgili bulgularını desteklediğini bildirdi.

UAEK’nın üst düzeydeki bir yetkilisi, Amerikan istihbaratının son raporunun, UAEK Başkanı Muhammed El Baradei’nin de defalarca belirttiği gibi, “Kurum müfettişlerinin bulgularına göre, İran’ın nükleer silah programı açık ve mevcut bir tehlike oluşturmuyor, müzakereler için bol bol zaman var” şeklindeki değerlendirmelerini desteklediğini söyledi.

Yetkili, Amerikan raporunun, kurumun “İran’ın, herhangi bir yerinde nükleer silah programıyla ilgili, ilan edilmemiş bir istihbarat bilgisi ne de kanıtı var” açıklamalarıyla uyumlu olduğuna da dikkati çekti.

İRAN, ABD RAPORUNU OLUMLU KARŞILADI

Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, rapora ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, “Barışçıl amaçlı nükleer faaliyetlerimiz hakkında geçmişte şüpheleri olanların düşüncelerini gerçekçi bir şekilde düzeltmelerini olumlu karşılıyoruz” dedi.

Mutteki, ülkesinin nükleer faaliyetlerinin dünya için giderek daha “şeffaflaştığını” da kaydetti.

Adalet Bakanı ve hükümet sözcüsü Gulamhüseyin İlham da ABD’nin nükleer faaliyetleri konusunda “İran’a karşı birçok suçlamada bulunduğunu, ancak sonunda yanlışını anladığını” söyledi.

“Onlar, nükleer faaliyetlerimizin barışçıl olduğunu biliyorlar” diyen İlham, Amerikalı yetkililerin “söyledikleri yalanların hesabını vermeleri gerektiğini” ifade etti. Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi de, raporu “itiraf” olarak değerlendirdi ve ABD hükümetinden bunu İran’a karşı politikasında dikkate almasını istedi.

ABD istihbarat raporunun İran’ın nükleer silah peşinde olduğu iddialarını “çürüttüğünü” savunan Burucerdi, “Bu rapor, İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunun en önemli delilidir” diye konuştu.

Amerikan istihbaratının İran’ın nükleer programına ilişkin dün açıklanan raporunda, İran’ın nükleer silah elde etme çabalarını 2003 sonunda durdurduğu, ancak bu ülkenin 2010 ve 2015 arasında nükleer silaha sahip olabilecek duruma gelebileceği belirtilmişti.

/ VİYANA

05.12.2007


 

İsrail’in İran ve Hamas inadı

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Amerikan istihbaratının önceki gün yayınladığı raporla çelişerek, İran’ın askerî nükleer programına devam ettiğini söyledi. Barak, ayrıca İsrail’in Gazze Şeridinde Hamas’ı vurmaya devam edeceklerini bildirdi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, “İran’ın nükleer silaha sahip olmasının engellenmesi gerektiğini” söyledi.

Amerikan istihbaratının, İran’ın askeri nükleer programına ara verdiği belirtilen raporunun yayımlanmasından sonra askeri radyoya açıklamalarda bulunan Olmert, “Bu rapordan önceden haberim var. Bu konuyu geçen hafta Amerikan yönetimiyle görüştüm. İran’ın konvansiyonel olmayan silahlara ulaşmasını engellemek için Amerikalı dostlarımızla çabalarımızı sürdürmemiz gerekmektedir” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İran’ın askeri nükleer programına devam ettiğini söylemiş ve Amerikan istihbaratının raporundaki bilgilerin aksine, İranlıların nükleer bomba imalatı için gereken uranyum zenginleştirme faaliyetlerine bir süre ara vermiş olabileceklerini, ancak sonradan programa yeniden başladıklarını belirterek, “Büyük olasılıkla İran, nükleer bomba imal etme programına devam ediyor” ifadesini kullanmıştı. Amerikan istihbaratı raporunda, İran’ın nükleer silah elde etme çabalarını 2003 sonunda durdurduğu, ancak 2010 ve 2015 arasında nükleer silaha sahip olabilecek duruma gelebileceği belirtilmişti. Bu arada, Olmert ise uzmanların İran’a ambargonun şiddetlendirilmesinden yana tavsiyelerde bulunduklarını ileri sürdü.

/ KUDÜS

05.12.2007


 

Hekim de Bush gibi konuştu

Irak’taki en güçlü isimlerden biri olan Birleşik Irak Ortaklığı partisinin Şii lideri ve Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Abdülaziz El Hekim, PKK’nın bir terör örgütü olduğunu vurguladı ve ‘’Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi. Irak’ın, komşularına, özellikle de Türkiye’ye zararı olacak bir tutum alması söz konusu değil’’ dedi.

El Hekim, Washington’da, uluslararası çatışmalara barışçı çözüm bulunmasını destekleme kapasitesini geliştirmek üzere ABD kongresi tarafından kurulan ve kendisini ‘’bağımsız bir kuruluş’’ olarak tanımlayan ABD Barış Enstitüsü’nde (USIP) bir toplantıya katıldı.

El Hekim buradaki konuşmasında, Irak’ta federal bir yapıya destek verdi ve Kerkük’ün statüsünün belirlenmesi için, Irak anayasasında yer aldığı şekilde bir referandum yapılması gerektiğini söyledi. Abdülaziz El Hekim, ayrıca, bütün yabancı askerlerin Irak’tan ayrıldığı günü görmeyi sabırsızlıkla beklediğini de kaydetti. Irak’ın Türkiye ile ilişkilerine yönelik bir soruya cevap verirken El Hekim, ‘’Türkiye ile ilişkiler çok iyi. Son dönemde PKK ile ilgili sıkıntılar yaşandı. Bilindiği gibi PKK terörist bir örgüt ve Irak anayasasına göre, hiçbir terörist örgütün Irak topraklarında faaliyette bulunmasına izin verilemez. Irak’ın, komşularına, özellikle de Türkiye’ye zararı olacak bir tutum alması söz konusu değil’’ diye konuştu.

Irak’ın, ABD ile gelecek altı ay içinde bir güvenlik anlaşması imzalamaya çalışacağını belirten El Hekim, Amerikan askerlerinin Irak topraklarında ne kadar süreyle kalacağı ve sayısı gibi konuların tartışılacağını söyledi. El Hekim, ‘’yabancı askerlerin Irak’tan ayrıldığını görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Kimsenin kendi topraklarında yabancı askerleri görmeye istekli olacağını sanmıyorum’’ dedi.

/ WASHINGTON

05.12.2007


 

İran, Kanada büyükelçisini sınırdışı etti

Kanada Dışişleri Bakanı Maxime Bernier, İran’ın, Kanada’nın Tahran Büyükelçisi John Mundy’yi sınır dışı etme kararı aldığını söyledi.

Bernier, yaptığı açıklamada, İran yönetiminin Büyükelçi Mundy’den Tahran’ı terk etmesini istediğini belirterek, ‘’tamamen haksız’’ olarak nitelendirdiği bu karardan üzüntü duyduklarını kaydetti. Bernier, ‘’Kanada ve İran, bir süredir büyükelçilerin karşılıklı olarak değiştirilmesi konusunda anlaşmaya varmaya çalışıyor. Maalesef Tahran yönetiminin bize şu ana kadar önerdiği adayları kabul etmemiz mümkün olmadı. Büyükelçimizin sınır dışı edilmesi kararının, bu durumun haksız ve üzüntü verici bir sonucu olduğunu sanıyoruz’’ dedi.

Maxime Bernier, İki ülkenin büyükelçiliklerinin karşılıklı olarak açık kalacağını ve rutin faaliyetlerini sürdüreceğini belirterek, İranlı yetkililerle iletişimde kalmak istediklerini kaydetti.

Kanada ve İran arasındaki ilişkiler, İran asıllı Kanadalı gazeteci Zehra Kazemi’nin 4 yıl önce İran’da gözaltındayken ölümünün ardından gerilmişti. Zehra Kazemi, Tahran’daki bir cezaevinin önünde düzenlenen öğrenci gösterisini izlerken tutuklanmıştı. Kazemi, Temmuz 2003’te gözaltında ölmüştü.

/ OTTAWA

05.12.2007


 

Halit Meşal’e savaş suçu ithamı

İsrail’deki gönüllü arama kurtarma örgütü Zaka, Hamas’ın Şam’daki lideri Halid Meşal hakkında, savaş suçu işlediği gerekçesiyle Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açıyor.

Yedioth Ahranot gazetesinin haberine göre, Zaka Başkanı Yehuda Meşi-Zahav, amaçlarının, Hamas ile mücadelede uluslarası yargı sistemini kullanmak olduğunu belirtti. Meşal’e yönelik suikast teşebbüslerine atıfta bulunan Meşi-Zahav, “Eğer onu Ürdün’de öldürmeyi başaramadılarsa bir başka ülkede tutuklanmasını sağlayabiliriz” diye konuştu.

/ KUDÜS

05.12.2007


 

Affedilen İngiliz öğretmen ülkesine döndü

Sudan’da bir oyuncak ayıya “Muhammed” ismini verdiği için Hz. Muhammed’e hakaret etmekten suçlu bulunan, ancak Devlet Başkanı Ömer El Beşir tarafından affedilen İngiliz öğretmen Gillan Gibbons ülkesine döndü.

Gibbons, Sudan’dan geldiği Londra’daki Heathrow havalanında düzenlediği kısa basın toplantısında, sıradan orta yaşlı bir ilkokul öğretmeni olduğunu ve Sudan’a macera için gittiğini belirterek, olayların bu noktaya geleceğini tahmin etmediğini söyledi.

/ LONDRA

05.12.2007


 

Körfez ülkeleri ortak pazara geçiyor

Körfez monarşilerinin 1 Ocak 2008’de ortak pazar ilan edeceği bildirildi.

Katar’ın başkenti Doha’da başlayan Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) yıllık olağan zirvesinin kapanışında konuşan KİK Genel Sekreteri Abdurrahman El Attiya, “Ortak pazar, KİK devletlerinin vatandaşlarına Körfez ekonomisi tarafından sunulan fırsatlardan yararlanma imkanı verecek ve üye ülkelerle yabancılara yatırımlar yapmaları için çok daha önemli sahalar açacak” dedi.

/ DOHA

05.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri