Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Nükleer İsrail’i yine ABD savundu

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Bahreyn’de düzenlenen güvenlik konulu konferansta İsrail’in nükleer programını savunarak, “İsrail’in, İran gibi olmadığını, komşularını yıkmaya çalışmadığını, terörizmi desteklemediğini’’ söyledi. Bu sözler, salondaki katılımcılar arasında gülüşmelere sebep oldu.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, İsrail’in nükleer programını savunarak, ‘’İsrail’in, İran gibi olmadığını, komşularını yıkmaya çalışmadığını, terörizmi desteklemediğini’’ söyledi.

Gates, Bahreyn’de düzenlenen Manama Diyaloğu konferansında, İsrail’in bölgeye bir tehdit oluşturup oluşturmadığı yönündeki soruya ‘’hayır’’ yanıtını verince, salondaki tamamı Orta Doğu ülkelerinden hükümet yetkililer de bu sözlere gülüşmelerle karşılık verdi. Körfez’de güvenlik konulu bölgesel konferanstaki konuşmasının başında Gates, İran’ın ABD ve tüm Körfez ülkeleri için tehdit oluşturduğunu ileri sürerek, bu tehdide karşı Körfez ülkelerinin birlikte çalışması, İran’dan geçmişteki nükleer niyetlerini itiraf etmesi ve gelecekte bu tür silahlar geliştirmeyeceği konusunda açıkça söz vermesinin talep edilmesi gerektiğini söylemişti.

Orta Doğu’da nükleer silaha sahip tek ülke olduğu yönünde yaygın kanı bulunan İsrail, bugüne kadar bunu ne doğruladı, ne de yalanladı. ABD de hep İsrail’in nükleer kapasitesi hakkında kamuoyuna açıklama yapması yönündeki baskıların önünde durdu.

Gates’in de Manama’daki konuşmasında İsrail’in nükleer silahları ya da mühimmatı konusuna özellikle değinmediği, İsrail’in ‘’nükleer programına’’ ilişkin soruları cevapladığı, böylece de kendisinin İsrail’in bu silahlara sahip olduğunu tamamen doğruladığı yönündeki herhangi bir yorumun önünün kapatılmasına imkân sağlandığı yorumu yapılıyor. Robert Gates konuşmasında, ABD’nin nükleer program konusunda İsrail’i destekleyip, İran’a uranyum zenginleştirme faaliyetlerini bırakması çağrısı yaparak, çifte standart uyguladığı suçlamalarını reddetti.

‘’İsrail’in komşularını yıkmak için teröristleri eğitmediğini, binlerce masum sivili öldürmek için Irak gibi yerlere gizlice silah sevkıyatı yapmadığını, Lübnan hükümetini istikrarsızlaştırmaya çalışmadığını’’ ifade eden Gates, ‘’tutumları ve tarihlerine bakarak İran ve İsrail hükümetlerinin önemli farklılıkları olduğunu düşündüğünü’’ söyledi.

Nükleer programının barışçı amaçlı olduğunu savunan İran da ABD’nin nükleer silah edinmeye çalıştığı, Irak’taki Şii milislere silah, finans ve eğitim desteği verdiği iddialarını reddediyor.

/ MANAMA

09.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Nükleer İsrail’i yine ABD savundu

  Denktaş: Talat ve Soyer’e sahip çıkalım

  Almanlar 2. ve 3. nesil Türklerden endişeli

  Pakistan’daki OHAL 15 Aralık’ta kalkacak

  Katoliklerden ‘Altın Pusula’ filmine tepki

  Afganistan’da operasyon

  Çocuk kaçıranlar açlık grevinde

  Saakaşvili resmen aday

  Rusya, 2007’de silah üretimini %25 artırdı


 Son Dakika Haberleri