Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Tarihimizin farkında değilmişiz

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, ‘’2003 yılındaki tarihî eserler 9 bin 483 taneydi. Şu anda 19 bin 500’e ulaştı. Tarihî eserler, binalar yavruladılar. Varmış ama yıkılmamışlar. Ama biz farkında değilmişiz’’ dedi.

Yusuf Beyazıt, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Taşlıçiftlik Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘’Vakıf Medeniyeti’’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, Selçuklu dönemi ve Osmanlı’dan bugüne 41 bin 550 vakıf olduğunu kaydeden Beyazıt, Cumhuriyet’ten sonra kurulan vakıf sayısının ise 4 bin 450 civarında olduğunu bildirdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, şu anda dünyanın en zengin kurumu olduğunu vurgulayan Beyazıt, ‘’Karun gibi zengin. Niye? Bu kadar malı mülkü olan başka kurum yok. Türkiye’nin en büyük zeytin ağası biziz. 600 bin tane zeytin ağacımız var Ege’de. Altunoluk ve Ayvalık’taki zeytinliklerin aşağı yukarı tamamen hepsi bizim. Ama yıllar itibariyle bunlar atıl bırakılmış, alanın kapanın elinde kalmış’’ dedi.

Kurumlarının çalışmaları hakkında da bilgi veren Beyazıt, öğrencilere de burs verdiklerini ifade ederek, ‘’Şehit çocuklarının tümüne, öksüz ve yetimlere ayda 50 YTL karşılıksız burs veriyoruz. Hiçbir zaman dökülen su kabını doldurmaz’’ diye konuştu.

TARİHî ESER SAYISI 19 BİN 500’E ÇIKTI

Sayılarla, geldikleri nokta hakkında bilgi veren Beyazıt, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2003 yılındaki tarihî eserler 9 bin 483 taneydi. Şu anda 19 bin 500’e ulaştı. Tarihi eserler, binalar yavruladılar. Varmış ama yıkılmamışlar. Ama biz farkında değilmişiz. Kaçakçılıkla mücadele birimi nerede bir müzayede var onu takip ediyor. Bu takibin sonucu çalınan eserlerin aynı gün içinde İnterpol, gümrük kapıları, müzeler ve emniyet birimlerine duyurulmasının, eski eser hırsızlığı konusunda caydırıcı etkisi olmaktadır. Birçok eserin yurtdışından ve yurtiçinden bedelsiz geri alınabilmesi bu eserlere talebi azaltmıştır. Bunların sonucunda, çalınan eser sayısı da büyük oranda düştü.’’

Tokat Sulu Sokak’ta bulunan Deveciler Hanı’nı onararak üniversiteye vermek istediklerini belirten Beyazıt, ‘’Biz burayı restore ederek Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne vereceğiz. Onlar da burada güzel sanatlar fakültesi yaparak burayı koruyacaklar’’ dedi.

Konferansın sonunda GOPÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, Beyazıt’a plaket ile Tokat’ta açılan Mevlevi resim sergisinden alınan bir resmi hediye etti. Beyazıt da Prof. Dr. Seyfikli’ye çeşitli hediyeler verdi.

Konferansı, Tokat Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Jandarma Kurmay Albay Murat Koç, Tokat Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Çetin, Niksar Kaymakamı Uğur Turan ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, öğretim üyeleri ile öğrenciler izledi.

09.12.2007


 

Bakan Günay: Kültürümüzü gösterecek filmlere imza atmalıyız

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, devletin sinemayı yeteri kadar destekleyemediğini belirterek, ‘’Türkiye için büyük bir tanıtım yapmak istiyorsak, doğrudan doğruya sinemaya yatırım yaparak, Türkiye’nin tarihini, doğasını, geleneğini gösterecek bir prodüksiyona imza atmamız gerekiyor’’ dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ‘’2. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’’ başladı.

Festivalin, Büyükşehir Belediyesinin Heykel’deki tarihi binasında verilen kokteyl ve ardından Tayyare Kültür Merkezindeki açılış törenine katılan Günay, törende yaptığı konuşmada, sinemanın bir ülkenin tanıtımı ve kültürlerin birbirlerini taşıması açısından çok önemli araç olduğunu söyledi.

Festivalin, henüz ikinci yılında yurt içi ve uluslararası sanat camiası tarafından büyük bir ilgi gördüğünü belirten Günay, bu ilginin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğine inandığını ifade etti.

Günay, Bursa’nın tarım alanları ve sanayisiyle tanınan bir kent olmasına rağmen kültürel ve tarihi yönüyle de Türkiye’nin kültür hazinesi içinde çok önemli bir yerinin bulunduğunu ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin de yerel yönetimlerin artık sadece klasik belediyecilik hizmetlerinin verildiği birimler olmaktan çıktığını, şehrin ve şehir halkının sosyal-kültürel hayatını ve geleceğini biçimlendiren kurumlar haline geldiğini söyledi.

Tarihi boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa’nın, günümüzde metropol haline dönüşen bir kent haline geldiğini dile getiren Şahin, ‘’Festivali düzenlemekteki amacımız, bu tarihi yolun, sadece ticaretin değil, kültür ve sanatın, dolayısıyla ülkeler arası barış ve hoşgörünün de zemini olmasına katkıda bulunmaktadır. İpek yolunun kadim durağı Bursa, bu organizasyonla birlikte zamanla İpek yolunda yer alan ülkelerin kültür ve medeniyetlerinin buluşma noktası haline gelecektir’’ diye konuştu.

09.12.2007


 

Nasreddin Hoca Müzesi'ne yoğun ilgi

Konya’nın Akşehir ilçesinde 5 Temmuzda açılan Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni bugüne kadar yaklaşık 3 bin turistin ziyaret ettiği bildirildi.

Nasreddin Hoca ve Etnografya Müzesi Müdürü Ömer Faruk Türkan, müzenin, 48. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri’nin ilk günü olan 5 Temmuz’da açıldığını söyledi.

Açılışından bugüne kadar geçen sürede müzeyi, yaklaşık 3 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini bildiren Türkan, bu ilginin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Müzenin 1. katında neolitik dönemden itibaren kronolojik olarak kalkolitik, tunç, demir çağı, klasik ve Helenistik Roma ve Bizans dönemine ait eserler ile sikkelerin sergilendiğini ifade eden Türkan, 2. katında ise etnografik malzemeler, gelin odası, sıra yarenler odası ve Nasreddin Hoca fıkrasının canlandırıldığı bir odanın yer aldığını kaydetti.

Ziyaretçilerin müzeden çok etkilendiğini ifade eden Türkan, ‘’Nasreddin Hoca’nın doğumunun 800. yılını kutlayacağımız 2008 yılında müzenin ilgi odağı olacağına inanıyorum’’ diye konuştu.

09.12.2007


 

Türk ticaretinin asırlık tarihi İTO’da

İstanbul Ticaret Gazetesinin tüm sayılarının, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Bilgi Merkezinde araştırmacıların hizmetine sunulduğu bildirildi.

İTO’dan yapılan yazılı açıklamada, 4 Ocak 1882 tarihinde Dersaadet Ticaret Odası adıyla faaliyete geçen İTO’nun, 5 Ocak 1885’te, Dersaadet Ticaret Odası Gazetesi adıyla haftalık bir gazete çıkarmaya başladığı, 1923 yılının Temmuz ayında yayınına ara verilen gazetenin yerine, Kasım ayından itibaren aylık İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası Mecmuasının yayınlanmaya başlandığı aktarıldı.

Bu derginin çeşitli değişimlerin ardından bugün İTOVİZYON adı ile yayınlanmaya devam ettiği, 1923’te yayınına ara verilen Dersaadet Ticaret Odası Gazetesinin ise 1958 yılında İstanbul Ticaret Gazetesi adıyla yeniden okuyucularla buluştuğu kaydedilen açıklamada, Eminönü’ndeki İTO Merkez Binasında bulunan gazete ve dergi koleksiyonunun, onarımdan geçmiş haliyle, İTO Bilgi Merkezinde araştırmacıların hizmetine sunulduğu belirtildi.

İTO Bilgi Merkezi, hafta içi saat 09.30-16.30 saatleri arasında, Salı günleri ise 09.30-12.00 saatleri arasında İTO’nun Merkez Binasında faaliyet gösteriyor.

09.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri