Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Tarım reformuna ihtiyaç var

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye’nin global ısınmanın negatif etkilerini en fazla hisseden ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Öncelikler ve üretim kapasitesi dikkate alınarak kapsamlı bir tarım reformuna ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.

Tarımsal üretimde 2007 yılını değerlendiren Erdoğan, küresel ısınmanın 2007’de etkisini hızlı hissettirmesiyle tarımsal üretimin düşmesinin ilk önce gıda fiyatlarını vurduğunu belirterek, özellikle buğday, mısır, pirinç gibi temel besin ürünlerinin daha stratejik hale geldiğini kaydetti.

Erdoğan, bazı ürünlerde dünyadaki stratejik stok seviyelerinin kritik düzeylere gerilediğine ve büyük üretici ülkelerin ihracatlarına kısıtlamalar getirmeye başladığına dikkat çekerek, “Üretimdeki gerileme stratejik ürünlerin uluslararası ticaretini geçen yıllara göre arttırdı. Bu ürünlerin ülkeler için sosyal dengeleri etkileme özelliği var. Bu nedenle uluslararası ticaret politik müdahalelere açık hale geldi” görüşünü aktardı.

Büyük yatırımcıların, gerçek ürünler olmaları ve fiyatlarının artma beklentisi sebebiyle emtia piyasalarına yöneldiklerini aktaran Erdoğan, “Chicago borsasında işlem gören opsiyon kontratlarında, 2007’de, 2006’ya nazaran, mısırda yüzde 63, buğdayda yüzde 48, soya fasulyesinde yüzde 32, pirinçte yüzde 45 hacim artışı yaşandı” ifadesini kullandı.

Erdoğan, Türkiye’nin global ısınmanın negatif etkilerini en fazla hisseden ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Buğday gibi bazı ürünlerdeki gerileme daha belirgin oldu. Pirinçte ise rezerv su kullanıldığı için ekilebilir arazi anlamında ve toplam çeltik üretiminde bir gerileme olmamasına rağmen, çeltik randımanı düşük oldu. Toplam pirinç üretimi geçen yıla göre yüzde 10 düşük gerçekleşti. Öncelikler ve üretim kapasitesi dikkate alınarak kapsamlı bir tarım reformuna ihtiyaç var.”

Emtia piyasalarındaki bu gelişmelerin gıda sanayicilerini zor durumda bıraktığını açıklayan Erdoğan, talep elastikiyeti olmayan bu tür temel gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının tüketiciyi reaksiyona ittiğini, bu sebeble üretici fiyatlarındaki artışın tüketiciye yansıtılmasının sıkıntılı ve zor olduğunu belirtti.

/ İSTANBUL

12.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tarım reformuna ihtiyaç var

  ASKON'dan hükümete uyarı

  Motorinde 5 kuruş indirim

  Rebecca, Türkiye’ye KC Group ile geldi

  Otelcilerden EXPO 2015 için çağrı

  Kasım’da külçe altın kazandırdı

  GE, Gama ile yatırıma hız verecek

  Kurban öncesi çsebze zamlandı

  Yeşil Kartlı sayısı 14 milyon

  ATV-Sabah'ın satışı Rekabet Kurulunda

  Dünyanın gelinliği İzmir’den

  Arıcılar, kendi elektriğini üretiyor


 Son Dakika Haberleri