Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Lübnan’da hesaplar karıştı

Beyrut’un doğusunda, Lübnan Devlet Başkanlığı sarayının bulunduğu Baabda’da dün sabah erken saatlerde meydana gelen şiddetli patlamada, aralarında general Francois Hac’ın bulunduğu 5 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildiriliyor. Resmi haber ajansı, patlamada, askeri operasyonlar sorumlusu general Francois Hac’ın korumasıyla birlikte öldüğünü duyurdu.

Bazı kaynakların rütbesini tuğgeneral, bazılarının tümgeneral olarak verdiği Hac, ülkedeki siyasi krizin merkezindeki devlet başkanlığı görevi için geçen hafta üzerinde anlaşmaya varıldığı bildirilen general Michel Süleyman’ın ardından Genelkurmay Başkanlığı için önde gelen aday olarak görülüyordu. Ordu sözcüsü, Hac’ın öldüğü haberlerini ne doğruladı ne de yalanladı; sadece patlamada ölenlerin tamamının askeri personel olduğunu söyledi. Meclis Başkanı , devlet başkanlığı seçimini, Suriye karşıtı hükümet koalisyonuyla Şam tarafından desteklenen muhalefet arasında uzlaşma sağlanamaması üzerine sekizinci kez erteleyerek 17 Aralık’a bırakmıştı. Ancak geçen hafta devlet başkanlığı için Maruni Hıristiyan olan Genelkurmay Başkanı general Michel Süleyman üzerinde anlaşma sağlandığı bildirilmişti. Lübnan’da Şubat 2005’te eski Başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesinden sonra başka Suriye karşıtı isimler de suikasta uğradı. En son Hristiyan milletvekili Antoine Ganem Eylül ayında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda öldürülmüştü.

İç savaşın (1975-1990) sona ermesinden bu yana en ağır siyasi krizi yaşayan Lübnan’da son zamanlarda ilk kez bir üst düzey askerin hedef alındığı saldırının, ülkedeki siyasi ortama yeni baskı oluşturacağı tahmin ediliyor.

Batının desteklediği iktidardaki koalisyon ile Hizbullah’ın öncülüğündeki muhalefet saldırıyı kınadı.

Parlamento çoğunluk grubu lideri Saad el Hariri, son terör saldırısının, Lübnan’a, başta ulusal ordusu olmak üzere onun kurumlarına yöneldiğini söyledi. Hariri, ulusal ordunun ülkenin egemenliğini, bağımsızlığını ve özgür iradesini koruduğunu söyledi.

Lübnan’da siyasi kriz içinde büyük ölçüde tarafsız kalan ordunun, birleştirici unsur olarak görüldüğü bildiriliyor.

Lübnan’da Suriye karşıtı hükümet koalisyonuyla Şam’ın desteklediği muhalefetin geçen hafta, ülkede siyasi krize yol açan devlet başkanlığı görevi için general Michel Süleyman üzerinde uzlaştığı haberlerinin ardından düzenlenen saldırının gerginlikleri artıracağına dikkat çekiliyor.

Suriye, İsrail’i ve ajanlarını suçladı

Öte yandan, Suriyeli yetkili, Lübnan’ın başkenti Beyrut yakınlarındaki saldırıyla ilgili olarak İsrail ve İsrail’in Lübnan’daki ajanlarını suçladı.

/ BEYRUT

13.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lübnan’da hesaplar karıştı

  Sarkozy Fransa’yı rezil etti

  Saraybosna kasabına 33 yıl

  Butto, Müşerref’siz bir koalisyon peşinde

  Şiddet Irak’a geri döndü

  Rusya AKKA’yı askıya aldı

  ABD’de Müslüman öğrencilere kolaylık


 Son Dakika Haberleri