Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Yeni YÖK Başkanı’nın işi çok zor

Öyle görünüyor ki yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan Hoca’nın kendini ifade etmesi oldukça zor olacak. Medyanın “cımbızlama” harekâtı şimdiden başladı bile...

Hemen hem YÖK’e, hem kendine doğru dürüst bir iletişim danışmanı bulması gerektiği çok açık.

Yusuf Ziya Özcan’ın 1995’te sosyoloji doçentiyken İslami Araştırmalar Dergisi’nde yazdığı “İslam ekonomik gelişmeye engel midir?” başlıklı bilimsel” makaleden yola çıkılarak atılan haber başlığı “İslam savunması”...

Alt başlık: “Yeni YÖK Başkanı Prof.Dr. Özcan, 1995 yılında yazdığı bir makalede ‘Her Müslüman İslamın kurallarına göre yaşasaydı, ortada oldukça az problem olurdu’ görüşünü dile getirdi”

Bu başlıktan ve alt başlıktan ne anlıyorsunuz? “Yeni YÖK başkanı İslamcı, dolayısıyla da herkesin İslam dininin kurallarına göre yaşamasını istiyor” anlaşılıyor değil mi?

Gelin bakalım metnin ilgili bölümlerine..

“Avrupa, Ortaçağ’ın karanlığını yaşarken, dünyanın hakiminin Müslümanlar olduğunu göz ardı etmektedirler. Ayrıca İslamiyet’in kuralları, Hıristiyanlıkta olduğu gibi değişmemiştir. İslam ülkelerinin geri kalmışlığı bir gerçektir, ama bunu tamamıyla İslama bağlamak, sorunu basitleştirmektir ve ayrıca mantık kurallarına ve bilim metodolojisine uymamaktadır.”

“Belirli bir değer sisteminin belirli bir davranış üzerindeki etkisini ayırmak için uygun bir metoda sahip olmadan, İslam’ın gelişme üzerinde zararlı bir etkisi olduğunu iddia etmek yanlıştır. İslam’ın gelişme üzerine olumlu etkisi olduğuna dair karşı fikri ispat etmek de o denli zordur. Tüm Müslüman ülkelerin gelişmemiş olduğu gözlemi, her zaman böyle kalacaklarını gösteren delil teşkil etmez. Dahası, İslamın Müslüman ülkelerin geriliğinin sorumlusu olduğuna dair iddia edilen nedensellik de gerçeği ifade etmemektedir.”

“Bunlar İslam’ı, Müslümanların uygulamalarıyla karıştırma eğilimindedirler. İnananların dini prensiplere göre hareket etmeleri ideal bir durumdur, fakat gerçek, her dinin kurallarından her zaman sapmaların olabileceği şeklindedir. Eğer her Müslüman İslam’ın kurallarıyla yaşasaydı, ortada oldukça az problem olurdu. Müslüman ülkelerin tarihi, İslami kuralların yakından izlendiği zamanlarda, Müslümanların hayatın birçok alanlarında dünyayı yönettikleri gerçeğine şahitlik eder. Tarih ayrıca, Müslümanların İslami kurallara olan zayıf bağlılıklarından dolayı geriledikleri zamanları da göstermektedir.

“Bu yüzden suçlama, İslamın kendisinden çok Müslümanlara ve onların İslamı yorumlayışlarına yöneltilmelidir. Eğer aynı mantık pek çok günah ve sapkın davranış biçimlerinin kaynağı olan Batı dünyasına uygulanırsa, Hıristiyanlığın suçlanması gerekir ki, böyle bir sonuç doğru değildir.”

Yusuf Ziya Özcan’ın yazdıklarından çıkacak sonuç “Her müslüman İslama uygun yaşasa daha az sorun olur” düşüncesini savunduğu mu?

Yusuf Ziya Özcan bu makalede İslam ülkelerinin geri kaldığını söyleyenlerin “yöntem” eksikliğinden söz edip “İslamla İslam uygulamalarının karıştırıldığını” buradan yola çıkarak “saptırılmış İslam uygulamalarına bakanların da yanlış sonuca vardıklarını” söylüyor olabilir mi? Bu sonuca vurgu yaptığına göre de “Her Müslüman saptırılmamış islamı yaşasa daha az sorun olur” demesi normal değil mi? Buradaki “sorun” göndermesi yanlış “yöntem” kullanan bilim adamlarının ortaya koyduğu “sorunlara” yapılan bir gönderme değil mi? Gördüğünüz gibi “Yeni YÖK Başkanı’nın işi zor demekle” haklıyım... Hem sorun yumağı üniversitelerle uğraşacak, hem YÖK içinden alt etmeye çalışanlarla mücadele edecek, hem üniversitelerden gelen direnişi kıracak, hem de medyanın “cımbızlama” harekâtına karşı çıkacak...

Bugün, 13 Aralık 2007

Ali Atıf Bir

14.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Acaba diyebilecekler mi?

  Yeni YÖK Başkanı’nın işi çok zor

  ‘Hukuk mukuk dinlemeyen’ hakimler

  Merkez sağın asıl damarı

  Devlet politikası olmalı

  Yalanı bırakın, hep tutucuyduk!


 Son Dakika Haberleri