Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Sanayileşmiş ülkeler Afrika’ya yardım etmeli

Kenyalı eylemci, 2004 Nobel Barış Ödülü sahibi Wangari Maathai, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için Afrika’ya yardım etme konusunda sanayileşmiş ülkelerin ahlâkî sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

Maathai, Bali’de yapılan BM iklim değişikliği konferansının son gününde Kenya gazetesi Business Daily’de yayımlanan makalesinde, iklim değişikliği sorunlarının güney yarım küre, özellikle de Afrika için ‘’lüks olmadığını’’ belirtti.

Dünyanın ısınmasını durdurma, tabiî sistemi onarma ve korumanın dünya nüfusunun çoğu için ölüm kalım meselesi olduğunu belirten Maathai, küresel ısınmanın sebep olduğu tahribatı durdurmak, yol açtığı etkileri hafifletmek için sanayileşmiş ülkelerin güney yarım küredeki ülkelerle birlikte çalışmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Maathai, Afrika ülkelerinin sera etkisi oluşturan gazların salınımının sanayileşmiş ülkelerinkiyle karşılaştırılamayacağına da işaret ederek, önde gelen kirletenler olarak sanayileşmiş ülkelerin, Afrika’ya ve diğer gelişmekte olan ülkelere, küresel ısınmaya uyum sağlama kapasitelerini artırmaları ve iklim değişikliğinden daha az etkilenmeleri için teknoloji paylaşımında bulunarak yardım etmelerinin ahlâkî sorumlulukları olduğunu belirtti.

Nobel Barış Ödülünü kazanan ilk Afrikalı siyah kadın olan çevre eylemcisi Maathai, Kenya’nın ormanlarını yasa dışı arazi satışlarından korumak için yürütülen mücadeleye önderlik etmesiyle biliniyor. Maathai, 250 milyon ton karbondioksidi emecek bir milyar ağaç dikilmesi için küresel çaptaki bir kampanyaya da liderlik ediyor.

/ NAİROBİ

15.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sanayileşmiş ülkeler Afrika’ya yardım etmeli

  ABD: Füze kalkanına ihtiyacımız var

  BM binası önünde bomba paniği

  NATO Genel Sekreteri: Afganistan’da yeterli asker yok

  El Fetih yetkilisi Gazze’de kaçırıldı

  Fransızlar Kaddafi’ye soğuk bakıyor

  Çocuklara BM sözü

  Moskova’da Müslümanlara özel hastane

  Atlantis’in fırlatılması yine ertelendi

  Dünyanın en sıcak 10 yılı


 Son Dakika Haberleri