Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail El-Aksa’daki kazıya yine başladı

Ha’aretz gazetesi, hükümetin, Ağlama Duvarının bitişiğindeki Faslılar Kapısı alanındaki inşaat ve kazı çalışmalarının yeniden başlatılması talimatını verdiğini yazdı. Buradaki inşaat ve arkeolojik kazı çalışmaları, geçen Haziran ayında, Filistinlilerden gelen tepkiler ve uluslararası düzeydeki eleştiriler sebebiyle durdurulmuştu.

İsrail’in Ha’aretz gazetesi, hükümetin, Ağlama Duvarının bitişiğindeki Faslılar Kapısı alanındaki inşaat ve kazı çalışmalarının yeniden başlatılması talimatını verdiğini yazdı. Gazete, İsrail hükümetinin, İsrail Eski Eserler İdaresi’nden, şeffaflık ve ilgili taraflarla işbirliği içinde yürütülecek çalışmaların mümkün olduğunca çabuk tamamlamasını istediğini bildirdi.

Ağlama Duvarı’ndan El Aksa Camisi avlusuna geçişi sağlayan Faslılar Kapısı’ndaki inşaat ve arkeolojik kazı çalışmaları, geçen Haziran ayında, Filistinlilerden gelen tepkiler ve uluslararası düzeydeki eleştiriler nedeniyle durdurulmuştu. Eylül ayında İr Amim adlı İsrailli örgüt, kazı çalışmalarının yeniden başlatılması kararı alındığını duyurmuş, İsrail kabinesinin tek Müslüman Arap bakanı, Kadimalı Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Galib Macadele, hükümetten çalışmaların durdurulmasını talep etmiş ve kazılar bir süreliğine dondurulmuştu.

Ha’aretz gazetesi, Bakanlar Kurulunun 29 Kasımda, bakanlık temsilcilerinden oluşan komisyonun Eylül ayında aldığı, kazıların yeniden başlatılması yolundaki kararını onayladığını yazdı. Hükümetin, İsrail Eski Eserler İdaresi’ne, “arkeolojik değeri olmayan bütün buluntuların kaldırılması, tarihî değerlerin ve yapıtların estetiğinin korunması, güvenliğin sağlanması ve aynı zamanda sosyal haksızlıkları giderecek bir formül bulacak şekilde çalışmaların yürütülmesi talimatını verdiği” kaydedildi. İsrail kabinesinin, arkeolojik ve koruma amaçlı çalışmalar için 3,5 milyon İsrail şekeli ödenek ayırma kararı aldığı, Başbakanlık Müsteşarlığının da kazı alanındaki, tahmini bedeli 14 milyon Şekel olan daimi köprü inşaatı dahil, harcamaları denetlemekle sorumlu olduğu belirtildi. Bütçe kaynakları, kazılara ilişkin planlar Kudüs Bölgesel Planlama Komisyonu’nca onaylanır onaylanmaz tahsis kullanıma açılacak.

Bakanlık temsilcilerinden oluşan komisyonun, Eylül ayında verdiği karar sonrasında, Başbakanlık, çalışmaların yeniden başlatılmasında sorun olmadığını açıklamış, çalışmaların durmasının siyasî kararlardan kaynaklanmadığını, tamamen planlama ile ilgili sorunlar nedeniyle kazı çalışmalarına ara verildiğini belirtmişti.

/ KUDÜS

19.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail El-Aksa’daki kazıya yine başladı

  Gazze’ye saldırı: 3 ölü

  Filistin’e siyasî destek daha önemli

  Hollanda’da, Müslüman kadına, doktor seçme hakkı

  Rice'tan Kerkük’e beklenmedik ziyaret

  Tayland’da 4 Müslüman öldürüldü

  Schumacher’e ceza yok

  4 tank ve bin 500 Türk askeri sınırı geçti

  Barzani'den tehditkâr sözler

  Türkiye’nin AİHM hakim adayları sınavdan geçti


 Son Dakika Haberleri