Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

2007 kayıp yıl

Öncekiler gibi 2007 yılını da küçük işletmeler için ‘’kayıp yıl’’ olarak nitelendiren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, esnaf ve sanatkarların geride bırakılan yılda uygulanan yüksek faiz, düşük kur politikası nedeniyle ezildiğini, bu ekonomi politikalarıyla reel sektörün ve üreticilerin adeta cezalandırıldığını öne sürdü.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, küresel spekülatörleri referans alan, paradan para kazanmayı cazip kılan yüksek faiz-düşük kur politikasının bedelini ödeyenlerin başında esnaf ve sanatkarların geldiğini bildirdi.

Öncekiler gibi 2007 yılını da küçük işletmeler için ‘’kayıp yıl’’ olarak nitelendiren Mutlu, esnaf ve sanatkarların geride bırakılan yılda uygulanan yüksek faiz, düşük kur politikası nedeniyle ezildiğini, bu ekonomi politikalarıyla reel sektörün ve üreticilerin adeta cezalandırıldığını öne sürdü.

Ekonomik büyümenin hızla gerilediğine işaret eden, dış ticaret ve cari açığın rekor düzeye ulaştığını, dış borçlardaki hızlı artışın devam ettiğini iddia eden Mutlu, düşürülmesi için uğruna her şey yapılan enflasyonun da yeniden çift haneli rakamlara yaklaşmasını tedirgin edici bulduğunu söyledi.

Reel sektör ve vatandaşlara büyük bedeller ödetilirken, ekonomik büyüme, dış açık ve enflasyonla mücadelede başarısız olunmasıyla, uygulanan ekonomi politikalarının bir kez daha sorgulanması gerektiğini savunan Mutlu, ithalatı özendiren politikalar sonucunda işsizlikle mücadele konusunda da herhangi bir mesafe alınamadığına dikkati çekti.

Esnafın işlerinin her geçen gün kötüye gitmesinin en önemli nedenlerinden birinin de geniş halk kitlelerinin açlık ve yoksulluk sınırının altında bir yaşam standardına mahkum edilmesi olduğunu bildiren Mutlu, azaltılamayan işsizlik yanında ücret ve maaşlarda yapılan ve enflasyonun altında kalan çok düşük oranlı artışların da halkın reel satın alma gücünün erimesine, dolayısıyla talep artışının yetersiz kalmasına neden olduğunu vurguladı.

Mutlu, şunları kaydetti: ‘’Bu tablo esnafımızın işlerinin azalmasına yol açmıştır. Böylece, küresel spekülatörleri referans alan, paradan para kazanmayı cazip kılan yüksek faiz-düşük kur politikasının bedelini ödeyenlerin başında esnaf ve sanatkarlarımız gelmiştir. Dolayısıyla esnafımız yüksek faiz ve düşük talep kıskacında kalmıştır.’’

ESNAFIN 2008 YILI BEKLENTİLERİ

Mutlu, 2008 yılının da kayıp bir yıla dönüşmemesi, gerekli üretim ve istihdam artışının sağlanarak sosyal barışın korunması için İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak beklentilerini şöyle sıraladı: ‘’Merkez Bankası faizleri düşürmeli, bunun ardından bankalar da kredi faizlerini aşağıya çekmeli, finansal rantların vergilendirilerek reel ekonomi aleyhine olan yapı değiştirilmelidir. Esnafların çalışma koşullarını zorlaştıran mali düzenlemeler sadeleştirilmeli ve azaltılmalı, Hipermarketler Yasası, esnaf sanatkar teşkilatlarının görüşleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli ve ardından da hemen Meclisten geçirilmelidir. İşçi ve memurların sadece maliyet boyutu değil, talep boyutunu da dikkate alan ücret ve sosyal politikalar hayata geçirilmeli, dolaylı vergi oranları azaltılmalı, Halk Bankası özelleştirilmemelidir. Üretimi, istihdamı, kısacası reel ekonomiyi ve esnafımızı ön plana çıkaran IMF’den bağımsız politikalar bir an önce hayata geçirilmelidir.’’

/ İZMİR

20.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2007 kayıp yıl

  Hesapsız kredi tuzağına düşmeyin

  Körfez sermayesine ‘kira sertifikası’ teklifi

  Gübre fiyatları neden artıyor?

  IMF derin kriz beklemiyor

  Turizmde KDV indirimi yılbaşında

  Çimento üretiminde rekor

  Sebze fiyatları ucuzladı

  Enerji sıkıntısı ‘tasarruf’la aşılır


 Son Dakika Haberleri