Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

KKTC, AB ile uyum görüşmelerine başlıyor

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in ekibiyle, Kıbrıs Türk tarafının Avrupa standartlarına ulaşmasını sağlamak için 12 başlık çerçevesinde AB uyum görüşmelerinin başlaması konusunda anlaştıklarını açıkladı. Soyer, bu amaçla Kıbrıs Türk tarafının idari yapısının Avrupa standartlarına yükseltilmesiyle ilgili uyum görüşmelerinin gelecek ay başlayacağını bildirdi.

KKTC Başbakanı Soyer, Bayrak Televizyonu’na (BRT) yaptığı açıklamada, Rehn’in ekibi tarafından Avrupa Birliği müktesebatına uyum konusunun 12 başlık altında görüşülmesi amacıyla kendilerine teklif sunulduğunu belirtti. Brüksel’deki temasları sırasında Rehn’in çalışmalarını yürüten ekibin kendilerine yazılı olarak AB uyum görüşmeleriyle ilgili yazılı teklif sunduğunu kaydeden Soyer, Kıbrıs Türk tarafı olarak bu teklifi değerlendirdiklerini söyledi. Soyer, 12 başlık çerçevesinde AB uyum görüşmelerinin gelecek ay başlaması konusunda karşılıklı anlaştıklarını açıkladı. 12 başlığın tamamen Kıbrıs Türk tarafının idari yapısının AB standartlarına yükseltilmesini kapsadığını ifade eden Soyer, “Onların teknik ekipleri bizim ekiplerle beraber gerekli çalışmaları yapacak ve hazırlanacak. Tüm yasaların uyumu çerçevesinde ayrıca teknik çalışma yapılacaktır” dedi.

KKTC Başbakanı Soyer, bir soru üzerine, hiçbir ülkenin kendi başına AB uyum sürecine hazırlanamayacağına işaret ederek, uyum süreci için AB yasa ve mevzuatlarının sorumluluğunu taşıyan tüm AB yetkilileriyle karşılıklı olarak hazırlık yapılması gerektiğini söyledi.

Soyer, Kıbrıs Türk tarafının daha önce kendi başına pek çok hazırlık yaptığını hatırlatarak, bu hazırlıkların AB kuralları çerçevesinde AB yetkilileri ve teknik ekiple birlikte ele alınacağını kaydetti. Soyer, bu nedenle AB’ye hazırlık için Kıbrıs Türk tarafının yaptığı çalışmaların çok önemli olduğunu, ancak esas olanın AB ile gerçekleştirilecek çalışmalar olduğunu vurguladı. Meclisten geçirilen pek çok yasada AB mevzuatını gözeten teknik çalışmalar yapıldığını anlatan Soyer, Kıbrıs Türk tarafının yaptığı hazırlıkların, gelecek ay başlayacak 12 başlık çerçevesindeki görüşmelerle AB uyum sürecinde tam kurallarıyla yaşama geçirme çalışması olacağını kaydetti.

AB’nin neden Kıbrıs Türk tarafına bu yönde bir teklif sunduğuyla ilgili soruya ise Soyer, Kıbrıs Türk halkının AB’ye uyum sürecinde siyasi irade gösterdiğini ve bunun da Avrupa kamuoyunda ve siyasi merkezlerinde büyük değer taşıdığını söyledi.

Rum tarafının hakimiyetçi anlayışa dayalı politikaları çerçevesinde Kıbrıs Türk tarafının Avrupa standartlarına ulaşmasının engellendiğinin AB tarafından da görülmeye başlandığını anlatan Soyer, bunun sonucunda Kıbrıs Türk tarafına böyle bir teklif sunulduğunu açıkladı.

/ LEFKOŞA

24.12.2007


 

ABD’den operasyona destek

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’un, Türkiye’nin vatandaşlarına yönelik PKK tehdidine son verme çabalarını desteklediğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Dairesi sözcüsü Chase Beamer, Türkiye’nin kuzey Irak’taki PKK hedeflerine karşı düzenlediği son operasyonun ardından yaptığı açıklamada, “ABD, Türkiye’nin, vatandaşlarına yönelen PKK tehdidine son verme çabalarını destekliyor. Biz, bu yönde bütün diplomatik, askeri ve istihbarata ait vasıtaları kullanmaya devam edeceğiz” dedi. Sözcü, “Biz, Türkiye’yi de, bizimle ve Irak hükümetiyle işbirliğini azami düzeye çıkararak, meşru kendini savunma hakkını kullanması, Irak halkı ve bu ülkenin istikrarına olumsuz etkide bulunmaması yönünde cesaretlendiriyoruz” diye konuştu. Beamer, hedeflerin PKK olması ve sivil kayıplara yol açılmamasının kilit önem taşıdığını da kaydetti.

/ WASHINGTON

24.12.2007


 

Yaver: Yerleşim yerleri zarar görmedi

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) öncek gün Irak’ın kuzey kesiminde PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne ait bazı hedeflerin savaş uçakları tarafından vurulduğunu açıklamasının ardından, bölgesel yönetimin bir yetkilisi TSK’nın vurduğu yerleri açıkladı.

Peşmergelerin bağlı olduğu bakanlığın sözcüsü Cebbar Yaver, bombalanan yerlerin Türkiye’nin kuzey Irak sınırında bulunan Amed bölgesinin Nerve ve Rekan bölgeleri olduğunu söyledi. Yaver, TSK’nın bombaladığı yerlerdeki yerleşim birimlerinin zarar görmediğini kaydetti.

/ ERBİL

24.12.2007


 

Rusya, ordusunu silâhlandırıyor

Rusya’nın ordusunu yeni kıtalar arası balistik füze ve tanklarla güçlendireceği bildirildi.

Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Makarov, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, nükleer denizaltı Yuri Dolgoruki’nin gelecek yıl Bulava adlı yeni kıtalararası balistik füzeyle donatılacağını söyledi. Makarov, füzenin testlerinin hemen hemen tamamlandığını belirterek, gelecek yıl Rus ordusunun Bulava’ya “sahip olacağını” ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bulava’nın Rus ordusunun en mükemmel projesi olduğunu belirterek, füzenin füze savunma kalkanlarını “deleceğini” söylemişti. Bulava füzesi Rusya’nın yeni Borei sınıfı nükleer denizaltıları için tasarlandı. Makarov, 2009 yılında yeni şase, silah, hedef tanıma ve ateş kontrol sistemleri içeren tank tipini de ordunun silahlarına ekleyeceklerini belirterek, tankların testlerinin sürdüğünü, gelecek yıl testleri tamamlamayı ve 2009’da da üretmeyi planladıklarını kaydetti. Rusya kara kuvvetleri halen T-90, T-72 ve T-80 tipi tankları kullanıyor.

Artan petrol ve doğal gaz fiyatları sebebiyle Rusya’nın milli gelirini artıran Putin, askeri harcamalarını artırdığı gibi, ABD’nin eski Doğu Avrupa ülkelerinde inşa etmeyi planladığı füze savunma kalkanı planını engellemek için diplomasi yoluyla etkisini kullanmaya çalışıyor.

/ MOSKOVA

24.12.2007


 

Sudan’da iki yolcu uçağı pistte çarpıştı

Sudan’ın başkenti Hartum’daki havaalanında meydana gelen uçak kazasının boyutunun büyük olmadığı bildirildi.

Yerel kaynaklar, iki yolcu uçağının Hartum Havaalanı’nın pistinde çarpıştıklarını kaydetti. Kazada ölen ya da yaralanan olmadığı; ancak maddi hasar meydana geldiği belirtildi.

/ HARTUM

24.12.2007


 

Belçika’da terör alarmı tartışması

Belçika Federal Polisinin ve Brüksel hükümetinin, “ülkede terör eylemleri yapılabileceğine” ilişkin açıklamaları tartışmalara konu olurken, “kamuoyunun huzurunun gereksiz yere kaçırıldığı” görüşü ön plana çıkıyor.

Belçika Federal Polisi ve Brüksel hükümeti, geçen Cuma günü, Arap kökenli teröristlere yönelik kapsamlı operasyonlar yapıldığını, gelecek günlerde, ülkede terör eylemleri düzenlenmesi olasılığı bulunduğunu, güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıklamıştı. Federal Polis yetkilileri, 2004 yılında Belçika’daki Amerikan üssü Kleine-Brogel’i hedef alan bir terör eylemine hazırlanırken yakalanan, 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Nizar Trabelsi’nin hapishaneden firar girişiminde bulunduğunu, bu girişimde rol oynayanlara yönelik 15 baskın düzenlendiğini, 14 kişinin gözaltına alındığını bildirmişti. Başbakan Guy Verhofstadt, bilgileri teyit ederken, “kriz masası” oluşturulduğunu, olağanüstü önlemler alındığını duyurmuştu. Halktan “dikkatli ve temkinli olmasını, panik yaşamamasını” isteyen yetkililer, Noel ve yeni yıl döneminde kalabalık olan alışveriş merkezlerinde, metro ve tren şebekelerinde, havaalanında güvenlik tedbirlerini artırmışlardı. Operasyonlarda gözaltına alınan 14 kişinin tamamı, birkaç saat sonra serbest bırakıldı.

Trabelsi, tutuklu bulunduğu hapishaneden gazetecilerle telefon teması kurarak ve mektup yazarak, “Belçika’da hiçbir terör eylemi hazırlığının söz konusu olmadığını, paranoyak kişilerin kamuoyunu gereksiz yere paniğe sürüklediğini” söyledi.

/ BRÜKSEL

24.12.2007


 

Minibüs feribottan Nil’e düştü: 16 ölü

Mısır’da bir minibüsün feribotun güvertesinden Nil nehrine düşmesi sonucu 16 kişinin öldüğü bildirildi.

Güvenlik kaynakları, Mısır’ın orta kesimlerindeki Minya kasabası yakınlarında meydana gelen kazanın ardından 13 kişinin cesedinin nehirden çıkarıldığını, bulunamayan 3 kişinin hayatından ise ümit kesildiğini söyledi. Ölenlerden 6’sının 2 ila 13 yaş arasındaki çocuklar olduğu ve kazadan 3 kişinin yaralı olarak kurtulduğu bildirilirken, yetkililer minibüsün, gemi kıyıdayken güverteden nehre düştüğünü ifade etti.

/ KAHİRE

24.12.2007


 

Slovenya’nın yeni devlet başkanı Turk yemin etti

AB dönem başkanlığını yılbaşında Portekiz’den devralmaya hazırlanan Slovenya’da, devlet başkanlığı seçiminin galibi solcu Danilo Turk, yemin ederek ülkenin 3. devlet başkanı olarak göreve başladı.

Kasım’da yapılan seçimi kazanan Turk, parlamentoda yaptığı konuşmada, hükümet ve parlamentoyla yapıcı, uyumlu ve dengeli işbirliği temelinde çalışacağını söyledi. Turk, rakibi eski Başbakan Lojze Peterle’nin de katıldığı seçimi yüzde 68 oyla kazanmıştı.

/ LJUBLJANA

24.12.2007


 

Tayland’ta deniz kazası: 22 ölü

Tayland açıklarında bir geminin alabora olması sonucu en az 22 kişinin öldüğü bildirildi.

Polis, aralarında 4 çocuk ve 7 kadının bulunduğu 22 Myanmarlının cesedinin, Bangkok’un 570 kilometre güneyindeki Ranong bölgesi açıklarında bulunduğunu belirtti.

Doktorların bu kişilerin 2 gün önce öldüğünü belirlediği, dolayısıyla kazanın cuma akşamı meydana gelmiş olabileceği kaydedildi. Asya’nın en fakir ülkelerinden Myanmar’dan her yıl binlerce kişi komşu Tayland’a kaçmaya çalışıyor.

/ BANGKOK

24.12.2007


 

İsrail, Doğu Kudüs’e konut inşa edecek

İsrail, Doğu Kudüs ile Batı Şeria’ya, gelecek yıl 740 ek konut inşa etmeyi planladığını açıkladı.

Kabine üyelerinden Rafi Eitan, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, hiçbir zaman Kudüs’ün sınırlarında yapılanmayı durduracaklarına dair bir söz vermediklerini söyledi.

‘’İsrail hükümeti, hiçbir zaman Kudüs’ün sınırlarında inşaatı durdurma kararı almadı’’ diyen Eitan, konut inşası için düşünülen bölgelerin Kudüs’ün bir parçası olduğunu belirtti. İsrail’in konut inşa planı Filistin tarafında rahatsızlık oluşturuyor. Doğu Kudüs’e komşu Har Homa’da 500 kadar konutun inşası için 2008 yılı bütçesinden pay ayrılması teklif edilmişti. Bu ay başında, aynı bölgede 340 ek konutun inşa edileceğinin açıklanması, İsrail ile Filistin arasında 7 yıl aradan sonra başlayan barış görüşmelerinde rahatsızlık oluşturmuştu.

/ KUDÜS

24.12.2007


 

Tayland’da darbeden sonra ilk seçim

Taylandlı seçmenler, 15 ay önce Başbakan ThaksinShinawatra’yı deviren askeri darbeden sonra ilk kez dün sandık başına gitti.amuoyu yoklamalarına göre, seçimden, Thaksin’in populist politikalarını destekleyen Halkın İktidarı Partisinin birinci, liberal eğilimli Demokrat Partinin ise ikinci çıkması bekleniyor.

Samak Sundaravej liderliğindeki Halkın İktidarı Partisinin oyların büyük bölümünü alacağı ancak bu oyların, 480 üyeli parlamentoda çoğunluğu ele geçirmesine yetmeyeceği tahmin ediliyor. Ülkede toplam 45 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor ve seçimde 39 siyasal partiden 5 bin dolayında aday yarışıyor.

/ BANGKOK

24.12.2007


 

‘Kıbrıs hakkında yeni önerim hazır’

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Kıbrıs sorunu hakkında ‘’yeni önerisinin’’ hazır oluğunu söyledi.

Papadopulos, Rum Fileleftheros gazetesine verdiği demeçte, ‘’hazırladığı önerinin somut olduğunu, zeminin hazır olmasından sonra uygun bir zamanda sunacağını’’ belirtti. “Yeni girişime ilişkin zamanın çok iyi seçilmesi gerektiğini’’ kaydeden Rum lideri, ayrıca ‘’diplomatik ve yüksek düzeyde gerekli hazırlıkların da yapılması’’ gerekliliğine işaret etti.

‘’Kendi tezlerinin bilindiğini ve açık olduğunu’’ kaydeden Papadopulos, hakemliği kabul etmediklerini yineleyerek, ‘’bütünlüklü çözümün ikitoplum lideri ve çalışma gruplarındaki müzakerelerden gelmesi gerektiğini’’ söyledi. Kendisini destekleyen partilerin Annan Planına karşı olduğunu vurgulayan Papadopulos, bu partilerin, ‘’Kıbrıs’ı gerçekten birleştirecek, insan haklarını, AB’nin dayandığı ilke ve değerleri garanti altına alacak, Türkiye’ye müdahale hakkı sağlamayan veya Türkiye’ye, Kıbrıs’ta askermuhafaza etmesine izin vermeyecek bir çözüm istediğini’’ söyledi.

/ LEFTOŞA

24.12.2007


 

Kosovalılar bağımsızlıklarını ilân edecek

Sırbistan’ın ciddi gazetelerinden Veçernje Novosti, Belgrat ve Paris diplomatik kaynaklarına dayanarak verdiği bir haberde Kosovalı Arnavutlar’ın ABD ve AB koordinasyonunda, 6 Şubat tarihinde tek taraflı olarak bağımsızlığı ilan edeceğini iddia etti.

Gazetede yayınlanan habere göre, Kosova’nın bağımsızlığını ilk olarak ABD’nin tanıyacağı, ardından da Kosova’nın bağımsızlığını; İngiltere, Fransa ve İtalya destekleyecek. Bağımsızlığı tanıyan ülkeleri Slovenya, Avusturya ve Arnavutluk’un izleyeceği belirtilen haberde, Veçernje Novosti gazetesi, bağımsızlığın ilan edilmesinden önce, 28 Ocak gününde AB üyesi ülke Dışişleri Bakanlarının toplantısının yapılacağı vurgulanıyor. Toplantıda, Kosova’ya Avrupa misyonunun gönderilmesi kararının benimseneceği ve bununla da Ahtisari’nin denetimli bağımsızlık planının uygulanmasına yeşil ışık yakılacağı bildiriliyor.

/ PRİZREN

24.12.2007


 

Anne, oğluyla aynı cephede

İngiltere’de Hampshire hastanesinde görev yapan hemşire Debbie Aylett’in, oğlu Tom Aylett’in bulunduğu Afganistan cephesinde görevlendirildiği ve aynı cephede görevlendirilen ilk anne ve oğul olacakları açıklandı.

Yeni yılın ilk günlerinde Afganistan’a gidecek olan Debbie Aylett’in oğlundan daha üst rütbeli olduğu ve deniz piyadesi olarak görev yapan oğlunun komutanı durumunda bulunduğu belirtiliyor. Anne Debbie Aylett, “Bana anne değil, komutanım demesini söyledim. Aslında bunun söylenişi bile bana garip geliyor” dedi. Daha önce oğluyla aynı cephede görev yapma ihtimalinin hiç aklına gelmediğini, ancak böyle bir fırsatın karşısına çıkmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Aylett, “Bir yandan cephedeki oğlumun yanına gideceğim için mutluyum, bir yandan da savaşa giderken diğer çocuğumu burada bırakmak zorunda kaldığım için üzgünüm” diye konuştu.

/ LONDRA

24.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri