Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Asgarî ücrette üçüncü randevu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün üçüncü kez toplanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda saat 14.00’da gerçekleştirilecek toplantıya kamu temsilcileri, Türk-İş ve TİSK heyetleri katılacak.

Önceki toplantıda Hazine Müsteşarlığı ile Maliye Bakanlığı’ndan istenen raporlar, hükümetin bütçe öngörüleri ve en düşük memur aylığı miktarı üzerinde değerlendirmeler yapılmıştı. Bugünkü toplantıda da Türkiye İstatistik Kurumunun gıda harcamaları ve gıda dışında kalan harcamaları değerlendirerek, komisyona asgari harcama tutarıyla ilgili 2 ayrı çalışma sunması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilk toplantıda asgari ücret artışı konusunda, Hükümet Progamı’nda belirtilen yüzde 6’lık oranın 1-2 puan üzerine çıkılabileceğini, farklı tespitlerde de bulunulabileceği ifade etmişti. TİSK, asgari ücrette yapılacak artışın, ‘’enflasyonun yeniden 2 haneli rakamlara yükselmesine, ekonomik dengelerin bozulmasına neden olmayacak şekilde belirlenmesini’’ istiyor. TİSK, ayrıca asgari ücretin yaş kriterine göre belirlenmesindeki sınırın 16’dan 20’ye yükseltilmesini talep ediyor. Türk-İş ise asgari ücretin ülkenin içinde bulunduğu şartlar da dikkate alınarak olabildiğince yüksek belirlenmesini istiyor. Türk-İş, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) tespitlerinin asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınmasını, komisyonun belirleyeceği ücretin net asgari ücret olarak uygulanmasını öneriyor.

Asgari ücrette yüzde 6-7 gibi bir zammı kabul etmenin mümkün olmadığını belirten Türk-İş, TÜİK’in geçen yıl 590 YTL olarak belirlediği asgari harcama tutarının geçen bir yıl dikkate alınarak revize edilmesini ve bu miktarın asgari ücret için esas olmasını talep ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de hükümet temsilcisi olmak üzere, toplam 15 kişiden oluşuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.

Komisyon, asgari ücretin belirlenmesinde, ‘’ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını’’ göz önünde bulunduruyor. Asgari ücret halen 16 yaşını doldurmuş işçiler için brüt 585, net 419,15 YTL olarak uygulanıyor. Asgari ücretten yapılan kesintiler 165,85 YTL’yi buluyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 710,78 YTL’ye karşılık geliyor.

/ ANKARA

24.12.2007


 

Paramızı gökyüzüne saçıyoruz

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde (TUG) görevli Başuzman Dr. Tuncay Özışık, şehir aydınlatmasında yanlış ampul türleri ve armatür kullanımının önüne geçilmesi halinde, aydınlatma giderlerinde yüzde 50 tasarruf sağlanacağını bildirdi.

Dr. Tuncay Özışık, yaptığı açıklamada, ideal şehir aydınlatmasının sınırlarının gelişmiş ülkelerde kanunlarla çizildiğini, isteyen herkesin, istediği yerde ve istediği ampulü kullanarak aydınlatma yapamadığını ifade etti.

Türkiye’de ise bu disiplinin oluşmadığını belirten Özışık, şehir aydınlatmaları konusunda ilgili bakanlıklar ve kuruluşlar tarafından hazırlanan tekliflerinin henüz yasalaşmadığını anlattı.

Özışık, yanlış şehir aydınlatması ile ışık gereken yerin değil gökyüzünün aydınlatıldığını, park ve otoparklarda kullanılan ve ‘’karpuz’’ diye tabir edilen armatürlerin aydınlatmadaki yanlışların başında geldiğini ifade etti.

/ ANTALYA

24.12.2007


 

Limanlar beklemede

İzmir Limanı özelleştirmesinde, Danıştaydan imtiyaz sözleşmesine yönelik görüş beklenirken, Galataport’ta ikinci kez ihaleye çıkabilmek için Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayı bekleniyor.

Alınan bilgiye göre, Derince Limanı da ihale lehine sonuçlanan teklif sahibi ile sözleşme imzalanmasını bekliyor. Özelleştirme hazırlıkları süren Samsun ve Bandırma limanları da ihaleye çıkmayı beklerken, İskenderun Limanı da özelleştirme ihalesinin iptalinin ardından bekleyen limanlar arasında yer alıyor. İzmir Limanının 49 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla, 3 Mayıs 2007 tarihinde yapılan nihai pazarlık görüşmeleri sonucunda en yüksek teklifi, 1 milyar 275 milyon dolarla Global-Hutchison-EİB Ortak Girişim Grubu (OGG) vermişti.

/ ANKARA

24.12.2007


 

Esnaf 2008’de iyileşme bekliyor

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, 2008 yılında ekonomideki iyileşmelerin küçük esnaf ve sanatkara daha fazla yansımasını beklediklerini söyledi.

Küsbeoğlu, yaptığı açıklamada, büyük umutlarla girdikleri 2007 yılında özellikle piyasaların canlanmasına yönelik beklentilerinin tam olarak gerçekleşmediğini, 2008 yılında ise bu konuda daha umutlu olduklarını ifade etti.

Ömer Küsbeoğlu, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) kredilerinden de özellikle büyük işletmelerin yararlanabildiğini, bu kredilerden yeterince yararlanamayan küçük esnaf ve sanatkarın, sıkıntıdan kurtulamadığına işaret etti.

Büyük umutlarla girdikleri 2007 yılında beklentilerinin tam olarak gerçekleşemediğini, Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin henüz piyasalara tam olarak yansımadığını anlatan Küsbeoğlu, şöyle konuştu:’’2008 yılının küçük esnaf ve sanatkarın daha fazla desteklendiği, beklentilerinin tam anlamıyla karşılandığı bir yıl olmasını ümit ediyoruz. Özellikle, esnafımızı olumsuz yönde etkileyen haksız rekabetin de ortadan kaldırılmasını umuyoruz. Bu arada, vergi adaletinin de sağlanmasını istiyoruz. “

/ GAZİANTEP

24.12.2007


 

İşte Maliye'nin 2008 hedefleri

Maliye Bakanlığı, 2008 yılında gümrük gelirlerinin elektronik ‘para kartlarıyla’ tahsil edileceğini, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla hedef mükellefler için yıllık liste hazırlanacağını, devletten alacaklı hale gelmiş kişilere borç ödemelerinin de 7 günde tamamlanacağını bildirdi.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca, bütün kamu kuruluşlarının yeni yıla girerken yapacaklarını, yıl sonunda da yaptıklarını ve yapamadıklarını ortaya koyacak olan ‘’Performans Sistemi’’, Bakanlık düzeyinde ilk olarak Maliye Bakanlığı tarafından uygulamaya konuluyor. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kesik’ten aldığı bilgiye göre, her kamu kuruluşunun yaptıkları ve yapamadıkları işlere göre yıl sonlarında ‘’Karne alacağı’’ yeni sistem, Maliye Bakanlığında takvimden 1 yıl önce hayata geçirilecek.

Bu amaçla Maliyede öncelikle 9 adet stratejik amaç, 27 adet de stratejik hedef belirlendi. Daha sonra da Bakanlık bünyesindeki her birimin katkısıyla 202 adet performans hedefi tespit edildi.

/ ANKARA

24.12.2007


 

İşgücü piyasası iyileştirilecek

Kayıtdışı işçilikle mücadele için ‘’vergi, sigorta’’ gibi işlemlerin mahallinde, organize sanayi bölgelerinde ve sanayi yoğun bölgelerde tahsiline imkan tanıyan sistemin getirilmesi gerektiği bildirildi.

Devlet Planlama Teşkilatı Özel İhtisas Komisyonu Raporuna göre, işgücü piyasasına ilişkin niteliksel yapının geliştirilmesi ve nitelik düzeyi yüksek işler yaratılmasına imkan tanıyan istihdam stratejilerinin oluşturulmasına ihtiyaç duyuluyor.

Türkiye için istihdamın artırılmasının öncelikli problemlerden biri olduğundan hareketle, istihdamın artırılıp işsizliğin düşürülmesi için özellikle girişimciliğin desteklenmesi ve yatırım kabiliyetini artırıcı düzenlemelere gidilmesi gerekiyor.

Dezavantajlı gruplar için istihdamı kolaylaştırıcı politikalar izlenmesi ve ayrımcılığı giderecek düzenlemelere yer verilmesinin önemine işaret ediliyor. İşsizlikle mücadele kadar önemli diğer bir konu olan kayıtdışı işçilikle mücadele için de tedbirler alınması gerekiyor. Bu kapsamda merkezi ve mahalli ölçekte kayıtdışı işçilikle mücadele amacıyla organize edilecek komisyonların çalışmalarının etkin hale getirilmesi ve vergi, sigorta gibi işlemlerin mahallinde, organize sanayi bölgelerinde ve sanayi yoğun bölgelerde tahsiline imkan tanıyan sistemin getirilmesi önem taşıyor.

/ ANKARA

24.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri