Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bakandan zamma tepki

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ‘’Enerji fiyatlarındaki artış, ciddi bir şekilde Türkiye’nin rekabetçiliğinde sıkıntı yaratır’’ dedi.

Tüzmen, Yeşim Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş’yi ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, karlılığın firmaları ileriye taşıyan yegane araç olduğunu belirterek, Türkiye’nin, rekabet ve karlılığı devam ettiği sürece dünya pazarından pay alabileceğini söyledi.

Türkiye’nin bugün en kaliteli ürünleri üreten bir ülke olduğuna dikkati çeken Tüzmen, bu kalitenin devamı için yeni yatırım ve teknolojilerin Türkiye’ye kazandırılması, firmaların karlılıklarının artması gerektiğini ve 2008 yılında bu ana noktalara dikkat ederek hareket edilmesinin önemine dikkati çekti.

Tüzmen, döviz kuru konusunda 4-5 yıl önce söylediklerinin şimdi herkes tarafından ‘’haklı’’ görüldüğünü belirtti.

Firmaların ayakta kalmaları ve karlı olmalarının önemli olduğunu, fiyat istikrarının bunlardan sonra geldiğini ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti:

‘’Yoksa baktığınız zaman enflasyonu aşağıya çektiniz, çok aşağıya çektiniz. Bunda da biliyorsunuz ciddi yanılma payları oldu. Biz, ihracat tahminlerimizde öyle bir yanılma yapmadık. Ama diğer alanlarda bakıyorsunuz, yüzde100’e yakın bazı yanılmalar oldu. Sonuç olarak Türkiye’de sanayici üretici, ihracatçı yollarına devam edecekler. Onlar sağlıklı şekilde çalıştığı ve istihdam sağladığı sürece Türkiye’de fiyat istikrarının anlamı olur. Firmaların düzenli bir şekilde hayatlarına devam etmedikleri, sıkıntılarla karşılaştıkları bir ortamda fiyat istikrarının birinci önceliği kalmaz. Başından beri söylediğimiz gibi Türkiye’nin birinci gündem mücadelesi işsizlik mücadelesidir. Bunu sağlayabilmeniz için de sanayicinin üretime devam etmesi lazım.’’

‘’KUR VE FAİZ MAKASI TESTEREYE DÖNDÜ’’

Tüzmen, döviz kurunun üretim ve ihracata ciddi etkileri bulunduğunu, ancak ara mal ithalatında çok fazla ithalat baskısıyla karşılaşıldığını anlatan Tüzmen, şöyle konuştu:

‘’Yani ara malını dışardan aldığımız ve yerli ara malını ikame edemediğimiz için rekabetçiliğiniz için mecburen diyoruz ki; tamam dışardan getirdiğinizi de üretime katın. Hiç olmazsa biraz ucuz girdi sağlansın ki dışarıya ihracat yapabilsin. Dolayısıyla söylediğim kur ve faiz makası testereye döndü. Çünkü girerken ayrı çıkarken ayrı kesiyor. Bunları ciddi şekilde değerlendirmemiz, 2008’de 2007’deki sıkıntıları yaşamadan yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Önemli olan hata yapmak değil, hatalar yapılır, ama hatayı iki kere tekrarlamamak lazım.’’

‘’HİÇ MORALİNİZ BOZULMASIN’’

Tüzmen, Yeşim Tekstil A.Ş üst yöneticisi (CEO) Şenol Şankaya’nın, tekstilin gözden çıkarıldığı yönünde çıkan haberleri hatırlatması üzerine, ‘’Hiç moraliniz bozulmasın. Masa başından, sadece takip edilerek yapılan açıklamaları siz değerlendirmeye bile almayın. Böyle bir şey söz konusu bile değildir. Sektörü bilenler sektörün içinden gelenlerle yolumuza devam edeceğiz’’ değerlendirmesinde bulundu. Şenol Şankaya’nın, girdi maliyetlerinin yüksek olduğu yönündeki açıklamalarını da cevaplayan Tüzmen, şunları kaydetti:

‘’Enerji fiyatlarındaki artış ciddi bir şekilde Türkiye’nin rekabetçiliğinde sıkıntı yaratır. Karlılık zaten yok, arz da azalmış durumda. Maliyetin artışının Türkiye’ye etkisi ortada. Hangi sektörde olursa olsun şunu da ortaya koymamız lazım; 2002 yılından bu yana petrol fiyatları yaklaşık 5 kat arttı. Biz bunu hükümet olarak mümkün olduğu kadar sanayiciye yansıtmamaya çalıştık. Çünkü baktık iş gücü maliyeti yüksek, ‘Enerji girdilerinde de yükselme olmasın’’ dedik. Fakat, öyle bir noktaya geldik ki artık yükü taşıyamaz hale geliyorsunuz. Dolasıyla böyle kademeli şekilde artış yapılması gerekliliği doğdu.’’

/ BURSA

28.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Risâle-i Nur, ders kitabı olacak

  İNTİHAR SALDIRISINDA ÖLDÜ

  Erdoğan: 301 için bize teklif gelmedi

  Fay farklı şiddet aynı

  Servisler çarpıştı: 4 öğrenci öldü

  Neron yine işbaşında 9 araç daha yakıldı

  Türkiye'yi iyi okuyamadık

  Bakandan zamma tepki

  Gıdada tek otorite Tarım Bakanlığı olacak

  Anayasa Mahkemesi: Hakem Heyeti ‘mahkeme’ değil

  Dursun Uyar, teslim oldu

  Baydemir’in 3 yıl 6 ay hapsi istendi

  Avrupa, Türkiye ile küresel güç olur

  DTP’ye tedbir yok

  2007’nin son MGK toplantısı

  Sekiz asırlık çınara tanıtım panosu

  İstihdam sadece hükümetin değil, Türkiye’nin meselesi

  Kitabı oku, ödülü kap

  2,5 aydır hastanede ziyaretçi bekliyor

  Yılbaşı kutlamaları Kadıköy’de de iptal

  DHMİ’ye yeni genel müdür

  560 konuta 5 bin yüz başvuru

  İstismara destek olmayın

  50 bin öğrenci sınavda ter döktü

  Okul öncesi zorunlu eğitim önemli bir adım

  Fahri trafik müfettişi sayısı arttırılacak

  Sarıkamış Harekâtı stratejik bir plan

  Yıl başında çam ağacı kesmeyin

  Şifalı fast-food

  Uykunuz kaliteli mi?


 Son Dakika Haberleri