Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Müşerref zora girince...

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Benazir Butto ile, öldürülmesinden 2.5 ay önce telefonda görüştüğü ve eski başbakanın Pakistan’da siyasî hayata geri dönmesine destek verdiği öne sürüldü. The Washington Post gazetesine göre, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in siyasî geleceği bu yıl belirsiz bir yöne doğru gitmeye başlayınca Butto, ABD için önemli bir müttefik olan Müşerref’in ülke yönetiminde kalmasına yardım edecek tek politikacı olarak görülmeye başlandı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, öldürülmesinden 2.5 ay önce, Pakistan’ın eski başbakanı Benazir Butto ile telefonda görüştüğü ve Butto’nun Pakistan’da siyaset hayatına geri dönmesine destek verdiği öne sürüldü. ABD basınında yer alan haberlere göre, Rice’ın telefonundan 1 hafta sonra Benazir Butto, geçen Ekim ayında evine döndü. The Washington Post gazetesine göre ABD, son 1 yıldır bu yönde diplomasi yürütüyordu. Butto, 1996 yılında yolsuzluk suçlamalarıyla iktidardan inmeye zorlanmıştı. ABD’nin Butto’yu destekleme politikasının ardından Benazir Butto’nun kendisini aniden ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Zalmay Halilzad ile yemek yerken, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleriyle konuşurken bulduğu belirtiliyor. Washington Post gazetesine göre, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in siyasal geleceği bu yıl belirsiz bir yöne doğru gitmeye başlayınca Butto, ABD için terörizme karşı savaşta önemli bir müttefik olan Müşerref’i, ülkenin yönetiminde kalmada yardım edecek tek politikacı olarak görülmeye başlandı.

Gazeteye göre Butto’nun öldürülmesi, Pakistan’ın ve Müşerref’in geleceğini ‘’kuşkulu’’ konuma düşürdü. Butto’nun seçimlere katılmasının, Müşerref’in devlet başkanı olarak meşrûiyetini sürdürmesine yardım edeceği düşünülüyordu. ABD’nin Institute of Peace adlı düşünce kuruluşunda uzman Alexander Thier, Taliban, mezhepçilik, etnik milliyetçilik gibi Pakistan’ı istikrarsızlaştırabilecek tehlikeli güçlerin bu aşamada devreye girmesi endişesini bildirdi.

ABD, Pakistan’da seçimlerin ertelenmesini desteklemiyor. Butto’nun öldürülmesinin ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, ‘’Bu trajik olay yüzünden seçimlerin ertelenmesi veya iptal edilmesinin, Butto’nun anısına karşı adil olacağını düşünmüyorum. Bundan tek çıkar sağlayacak, bu saldırıyı gerçekleştirenler olacaktır’’ dedi.

/ WASHINGTON

30.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Butto başından vuruldu

  Müşerref zora girince...

  El-Kaide lideri: Suikastı biz yapmadık

  Suikastten kurtarılabilirdi

  Seçimi erteleme sinyali

  Lübnan’da seçim bilmecesi

  Kosova’da koalisyon çalışmaları sonuçsuz kaldı


 Son Dakika Haberleri