Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Millî şaire devlet sahip çıkmadı

Edebiyat araştırmacısı yazar İsa Kocakaplan, İstiklâl Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un “milli mücadelede yerine getirdiği hizmetlerine lâyık bir ilgiye asla kavuşamadığını” söyledi.

‘’İstiklâl Marşımız ve Mehmet Âkif Ersoy’’ adlı kitabı kaleme alan Kocakaplan, gurbette ölmek korkusu ile İstanbul’a dönen Ersoy’un son zamanlarını anlattı.

Mısır’dan İstanbul’a döner dönmez hastaneye yatırılan, ancak hastalığı gittikçe ağırlaşan Mehmet Âkif Ersoy’un, 27 Aralık 1936 tarihinde kalmakta olduğu Beyoğlu Mısır Apartmanı’nda saat 19.45’te hayata gözlerini yumduğunu söyleyen Kocakaplan, ‘’Âkif, millî mücadelede yerine getirdiği hizmetlerine lâyık bir ilgiye asla kavuşamadı. İstiklâl Marşımızı yazan bu iman şairinin cenazesine devlet görevlileri ilgi göstermediler. Ancak ona millet sahip çıktı ve cenazesi Beyazıt Camii’nden kaldırılarak Edirnekapı Mezarlığı’nda toprağa verildi’’ dedi.

Mehmet Âkif Ersoy’un, toplum için san'at anlayışını sonuna kadar savunduğunu, şiirlerinde sosyal konuları geniş bir şekilde ele aldığını kaydeden Kocakaplan, şöyle devam etti:

‘’Âkif, bizim en realist san'atçımız olarak değerlendirilebilir. En önem verdiği şey ‘sözün dosdoğru’ olmasıdır. Âkif, bir iman ve İslam şairidir. Ülkü adamıdır. Ülküsü bütün Müslümanlar’ın başı dik yaşayabilmesi, ilimde, teknikte Avrupa’yı geçmesidir. Bu sebeple, bütün şiirlerinde Müslümanlar’ı uyarmaya çalışmış, onları silkelemiştir. İdeallerine bağlılığı ve bunun için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayışı Âkif’i yalnız bırakmıştır. Ancak dostu ve düşmanı olan herkes onun doğruluğuna, ülkü adamlığına ve dünyaya önem vermeyişine daima takdirle bakmıştır. Mert, sözünün eri, paraya önem vermeyen, imanlı bir kahramandır. Bu yönleriyle gençliğe örnek olacak kişilerin en başında gelir.’’

Her Türk gencinin Mehmet Âkif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklâl Marşı’nı ve ‘’Safahat’’taki şiirlerini döne döne okuyarak, Ersoy’un kişiliğini ve fikirlerini anlamaya çalışması gerektiğini belirten Kocakaplan, ‘’Unutmayalım ki İstiklâl Savaşı’nı, Âkif’in de içinde bulunduğu ideal insanlarla dolu TBMM yürütüp zafere ulaştırmış ve cephelerde göğüsleri iman dolu Mehmetçikler, onunla aynı duyguda birleşerek can vermiş ve yeni vatanı kurmuşlardır’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

30.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2007’de AB’yi unuttuk

  Kardak yine ısınıyor

  Pakistan’a demokrasi tavsiyesi

  Toptan’dan büyükelçiye taziye ziyareti

  Çelik: Öğretmen ihtiyacı 12 bin 805

  Gül, ABD’ye gidiyor

  Bombacılar cezaevinde

  4 araç daha kundaklandı

  Yeşilay’dan yılbaşı uyarısı

  Soylu, destek istedi

  İstanbul’da yeni yıl tedbirleri

  Mazlum-Der: Demokrasi ve insan hakları herkese lâzım

  Hükümet, yasakçı zihniyetin istediği yönde hareket ediyor

  Müze değil, yaşayan medeniyet evi

  Çocuklar AB’yi öğreniyor

  Türkiye’yi, Arap ülkesi sanıyorlar

  - 6 derecede asfaltlama

  Ankara’dan Bâlâ’ya yardım

  Balâ'da 500 ev hasarlı durumda

  Çanakkale’de hasar yok

  24 saat çam nöbeti

  30 bin abonenin elektriği kesildi

  Telefon için 2 km yürüyorlar

  Yatan hastanın ilâçları hastaneden

  Mahallesinde ölenlerin resmini kahvehaneye asıyor

  Kâğıt biletler tarihe karışıyor

  İstanbul, 36 saat susuz kalacak

  Dünyaca ünlü hafızlar Sivas’ta

  Millî şaire devlet sahip çıkmadı

  Minibüslerin hattı değişiyor

  Dilencinin üzerinden 2 bin YTL çıktı

  Haftada 300 gram balık iyi gelir


 Son Dakika Haberleri