Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran, ilk yerli santralini kurmaya başladı

İran’ın, yerel teknolojiyle yapmayı planladığı ilk nükleer santralın inşasına başladığı bildirildi. Devlet televizyonuna konuşan İran Enerji Bakanı Perviz Fettah, yeni bir nükleer santral için geçen yıl hükümete yetki verildiğini, gerekli ödeneğin de bütçeye konduğunu hatırlattı.

Fettah, daha önce alınan karar doğrultusunda, yerel teknolojiyle ilk nükleer santral çalışmalarının İran Atom Enerjisi Kurumu’nca başlatıldığını bildirdi.

Yapımına başlanan nükleer santralın Irak sınırında yer alan Huzistan eyaletinin Darhovin bölgesinde bulunduğunu kaydeden Fettah, İran’ın teknik açıdan nükleer santral yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu, yeni santralın da tamamen İranlı mühendislerce yapılacağını belirtti. İran’ın ilk nükleer santralı olan Buşehr’in yapım çalışmaları Rusya tarafından sürdürülüyor. Rusya, faaliyete başlama tarihini defalarca ertelediği Buşehr nükleer santralı için ilk yakıtı bu ayın 17’sinde, ikinci partiyi de geçen Cuma günü göndermişti. Büyük oranda tamamlanan Buşehr nükleer santralının 2008’in sonuna doğru faaliyete geçmesi planlanıyor. Dünyanın en büyük dördüncü petrol üreticisi durumundaki İran, elektrik ihtiyacını karşılamak için 2020 yılına kadar 20 nükleer santral kurmayı planlıyor. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Saidi, kendi imkânlarıyla kuracakları ilk nükleer santralın 360 megavatlık güçte olacağını söylemişti.

/ TAHRAN

31.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Butto’nun partisi seçim kampanyasını askıya aldı

  Pelosi: Butto suikastı sorgulanmalı

  Saddam’ın mezarına ziyaretçi akını

  İran, ilk yerli santralini kurmaya başladı

  Yemen’in denge adamı vefat etti

  Sudan’da çatışmada onlarca kişi öldü

  Taliban, özel güvenlikçilere saldırdı

  Taliban komutanı azl emrini reddetti

  Amerika’ya göçmen yağıyor

  NASA, arızayı hâlâ gideremedi


 Son Dakika Haberleri