Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Gez dünyayı gör Konya’yı

Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Anadolunun ortasında, kırk bin kilometrekarelik yüzölçümü ile bugün dünyanın bir çok ülkesinden daha büyük yerleşim alanı içerisinde olan Konya, tarihte bir çok medeniyetin önemli merkezlerinden biri oldu.

Her adımda tarihle kucaklaşan şehir, aynı zamanda modernleşen günümüz dünyasında insanların kültürel bağları ve gelenekleri ile olan ilişkilerinin çağdaş hayat standartları ile bağdaştırıldığı güzide merkezlerden biri konumunda.

Bu yönü ile yüzyıllardır, tarihçilerin, sosyologların, bilim adamlarının kalemlerinde, edebiyatçıların, şairlerin mısralarında, san'atkârların nağmelerinde Konya'nın ayrı bir yeri var.

TÜRKİYE'NİN YENİ TURİZM MERKEZİ

Konya, tarım potansiyeli, her geçen gün güçlenen sanayisi, gecekondusuz düzenli yapılanması, ulaşım kolaylığı, yüksek hayat standardı ile bir dünya şehri olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların hayatlarını kolaylaştıran sosyal imkanları ile dünyada yaşanabilir şehirler arasında önemli bir yere sahip olan Konya, gizemli havasının yanında Anadolu'da modern hayatın parlayan yüzü olmanın keyfini yaşıyor.

EŞSİZ GÜZELLİKLER ŞEHRİ: KONYA

Modern şehir hayatı, gelişen teknoloji, büyük alış veriş merkezleri ve sosyal hayat alanları içeren büyük sitelerden ibaret değil elbette. Modern hayat bugünü okuyabilmeyi, şehrin geçmişten gelen kültürünü bugün ile buluşturup bozulmadan yarınlara taşımayı da ifade ediyor. Bu sebeple Konya tarihten getirdiği mirasını modern hayatın vazgeçilmez araçları içerisinde halkıyla yaşayabilen ender şehirlerden biri.

DÜNDEN YARINA EL SAN'ATLARI

Konya, Selçuklu medeniyeti ilim ve san'atta zirvede olduğu günlerden bugüne san'atkârların uğrak yerlerinden biri.

Halı, kilim, kumaş gibi dokumacılık; keçecilik gibi imalat; hat, tezhip, minyatür, cilt gibi kitap san'atları; metal, ahşap, taş, mermer, cam, seramik, çini işçiliği gibi el san'atlarının en güzel örneklerini barındıran Konya'nın tarihî zenginliği san'atkâr ellerde yoğrularak bugünlere kadar geldi.

KONYA'DA BİR AŞK PINARI:

MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN RÛMÎ

Mevlânâ Celâleddin Rûmî, yüzyıllardan beri dünyayı etkisi altına alan, fikirleriyle insanlığı aydınlatan müstesna bir şahsiyet... Belh'de başlayan ve Konya'da nihayet bulan yolculuk, büyük gönül adamı ve san'atkârı Mevlânâ'yı insanlığa armağan etmiştir. Mevlânâ öğretisi ile barış, huzur ve hoşgörü şehri halini almıştır Konya.

Onun Mesnevî'si bugün binlerce yüreği aydınlatmakta, insanlığa verdiği mesajlar dünyanın dört bir tarafında yankılanmakta.

Sosyal hayatımıza zerafeti ve nezaketi yerleştiren bir terbiye sistemi ile bütün insanlığa kucak açan Hz. Pir "Beri gel, daha beri, daha beri" diyerek çağrısını Konya'dan bütün insanlığa ulaştırmayı başarmış bir gönül insanı olmuştur.

Mevlânâ gibi bir değerle özdeşleştirilen Konya, Sadreddîn-i Konevî, Şems-i Tibrîzi, Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Ahmet Fakih gibi ilim ve irfan mimarlarını bağrında filizlendirmiş; ilim, fikir ve san'atta da seçkin bir kültür merkezi olmuştur.

Her yıl binlerce insanın akın akın ziyaret için geldiği ve ülkemizin inanç turizmi bakımından en önemli mekânı Mevlânâ Dergâhı'ndan huzura, barışa, kardeşliğe ve hoşgörüye olan çağrı; yerli, yabancı binlerce insanı etkilemekte.

Semâ'nın insanı bu âlemden alıp başka âlemlerde yaptırdığı gezinti, bir kez daha önemli olanın sevgi, hoşgörü ve iyilik olduğunu hatırlatır...

TARİH, MEDENİYET VE KÜLTÜR İÇİÇE

Selçuklu taş işçiliği şaheserlerinden olan taç kapısı üzerinde kabartmalı geometrik ve bitkisel bezemelerle birlikte Selçuklu sülüsüyle "Yâsîn ve Fetih" Sûreleri yazılmış olan İnce Minareli Medrese bütün ihtişamıyla şehrin ortasında bir eski zaman mücevheri gibi parlamakta hâlâ.

Karatay Çini Eserleri Müzesi adıyla da anılan Karatay Medresesi; kesme taş ve sırlı mermer tuğlanın uyumunu yansıtan mimarisi, çinili kubbesi ve zengin bezemeleriyle ortaçağ Türk san'atının şaheserlerinden biri.

Mevlânâ'nın, bütün dünyayı saran; din ile aşkı ayrılmaz bir ikili, aşk ve muhabbeti ise imanın ilk meyvesi gören anlayışı Osmanlı'da da yankı bulur asırlar boyu.

Cumhuriyet dönemi ile hızla büyüyen Konya tarihten getirmiş olduğu kültürel miras ile bugün bir açık hava müzesi, gelişen sanayisi ve modern görünümü ile de bir dünya şehri olarak önemli bir merkez olma hüviyetini korumakta.

BOZKIRIN İÇİNDEKİ SAKLI GÜZELLİK

Anadolu'nun ortasında bulunan bu önemli şehrin tabiî güzellikleri de misafirlerini şaşırtıyor. Bozkırı aşıp Konya'ya ulaşanlar burada yemyeşil bir şehrin varlığı ile karşılaşıyor.

Konya, tabiî güzellikleri ve tarihî mekânları ile bugün de ihtişamını muhafaza eden bir şehir. Dört bir tarafı tabiî güzelliklerle dolu bir turizm cenneti.

Bozkırın içindeki bu saklı güzellik, Beyşehir'de batan güneşiyle, Yerköprü'de yankılanan sesiyle, Meke'nin muhteşem manzarasıyla, Tuz Gölü'nün eşsiz görünümüyle ve Meram'ıyla keşfedilmeyi bekliyor.

Yeni Asya / Konya

31.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gez dünyayı gör Konya’yı

  Mevlânâ müzesi sanal ortama taşındı

  Mavigün Koleji Mevlânâ’yı andı

  Âkif’in şiirlerini en iyi okumak için yarıştılar


 Son Dakika Haberleri