Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yeni vergiler bugün yürürlükte

Yeni yıla, yeni vergiler ve yeni vergi düzenlemeleriyle giriliyor. Vergi iadesi yerine getirilen ''asgarî geçim indirimi'' yarın uygulamaya konuluyor. Yeni sistemle vergi iadesi, artık asgarî ücret esas alınarak hesaplanacak ve her ay maaşlara yansıtılacak.

Bu şekilde işçi ve memurların aylık geliri, medeni durumu ve çocuk sayısına göre 45,6 YTL ile 77,5 YTL artış gösterecek. Turizm sektöründe Katma Değer Vergisi indirimi de 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek. Otel, motel, pansiyon, tatil köyü lokanta, pastane gibi turizm işletmelerinde, yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak. Bazı vergiler, vergi cezaları ve harçlar, yeniden değerleme oranı olarak belirlenen yüzde 7,2 oranında artacak. Emlâk vergisine tabi değerlerdeki artış da yüzde 3,6 olacak.

Bu çerçevede her bir kağıttan alınacak damga vergisine ilişkin üst sınır 915,2 YTL'den 1 milyon 15 bin 93 YTL'ye çıkacak. İş yerleriyle ilgili çevre temizlik vergisi, büyük şehirlerde bina grupları ve derecelere göre 18 YTL ile 2.125 YTL arasında, büyük şehir dışındaki illerde ise 15 ile 1.700 YTL arasında uygulanacak. Konutlarda su tüketim miktarı esas alınarak hesaplanan çevre temizlik vergisi ise yüzde 5,88 ile yüzde 7,14 arasında artış görecek. Böylece verginin hesabında esas alınan değer, büyük şehirlerde metre küp başına 18 YKr, diğer yerlerde ise 15 YKr olacak. Harçlardaki artış ile de 1 yıllık pasaport alacaklar, yarından itibaren 136,5 YTL yerine 146,3 YTL harç ödeyecek. Silâh taşıma vesikası yıllık 352,6 YTL'ye, silah bulundurma vesika harcı 564,1 YTL'ye çıkacak. B sınıfı sürücü belgesi için 190,2 YTL harç yatırılacak. Veraset ve intikal vergisi matrahı da yarından itibaren yüzde 7,2 oranında artış görecek. Böylece Veraset ve İntikal Vergisi oranlarında ilk dilim 140 bin YTL'den 150 bin YTL'ye yükselecek. Motorlu Taşıtlar Vergisi de yüzde 7,2 oranında zam görecek.

/ ANKARA -

01.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Faize her gün 153 milyon YTL

  Yeni vergiler bugün yürürlükte

  Yeni asgarî ücret 436 YTL

  KDV indirimi fiyatlara aksetsin

  Yerel üstünlüğe teşvik verilmeli

  Sanayinin planlanması zorunlu hale geldi

  Emeklinin sağlık karnesi tarihe karışıyor

  Bakan Çağlayan: 5 puanlık indirim 2008'de uygulanacak

  Yeni bir yıl değil, dönem başlamalı

  Ankara'da toplu ulaşıma yeni yıl zammı


 Son Dakika Haberleri