Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Bor rezervinin yüzde 72'si Türkiye'de

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan rapora göre, dünya bor rezervlerinin yüzde 72'si Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'nin bor madenini rafine olarak ihraç etmek için gerekli yatırımları yapması halinde ihracatı 600 milyon dolara çıkacak.

ATO'dan ''Bor ve Ötesi'' konulu rapora ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, bor rezervi açısından dünya lideri konumunda olan Türkiye, yüksek tenörü, rezerv büyüklüğü, işletme kolaylıkları ile gerek kalite ve çeşitlilik, gerekse üretim maliyetlerindeki rekabet üstünlükleri açısından avantajlı konumda bulunuyor. Rapora göre, Türkiye şu andaki tüketim dikkate alındığında, tek başına dünya bor madeni ihtiyacını 500 yıl karşılayabilecek rezervlere sahip. 1.2 milyar dolarlık dünya bor piyasasında, rezervlerin yüzde 72'sine sahip olmasına karşın Türkiye sadece 400 milyon dolar pay alabiliyor. Türkiye'nin, pazardaki zayıflığının sebebi bor işleyecek tesislerinin yetersiz oluşu ve dünyada borlu ürünlerin henüz yeterli pazara sahip olmayışı.

Türkiye'nin bor madenini rafine olarak ihraç etmek için gerekli yatırımları yapması halinde, ihracatı 600 milyon dolara çıkarması mümkün görünüyor.

Rezervde birinciyiz

Rapora göre, dünyadaki önemli bor yatakları Türkiye, Rusya ve ABD'de bulunuyor. Toplam 1 milyar 176 milyon ton olan dünya bor madeni rezervinin 851 milyon tonu Türkiye'de. Toplam rezervin yüzde 72'si Türkiye'de bulunuyor. Rusya'da ise toplam rezervin 100 milyon tona yaklaştığı belirtiliyor. Rusya'nın rezervdeki toplam payı yüzde 8,50 oranında. 80 milyon ton rezervin olduğu ABD'de, dünya toplam rezervinin yüzde 6,80'i bulunuyor.

/ ANKARA

02.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran, gazı azalttı

  Doğalgaz da zamlandı

  Öde öde bitmiyor

  Bor rezervinin yüzde 72'si Türkiye'de

  Enerjide, serbest piyasaya dönemi

  MTV'nin ilk taksit ödemesi başladı

  Özelleştirmeden 11.8 milyar YTL gelir bekleniyor

  DPT: Hedef, güçlü sosyal güvenlik sistemi

  Lojman kiralarına yüzde 5 zam

  İTO, enflasyon rakamlarını açıkladı

  İzmir EXPO ile sıçrayacak

  Hatay cazibe merkezi haline geldi


 Son Dakika Haberleri