Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD'ye çağrı: Müşerref'ten kurtulun

Düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu, eski başbakanlardan Benazir Butto'ya suikastla sarsılan Pakistan'da istikrar için, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in bir an önce istifa etmesi gerektiğini belirterek, ABD'ye "Müşerref'in artık ciddi bir yük haline geldiğini kabullenmesi" çağrısı yaptı.

Merkezi Brüksel'de bulunan Uluslararası Kriz Grubunun, "Butto cinayetinin ardından: Pakistan için çıkış yolu" başlıklı raporunda, 1999 yılındaki darbeyle iktidarı ele geçiren General Müşerref'in istifa etmemesi halinde ülkedeki tansiyonun daha da artacağı ve uluslararası toplumun "nükleer silâhlara sahip Müslüman bir ülkenin köktencilerin kazanması muhtemel bir iç savaşa sürüklenmesi kâbusuyla karşılaşacağı" uyarısında bulunuldu. "Butto'nun öldürülmesi, askeri destekli Müşerref rejimiyle ılımlı çoğunluk arasındaki savaşı daha açık şekilde ortaya koymuştur" denilen raporda, sadece gerçek parlamenter demokrasiyle barışın sağlanabileceği ifade edildi. Raporda, Uluslararası Kriz Grubunun Pakistan seçimlerinin 8 Ocaktan 18 Şubata ertelenmesine destek verdiği, fakat bunun özgür ve adil seçimler için yapıldığının gösterilmesi amacıyla yeni adımların atılması gerektiği bildirildi. Uluslararı Kriz Grubu raporunda, bu adımlar arasında Devlet Başkanı Müşerref'in istifası, siyasi partilerin onaylayacağı yeni bir geçiş hükümetinin atanması, anayasanın ve yargı bağımsızlığına yeniden işlerlik kazandırılması ve uluslararası toplumun Butto suikastının belirlenmiş zaman aralığında bağımsız bir komisyonca soruşturulmasını desteklemesi sayıldı. "İstikrarı sağlamada ve köktencilerin kazanımlarını geri almada suni destekle yaşayan, işinden ayrılmış, geniş halk kesimlerinin nefret ettiği bir general yerine, sadece demokrasinin en iyi şansı sunduğunu kabullenme zamanı geldi" denilen raporda, özellikle ABD'nin, Butto suikastının "suç ortağı olarak görülen" Müşerref'i, geçmişte olmuşsa bile "artık istikrar faktörü olarak görmek yerine, ciddî bir yük haline geldiğini kabullenmesi" istendi.

/ BRÜKSEL

04.01.2008


 

Kenya'da dehşet sürüyor

Kenya'da 27 aralıktaki devlet başkanlığı seçimlerinden sonra patlak veren şiddet olaylarında ölü sayısı 341'e çıktı. Yetkililer, 35 kişinin daha şiddet olaylarında hayatını kaybettiğini, ölenler arasında 2 de polis görevlisinin bulunduğunu söylediler.

Son günlerde şiddet olaylarına karışan yüzlerce kişinin gözaltına alındığını belirten yetkililer, ülkede 1982'deki darbe girişiminden beri böyle olaylar görülmediğini kaydettiler.

Olaylar, Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin seçimi kazandığının açıklanmasından sonra şiddetlenmiş, muhalefet lideri Raila Oding sonuca itiraz etmişti.

Bu arada Kenya Kızılhaçı, olaylar nedeniyle yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Kenya Kızılhaçı yetkililerinden Abdi Ahmed, bu kişilerden 70 bininin Kenya'nın batısında bulunduğunu, 30 bininin ise başkent Nairobi ve çevresinde yaşadığını söyledi.

Kenya ordusunun, özellikle havayoluyla bu kişilere ardımda bulunduğunu belirten Ahmed, şiddet olaylarından kaçanlara yardım edilmesi için 7,5 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Bu arada, Kenya'da muhalefetin çağrısıyla sokaklara dökülen göstericilerle polis arasında yer yer çatışmalar çıkarken, muhalefet lideri Raila Odinga, devlet başkanı seçiminin yenilenmesi için geçici hükümet kurulmasını önerdi.

Seçimlere hile karıştırıldığını ileri süren muhalefetin devlet başkanı adayı Odinga, halkı, yapılacak 1 milyon kişilik protesto gösterisine katılmaya çağırmıştı.

Güneşin doğmasıyla başkent Nairobi'de Odinga yanlılarının yaşadığı mahallelerden binlerce kişi, gösterinin yapılacağı kent merkezindeki Uhuru (özgürlük) parkına doğru yürüyüşe geçti.

Hükümet gösteriyi yasa dışı ilan etmişti. Ancak yasağı dinlemeyen binlerce kişi "barış" diye bağırarak ve ulusal marşı söyleyerek sokaklara döküldü. Polis ise göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak ve zaman zaman havaya ateş açarak göstericileri dağıtmaya çalışıyor. Polisin engellemesiyle karşılaşan göstericiler ise yollara oturarak trafiği engelliyor.

Polisin havaya ateş açtığı yerde göstericiler dizleri üstünde doğrularak "hepimizi öldürün" diye bağırdı.

Muhalefet lideri Odinga ise krizin çözülmesi için uluslararası arabuluculuk yapılmasını kabul edeceğini söyledi ve seçimin yenilenmesi için geçici hükümet kurulmasını önerdi.

Odinga, gazetecilere yaptığı açıklamada, "ancak geçici hükümetin 3 aydan fazla görevde kalmaması gerekir" dedi.

Odinga, "Halk bu hükümetin seçim sahtekârlığını kabul etmeyecektir" diye konuştu.

/ NAİROBİ

04.01.2008


 

Yine İsrail vahşeti

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güney kesimine yakın Han Yunus'ta düzenlediği hava saldırılarıyla destekli operasyonda, en az 6 Filistinli öldü, 10 dolayında kişi de yaralandı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Han Yunus'ta bir eve düzenlenen füze saldırısında, bir anne ile iki çocuğu öldü. Ailenin diğer fertleri de yaralanırken, Kerima Feyyad ile çocukları Ahmed ve Sami'nin cesetleri hastaneye taşındı. Sağlık ekiplerinin, füzenin vurduğu evin yıkıntıları arasında yaralıları kurtarmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

Hamas ve İslâmî Cihad'a bağlı radyolar da Han Yunus'un doğusunda, İsrail askerleri ile militanlar arasında yoğun çatışmalar olduğunu belirtti.

Radyolar, füze saldırısı ve İsrail askerlerinin ateşinde ölenlerin sayısını toplam 6 olarak verdi. Ölenlerden birinin, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları üyesi Münir Barham (20) olduğu belirlendi.

Bölgedeki kaynaklar ve görgü tanıkları, İsrail askerlerinin, atılan füzeler desteğinde sabahın erken saatlerinde sınırın 3 kilometre kadar içerisine, Beni Süheyla bölgesine girdiğini, karşı koymaya çalışan Filistinli militanların üzerine en az 7 füze saldırısı düzenlendiğini öne sürdüler. Askerlerin en az 3 evi işgal ettiği ve askerler ile militan gruplar arasında çatışmaların devam ettiği belirtiliyor.

/ KUDÜS

04.01.2008


 

İsrail'li haham Bin Ladin gibi konuştu

İsrailli radikal görüşlü bir haham, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın "asılması lazım" dedi.

İsrail televizyonundaki haberde, Tel Aviv'deki aşırı sağcı hahamların bir toplantısında konuşan Şalom Dov Wolpe'nin barış anlaşması dahilinde "Naziler" diye nitelendirdiği Filistinlilere toprak vermeyi planladığı gerekçesiyle Başbakan ve birçok bakanın asılması gerektiğini söylediği belirtildi. Habere göre, radikal görüşlü haham, "Bu hain Ehud Olmert Nazilerle işbirliği yapıyor ve eğer biz bir hukuk devletiysek, Olmert, (Başbakan yardımcısı) Haim Ramon, (Dışişleri Bakanı) Tzipi Livni ve (Savunma Bakanı) Ehud Barak asılmalı" dedi. Haham Şalom Dov Wolpe, İsrail'in toprak tavizinde bulunmasına kesinlikle karşı çıkan "İsrail toprağını ve halkını savunma" adlı komitenin başkanı. Radikal görüşlü hahamlarının toplantısının ABD BAşkanı George Bush'un bölgeye yapacağı ziyaretin birkaç gün öncesinde düzenlendiğine dikkat çekiliyor.

/ KUDÜS

04.01.2008


 

Hamaney: ABD ile ilişkilerimiz bir gün düzelebilir

İran'ın dinî lideri Ayetullah Hamaney, Amerika ile ilişkilerini düzeltmenin zamanının henüz gelmediğini; ancak bir gün iki ülkenin arasının gelecekte düzelebileceğini söyledi.

Amerika ile hiçbir ilişki kurmamalarının, ana politikalarından biri olduğunu söyleyen Hamaney, "Ancak hiçbir zaman ilişkilerimizi sonsuza dek kopardığımızı söylemedik." dedi.

/ YAZD

04.01.2008


 

Pakistan'dan Afganistan'a mezhep göçü

Pakistan'ın kuzeybatısındaki mezhep çatışmaları yüzünden son iki haftada yüzlerce ailenin Afganistan'a sığındığı bildirildi.

Afgan yetkililer, Pakistan'ın Kurram bölgesindeki çatışmalar yüzünden son günlerde çoğunluğu Sünnî 900 ailenin Afganistan'ın Host ve Paktia eyaletlerine geçtiğini söyledi.

Yetkililer, Afganistan'a sığınanların çoğunun kadın ve çocuk olduğunu ve çoğunluğunun akraba ve tanıdıklarının evlerinde kaldığını belirtti.

400-500 ailenin eyaletlerine sığındığını belirten Host Valisi Arsallah Cemal, "durumun kontrol altında olduğunu, mülteci akını sebebiyle ciddi bir tehdit bulunmadığını" söyledi.

Paktia eyaleti Vali Yardımcısı Abdurrahman Mangal ise eyaletlerine 480 kadar aile geldiğini, bunlardan 20-30 kadarının Pakistan'da yaşayan Afgan aileleri olduğunu söyledi.

Yetkililer, ailelere battaniye, kömür, odun ve gıda dağıtıldığını kaydetti.

/ KABİL

04.01.2008


 

Sri Lanka'da ateşkes sona erdi

Sri Lanka hükümetinin Tamil gerillalarıyla ateşkesi resmen sona erdirmesinin ardından barış sürecinde arabulucu olarak görev yapan Norveç, ateşkes gözlem misyonunun Sri Lanka'dan çekileceğini açıkladı ve şiddet olaylarının artabileceği uyarısında bulundu.

2002'de varılan Sri Lanka ateşkes anlaşmasına arabuluculuk eden Norveç Çevre Ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Erik Solheim, "Norveç'in, çatışan tarafların güvenine sahip olduğu sürece, Sri Lanka barış görüşmelerinde kolaylık sağlayacak hizmeti sürdürmeye istekli olduğunu" açıkladı.

/ OSLO/KOLOMBO

04.01.2008


 

Hariri: Seçimi Suriye engelliyor

Lübnan parlamentosundaki çoğunluğun lideri ve öldürülen eski başbakan Refik Hariri'nin oğlu Saad Hariri, Suriye'yi Lübnan'daki devlet başkanlığı seçimlerini engellemekle suçladı ve "Suriye'nin onayı olmadan Lübnan'da devlet başkanı seçimi yapılamayacağını" söyledi. Lübnan'ın istikrarsızlaşmasından endişe ettiğini belirtti.

04.01.2008


 

Nasrallah veto yetkisinde ısrarlı

Lübnan'da Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, Hizbullah öncülüğündeki muhalefetin, ileride kurulacak hükümette veto yetkisine sahip olmadığı sürece cumhurbaşkanının da seçilemeyeceğini açıkladı.

Nasrallah, Lübnan'ın özel NBN televizyonuna verdiği demeçte, siyasi krize dönüşen cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda çözümün, Lübnan halkının yarısından fazlasını temsil eden muhalefet için veto yetkisini ve anayasal garantiyi sağlayan bir ortaklıkta yattığını söyledi.

/ BEYRUT

04.01.2008


 

Din adamları baharda buluşuyor

Katolik ve Müslüman din adamları, iki din arasındaki anlayışı artırmak amacıyla ilkbaharda İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya gelecek.

Toplantının gündemini, inançlara saygı, dinler arası diyalog ve yeni nesiller arasında hoşgörü sağlanması oluşturacak. Ekim ayında 130 Müslüman din adamı, Papa 16. Benedikt'e mektup yazarak, Hıristiyanlıkla İslâm arasındaki anlayışı artırma çağrısında bulunmuş, mektuba Türkiye'den de Prof. Dr. Ali Özek de imza atmıştı.

/ ROMA

04.01.2008


 

İngilizler yatağa düştü

İngiltere'de mideye yerleşen, kusma ve ishalle kendisini gösteren norovirüsün milyonlarca kişiyi yatağa düşürdüğü bildirildi.

Aile hekimleri, norovirüs kapan kişilerin işe ve okula gitmemesi gerektiği, böylece virüsün yayılmasının önüne geçilebileceği uyarısında bulundu.

Virüsün hızla yayıldığı, bir hafta içinde yaklaşık 100 bin kişinin mide şikâyetleriyle aile hekimlerine başvurduğu açıklandı. Virüsün şu ana kadar 2 milyon kişiyi etkilediği ve bu rakamın da bir rekor sayılabileceği belirtildi.

/ LONDRA

04.01.2008


 

Oturan Boğa'nın torunları toprak istiyor

Atalarının 150 yıl önce ABD ile imzaladığı anlaşmaları feshettiklerini açıklayan Lakota kabilesi (Siyular), ABD hükümetinden toprak talebinde bulundu.

Oturan Boğa ve Çılgın At gibi büyük kabile şeflerinin mensup olduğu Lakota kabilesinin temsilcisi Russel Means, AFP'ye Güney Dakota'dan telefonla yaptığı açıklamada, ''ABD'den yaklaşık 24,3 milyon hektar toprağın mülkiyetini almak için talepte bulunduk'' dedi.

Means, bu taleple, gelecekte bu topraklardan çıkarılmalarını, bölgedeki ormanların işletilmesini ve suyun kullanılmasını engellemek istediklerini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığına 2 hafta önce gönderdikleri mesajda, Amerikan Federal Hükümetiyle bazıları 150 yıl kadar önce imzalanan anlaşmalardan tek taraflı olarak çekildiklerini ve bağımsızlık ilan ettiklerini açıkladıklarını hatırlatan Means, ''mesajımızda, ABD Dışişleri Bakanlığının iyi niyetle hareket etmemesi halinde toprak talebinde bulunacağımızı belirtmiştik'' dedi.

/ WASHINGTON

04.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri