Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İTO: Yeni Ticaret Kanunu bir an önce hayata geçsin

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu (TTK) genel olarak olumlu bulduklarını, ancak bazı maddelerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Yeni Ticaret Kanunu'nun bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz" dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş yaptığı açıklamada, şu an yürürlükte olan TTK'nın günün ticaret hayatının ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu savundu. Yalçıntaş, "Bu kanun 1950'li yılların sonunda çok önemli yenilikler getirmiş olmasına karşın değişen ticari yapı ve anlayışımıza artık uymuyor. 50 yıl öncesinin kuralları ve anlayışı ile yönlendirilen ticaretimizin uluslararası rekabette başarılı olma şansı ya bulunmayacak ya da az olacaktır" dedi. Yalçıntaş, yaşanan teknolojik gelişmelerin alış veriş kültürü, dünya ticareti, şirketlerin çalışma düzeni ve denetim mekanizmalarını etkilediğini kaydetti.

Yeni TTK'nın hazırlık çalışmalarına 1999'da başlandığını hatırlatan Yalçıntaş, söz konusu tarihten bu yana iş hayatını çağın gereklerine uyduracak, uluslararası muhasebe ve finansal raporlama sistemlerine uygun yeni taslak hazırlandığını hatırlattı. Yalçıntaş, şöyle dedi: "Bu taslak 2005 yılında Adalet Bakanlığı tarafından kamuoyunda tartışmaya açıldı. İTO olarak biz taslakla ilgili görüşlerimizi açıkladık. Diğer meslek örgütleriyle birlikte eleştirilerimizi gerekli ortamlarda dile getirdik. Böylece ilgili tarafların görüş ve eleştirileri doğrultusunda son hali verilecek olan taslağa gerekli katkıyı yaptık."

Söz konusu tasarının ilk aşamada bütün kesimlerce olumlu bulunmasının mümkün olmadığını kaydeden Yalçıntaş, yapılan eleştirilerin yapıcı ve objektif bakış açısıyla dile getirilmesi gerektiğini vurguladı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

04.01.2008


 

Pazar artık aslanın midesinde

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ''Pazar, artık aslanın ağzında değil, midesinde. Midesinden zorla çıkaracağız, başka çaremiz yok'' dedi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği'nin (ASKON) düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, ihracatın 105 milyar doları geçtiğini ve ''Bu, kolay bir rakam değildir. Ciddî bir başarıdır'' diyen Bakan Tüzmen, bir ülke için kritik eşik olan 100 milyar dolarlık ihracat rakamının aşılmasının önemine dikkati çekti. İhracat rakamlarının Türkiye'nin dinamosu, morali olduğunu ifade eden Tüzmen, ''Fakat bu rakam yeterli değildir. Önümüzdeki sene 125 milyar dolar, 2013'te 200, 2023'te 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşarak, dünyada ülkemizi hak ettiği yerlere getirmeyi öngörüyoruz'' diye konuştu.

2008 yılında kotaların kalktığına değinen Bakan Tüzmen, pazar payı elde etmede çok daha zorlu bir mücadelenin olacağını, bunun için de yüksek kalite ve yüksek fiyat eksenine odaklanılması gerektiğini vurguladı. Farklı bir ürün ortaya koymanın, iş ve pazar bulmanın artık eskisi kadar kolay olmadığını kaydeden Tüzmen, ''Pazar, artık aslanın ağzında değil, midesinde. Midesinden zorla çıkaracağız, başka çaremiz yok'' şeklinde konuştu. Tüzmen, 2002 yılında 9 milyar dolar olan komşu ve çevre ülkelere yönelik ihracatın 2006'da 29 milyar dolara ulaştığını anlattı. Dernek üyelerinin sorularını da cevaplayan Tüzmen, ''Türk Ticaret Merkezleri''nin bu yıl içinde hizmete sokulacağını söyledi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

04.01.2008


 

Alış veriş merkezleri birbirini baltalıyor

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ali Murad Kızıltaş, birbirine çok yakın ve çok sayıda alış veriş merkezi (AVM) açıldığına işaret ederek, ''Bunların hepsi birbirini baltalayarak geliyor'' dedi.

Yatırımcıların ilgisi ve yerli üreticilerin markalaşmak amacıyla mağaza yatırımına yönelmeleri sebebiyle piyasadaki oyuncuların daha yüksek bedeller ödemek zorunda kaldıklarını kaydeden Kızıltaş, şöyle konuştu: ''Özellikle büyük şehirlerin belli bölgelerinde inanılmaz yoğunluk yaşanmaya başlandı. Önümüzdeki bir yıl içinde Büyükdere Caddesinde 10 kilometrelik bir hat üzerinde 10 tane alış veriş merkezi görülüyor. Beylikdüzü'nde 20'den fazla AVM yapıldı. Şu anda yarısından çoğu boş duruyor, açılmış olanlar da çalışmıyor. Yerel yöneticilerin AVM'ler konusunda trafik, nüfus ve en önemlisi satın alma gücünü göz önünde bulundurulması gerekiyor. Yoksa önümüzdeki 2 sene içinde inanılmaz şeylerle karşılaşacağız. Hiç kullanılmayan, atıl AVM'ler olacak. Bunların büyük çoğunluğu sonunda hastane, otel, okul gibi yerlere dönüştürülecek.''

AVM'ler bu kadar artarken, sabit tüketicinin gelirinin aynı oranda artmadığına işaret eden Kızıltaş, ''O zaman pastalar giderek daha ufak dilimlere bölünüyor. Bunu kaldıracak perakende şirketi de yok. Kimsenin kâr marjı bu kadar açık değil'' görüşünü aktardı.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) verilerine göre, Türkiye'de şu anda 58'i İstanbul'da olmak üzere toplam 179 AVM faaliyet gösteriyor. Türkiye genelinde inşaatı devam eden toplam AVM sayısı 77 iken, sadece İstanbul'da şu anda 47 AVM'nin inşaatı devam ediyor.

Türkiye'de toplam, 37'si İstanbul'da olmak üzere 90 tane daha AVM yapılması planlanıyor. İnşaat ve proje halindeki AVM'lerin tamamının 2010 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.

/ İSTANBUL

04.01.2008


 

Altın ve petrolde rekor yükseliş

ABD ham petrolü 100 doları da görerek tarihi zirveye çıktı. Altın fiyatları da 861 dolarla rekor kırdı. 2007'de hızlı bir yükseliş yaşayan petrol fiyatları, yeni yıla rekorla girdi ve 100 doları gördü.

Yeni yılın ilk işlem gününde büyük bir alım dalgasının etkisinde kalan ABD ham petrolü dün 100 doları görerek rekor kırdı. 100 dolarda sadece 1 lotluk işlem yapılırken, ABD ham petrolü daha sonra 99.50 dolara indi. Brent petrolünün gördüğü rekor seviye ise kayıtlara 98 dolar olarak geçti. Fiyatların hızla artmasında, ABD petrol stoklarına ilişkin endişeler, dolarında değer kaybetmesi ve jeopolitik riskler etkili oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Katar, kartel olarak 100 dolara çıkan petrol fiyatlarını yatıştırma konusunda birşey yapamayacaklarını söyledi.

ALTIN DA REKORDA

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, dolarda yaşanan değer kaybı ve jeopolitik endişeler altın fiyatlarını da rekora taşıdı. Altının ons fiyatı dün spot piyasada 861 dolar 10 sente tırmanarak tarihin en yüksek düzeyine ulaştı. Altın son olarak Ocak 1980'de 850 dolarla rekor kırmıştı.

/ NEW YORK

04.01.2008


 

Ulusoy'dan KDV çağrısı

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, bazı ürün ve hizmetlerdeki katma değer vergisi (KDV) indirimlerinin fiyatlara yansıtılması konusunda, tüketiciler ve meslek kuruluşlarını duyarlı olmaya çağırdı.

Bakanlar Kurulunun 1 Ocak'ta yürürlüğe giren KDV indirimlerinin fiyatlara yansıtılıp, yansıtılmadığına ilişkin tartışmalar sürerken, Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy, bu olayda en büyük görevin tüketicilere ve meslek kuruluşlarına düştüğünü belirtti. Ulusoy, ''Fiyatlar piyasada oluşuyor ama KDV indirimleri konusunda tüketiciler, tüketici dernekleri ve meslek kuruluşları duyarlı olmalı'' dedi. Leasingteki (finansal kiralama) KDV artışıyla ilgili eleştirileri de değerlendiren Ulusoy, bu düzenlemenin ekonomik bir gereklilik olduğunu ifade etti.

"Vatandaş ihbarda bulunsun''

Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan da, KDV indirimlerinin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını vatandaşların yakından izlemesini, indirime yanaşmayanları da kendilerine ihbar etmesini istedi.

/ ANKARA

04.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri