Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak'ta onbinlerce sivil öldü

Irak'ta şiddet olayları ve sivil ölümleri geçen yıl da durmadı, ölü sayıları on binlerle ifade edildi. Irak bakanlıklarının verilerine göre, 2007 yılında toplam 16 bin 232 sivil öldü. Merkezi İngiltere'de bulunan Iraq Body Count (IBC) adlı kuruluş, bu sayının 22 bin ile 24 bin arasında olduğunu savundu.

Ülkede geçen ay da bakanlıklara göre 481 sivil öldü. Bu sayı, IBC'ye göre 902, AP'ye göre 710 oldu.

Alınan bilgiye göre, Irak genelindeki şiddet olayları geçen yıl içinde yüzde 60 dolayında azaldı, ama sayılar yine de iç açıcı olmadı. Irak'taki sivil can kayıpları konusunda da farklı sayılar telâffuz edildi. Irak İçişleri, Sağlık ve Savunma bakanlıklarının verilerine göre, 2007 yılının Aralık ayında ölen sivillerin sayısı, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 75 azaldı. Bakanlıklar, 2007 Aralığında 481 sivilin öldüğünü, bu sayının 2006'nın aynı ayında 1930 olduğunu belirtti.

IBC'nin verilerine göre ise Irak'ta, geçen ay 902 sivil öldü. IBC, en fazla 2 bin 731 kişiyle Mayıs ayında sivil can kaybı olduğunu, bu sayının, Temmuz ayındaki 2 bin 531 ölüm vak'asının ardından her ay azaldığını bildirdi.

Amerikan haber ajansı AP de hastane ve güvenlik kaynaklarına dayanarak oluşturduğu verilerde, Aralıkta 710 sivilin öldüğünü ifade etti. AP'ye göre de Irak'taki sivil ölümlerinin en çok olduğu ay Mayıs. 2007 yılının Mayısında 2 bin 155 sivilin öldüğünü savunan AP, ancak sivil kayıp sayısının giderek düştüğünü yazdı. IBC'nin internet sitesinde yayımlanan istatistikler ise Irak'ta 2007 yılındaki sivil ölümlerinin Ağustos ayından itibaren her ay azalmaya başladığını gösteriyor. Kuruluşa göre, Bağdat'ta bulunan cesetlerin sayısı, 2007'nin Ocak ayında bin civarındayken, Aralık ayında yaklaşık 120'ye düştü.

2007 GENELİNDE ÖLEN SİVİL SAYISI

Irak İçişleri, Sağlık ve Savunma bakanlıklarının verilerine göre, 2007 yılı genelinde, toplam 16 bin 232 sivil öldü. Bu sayı 2006'da 12 bin 360'tı.

IBC'nin medyada çıkan haberler ve resmî verileri temel alarak hazırladığını bildirdiği istatistiklerde ise 2007 yılında öldürülen sivil sayısı 22 bin ile 24 bin arasında. Bu sayının 2006 yılında 25 bin ile 27 bin arasında olduğu belirtiliyor.

ABD'NİN EN FAZLA KAYBI GEÇEN YILDA

Amerikan ordusu, 2007 yılında, Irak işgalinin başladığı 2003'ten bu yana en fazla kaybını verdi. Amerikan askerî kaynaklarının verilerine göre, 2007 yılında 899 Amerikan askerî öldü. Amerikan ordusunun 2007'den sonra en çok kayıp verdiği yıl da 850 askerin öldüğü 2004 yılı oldu.

/ ANKARA

05.01.2008


 

Kenya'da muhalefet yeni seçim istiyor

Kenya'da devlet başkanlığı seçim sonucunu kabul etmeyen muhalefet, yeni bir seçim yapılması çağrısında bulundu. Muhalefetteki Turuncu Demokratik Hareketinin Genel Sekreteri Anyang Nyongo, ülkenin "yeni bir devlet başkanlığı seçimi için" hazırlanması gerektiğini söyledi.

"Bu demokrasi ve adaletle ilgili" diyen Nyongo, Kenyalıların haklarını savunmaya ve geliştirmeye devam etmeleri ve böylece demokratik sürecin yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Muhalefetin adayı Raila Odinga, dün 1 milyon kişinin katılacağı bir protesto eylemi düzenlenmesi çağrısında bulunmuş, göstericilerin polisle çatışmasının ardından eylem bugüne ertelenmişti.

Nairobi'deki Uhuru (özgürlük) Parkında yapılması planlanan eylem belirtildiği saatte başlamamasına karşın, sokaklarda küçük grupların oluştuğu belirtiliyor. Polisin de, Nairobi'nin Kibera ve diğer bölgelerinde ana yollarda devriye gezdiği görülüyor. Kenya'da, yapılan devlet başkanlığı seçimlerini Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin kazandığının açıklanmasından sonra çıkan şiddet olaylarında 300'den fazla kişi hayatını yitirdi.

KOUCHNER: KENYA SEÇİMLERİ HİLELİ

Bu arada, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Kenya'da yapılan seçimlere hile karıştırıldığına inandığını söyledi. Kouchner, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, "Bunun bir etnik şiddet olduğu söyleniyor. Evet şüphesiz Afrika'da bu yaygın. Ancak bu aynı zamanda bir demokrasi savaşı" dedi. Kouchner, "Seçimler hileli mi değil mi? Ben öyle olduğunu düşünüyorum. Birçok kişi böyle düşünüyor, Amerikalılar böyle düşünüyor, İngilizler böyle düşünüyor, onlar bu ülkeyi iyi tanıyorlar" diye konuştu.

/ NAİROBİ

05.01.2008


 

Irak gazeteciler için hiç güvenli değil

Paris merkezli basın özgürlüğü kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) geçtiğimiz yıl dünyada 86 gazeteci ve 20 medya çalışanının öldürüldüğünü açıkladı.

Rapora göre, 2007'de 887 gazeteci tutuklandı; bin 511 gazeteci saldırıya ya da tehdide maruz kaldı; 67 gazeteci kaçırıldı ve 528 medya kuruluşu sansürlendi. "Bugüne kadar hiçbir ülke Irak'taki kadar gazeteci ölümüne şahit olmadı. 2003'te Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki işgalden bu yana en az 207 gazeteci öldürüldü" diyen örgüt yetkilileri cinayet faillerini cezalandırmak için her türlü çabayı sarf etmeye çağırdı.

/ PARİS

05.01.2008


 

Iowa galipleri Obama ve Huckabee

ABD'de ilk önseçimi kazanan isimler belli oldu. Başkanlık yarışında psikolojik yönden büyük önem taşıyan Iowa ön seçimlerinde, Demokrat Parti'de "değişim" sloganıyla ortaya çıkan 46 yaşındaki en genç başkan adayı Barack Obama, yüzde 38 dolayında oy aldı.

Cumhuriyetçi Parti'de ise, yıldızı son iki ayda parlayan, muhafazakar ve dindar kesimlerin desteklediği Arkansas eyaletinin eski valisi ve eski vaiz Mike Huckabee, rakiplerini rahatlıkla geçti. Ön seçimler sonucunda birinci çıkacak isimler, Kasım'daki başkanlık yarışında iki partiyi temsil edecek adaylar olacak.

/ IOWA

05.01.2008


 

Sorgu kasetlerini yok eden CIA'ya dâvâ

Amerikan Adalet Bakanlığı, terör zanlılarının sorgularına ait video kasetlerini imha ettiklerini açıklayan Merkezi İstihbarat Teşkilâtına (CIA) dava açmaya hazırlanıyor.

Bakan Michael Mukasey, dâvâ için soruşturmayı yürütmek üzere özel bir savcı atadı. Mukasey'in konuyu soruşturmak üzere, oldukça sıra dışı bir şekilde çete davalarında ve kamu gücünün istismarı dâvâlarında uzman Connecticut savcısını ataması dikkat çekti.

/ WASHINGTON

05.01.2008


 

BM'de intihar saldırıları tartışılsın

ABD'de bulunan Yahudi insan hakları kuruluşu Simon Wiesenthal Merkezi, Pakistan'da eski Başbakan Benazir Butto suikastının ardından, Birleşmiş Milletler'in intihar saldırılarını özel olarak ele almasını istedi.

Simon Wiesenthal Merkezi, New York Times gazetesine "İntihar Terörü" başlığıyla verdiği tam sayfa ilânda, Butto'nun resmini kullanarak, BM'nin bu tür saldırıları ele almak üzere özel oturum düzenlemesi gerektiğini belirtti.

/ LOS ANGELES

05.01.2008


 

Sırbistan'dan AB'ye Kosova resti

Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, Avrupa Birliği'nin (AB), Sırbistanla 28 Ocak'ta İstikrar ve Ortaklık anlaşması imzalamakla Başmüzakerecisi Martti Ahtisaari'nin planını yürürlüğe koyabilmesi için Kosova'ya sivil misyon gönderme arasında seçim yapmak zorunda olduğunu söyledi.

Yazılı açıklamasında, Kosova'ya gözetimli bağımsızlık tanınmasının Sırbistan'ın bir parçasını koparmak anlamında geldiğini savunan Koştunitsa, AB'nin bir yandan Sırbistan'ın parçalanmasını, öte yandan birleşmesini imzalayamayacağını belirtti. AB'yle bütünleşmeye Sırbistan'ın açıkça "evet" dediğini hatırlatan Koştunitsa, şimdi de kararını açıklama sırasının AB'de olduğunu ifade etti.

/ PRİŞTİNE

05.01.2008


 

Scotland Yard Pakistan'da

Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto'nun 27 Aralıkta öldürülmesinin ardından suikastı soruşturan Pakistanlı yetkililere yardım etmek üzere İngiliz polis teşkilâtından (Scotland Yard) bir ekip, Pakistan'a geldi.

Başkent İslamabad'taki uluslararası havaalanındaki yetkililer, 6 kişilik ekibin Pakistan'a geldiğini ve gazetecilere bir açıklama yapmadan özel bir araca binerek alandan ayrıldığını kaydetti. Butto'nun ölümünden sonra Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, soruşturma için İngiliz polisinden yardım istemişti.

/ RAVALPİNDİ

05.01.2008


 

Ariel Şaron, 2 yıldır komada

İsrail'in "buldozer" lakaplı eski Başbakanı Ariel Şaron, geçirdiği beyin kanamasının ardından 2 yıldır komada bulunuyor.

Şaron'dan sonra görevi devralan Başbakan Ehud Olmert, 4 Ocak 2006'da komaya giren ve siyaset sahnesinden ayrılan Şaron ile ilgili anıları, düşüncelerini Yediot Aharonot ile Maariv gazetelerine anlattı. "Birlikte geçirdiğimiz saatleri, sesinin tonunu, mizahını özlüyorum. Günün birinde gözlerini açıp yeniden aramıza dönmesini bütün kalbimle diliyorum" diyen Olmert, 3 Ocak 2006 gecesi olanları da şöyle nakletti: "Hükümetin genel sekreteri gece beni arayıp, 'Başbakan bilincini kaybetti, bu durumda iktidar görevini siz üstleniyorsunuz' dedi. Bu görevi 2 yıldır yürütüyorum ve her gün, benim yerimde olsaydı o ne yapardı diye kendime sormadığımı itiraf ediyorum. Şaron'a bütün hayatı boyunca rehberlik eden, güçlü, güvenli, yeni göçler alan, Yahudi niteliğini güçlendiren, barış geleceğinin bütün perspektiflerini vatandaşlarına sunan ve vatandaşlarına saygı duyan bir İsrail ana fikrine sadığım. Bulunduğu yerde imkanı olsa bana, 'İnançla yolunu izle ve İsrail halkını yönet' diyeceğini biliyorum." Şaron'un doktorları, eski Başbakanın sağlık durumunun "istikrarlı" olduğunu söylüyor. 79 yaşındaki eski general Şaron'un 2 oğlu ve akrabaları, Tel Aviv'deki hastanede yatan eski Başbakan ile ilgilenmeyi sürdürüyor.

/ KUDÜS

05.01.2008


 

NASA 24 Ocak'ta deneyecek

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonuna Avrupa'nın ilk kalıcı uzay laboratuvarını götürecek uzay mekiği Atlantis'i en erken 24 Ocak'ta yeniden fırlatmayı deneyeceğini bildirdi.

Yetkililer, arıza sebebiyle birkaç kez ertelenen mekiğin fırlatılma işleminin Şubat ayı başına da kalabileceğini ve bu ihtimalin daha fazla olduğunu kaydetti. Atlantis uzay mekiğinin hidrojen yakıt tankındaki sensörlerin arızası sebebiyle mekiğin fırlatılışı 6 ve 9 Aralık'ta ertelenmişti.

NASA, daha sonra Atlantis'i 10 Ocak'ta tekrar fırlatmayı denemeyi planlamış ancak geçen ay sonunda arızayı gidermek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğuna karar vermişti.

/ CAPE CANAVERAL

05.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri