Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İşitme kaybıyla doğan çocuklara biyonik kulak

Normal işitmeye sahip olan çocuklar, konuşmayı özel bir yardım almadan aile ortamında öğrenebiliyor. İleri derecede işitme kaybı olan çocuklar ise işitmediği için konuşmayı da öğrenemiyor. Uzmanlar, sorunun çözümü için bionik kulak öneriyor.

İşitmeyen hastalarda kullanılan iç kulak protezi (bionik kulak-koklear implant) sayesinde çocuklar işitebiliyor, özel bir eğitim alarak da konuşma becerisine sahip oluyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, iç kulağın yapay elektriksel sinyaller ile uyarılarak işitmenin yeniden sağlanabildiğini belirtiyor. Yetişir, kulak zarı ve orta kulaktaki kemikçikler aracılığı ile ses dalgalarının mekanik enerji halinde iç kulağa taşındığını belirterek, "Duymamızı sağlayan iç kulak ya da koklea dediğimiz kısımdır. Burada kulağımıza gelen ses çok küçük hücrelerle, işitme siniri boyunca beyindeki işitme merkezine yol alan, elektriksel sinyallere çevriliyor. Böylece iç kulak yapay elektriksel sinyallerle uyarılıyor. İşitme siniri uyarımı ile işitme yeniden sağlanabiliyor." diye konuştu.

Koklear implant sistemini takan kişiler için her sesin yeni olduğunu kaydeden Yetişir, şöle devam etti: "Hastalar için implant tarafından üretilen sesi yorumlamayı öğrenmeleri için özel bir eğitim almaları gerekiyor. Bu nedenle implant sonrası işitme eğitimi oldukça önem taşıyor. Koklear implant sesleri işitmeyi sağlar ancak kişinin konuşulan dili yalnızca dinlemesi kendiliğinden anlamasında yeterli değildir. Sonradan işitme kayıplı kişiler, dinleme ve konuşulanı anlama aşamalarını daha çabuk geçerler. Doğuştan ve konuşmanın kazanılmasından önce işitme kaybı meydana gelmiş olanların konuşulan dili öğrenmeleri için uzun yıllar işitme ve konuşma eğitimi almaları gerekmektedir. Bu süreç dinlemeyi öğrenme, çevresel sesleri tanıma, ayırt etme, konuşma seslerini tanıma, konuşmayı anlama ve son olarak konuşmaya başlama aşamalarını içerir. Koklear implant kullanıcısının sesleri duyması her şekilde mümkündür. Ancak asıl konu duyduğunu, işittiğini anlaması ve ayırt etmesidir."

/ BURSA

06.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Diyarbakır yara sarıyor

  20 sivil toplum örgütü daha

  Erdoğan Diyarbakır'da

  Büyükanıt yaralı askerleri ziyaret etti

  Unakıtan: Terör kardan adam gibi eriyecek

  Gül, ABD yolcusu

  Salim Uslu: Anayasa, işkence ve kan kokuyor

  İzmir'de deprem

  Kandilli, Bâlâ'da istasyon kuracak

  Doğu da Batı da beyaza büründü

  En büyük sorun eğitim

  İfade özgürlüğü engellenemez

  AİHM'de Türkiye bilançosu

  Köylüler 2-B için TBMM'ye başvurdu

  Akdenizde Jaws tehlikesi!

  Aşı artık daha az ağlatacak

  İşitme kaybıyla doğan çocuklara biyonik kulak

  DTP: Kimsenin tahammülü kalmadı

  Tanık Koruma Kanunu Resmî Gazete'de

  Kuşlar için göle yem bırakıldı

  Bakanlıktan orman seferberliği

  Soba zehirlenmesine dikkat!


 Son Dakika Haberleri