Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Enflasyonda zorlu dönem

Uluslararası Yatırım Bankası eski Baş Ekonomisti Serhan Çevik, Türkiye'nin enflasyon sürecinde, son iki senedir yaşadığı zorlu dönemin bu yıl da devam edeceğini söyledi.

Makro ekonomik gelişmelere ilişkin sorularını cevaplayan Serhan Çevik, Türkiye'de iş gücü piyasasında esnekliğin olmadığını, kayıtlı istihdam üzerindeki mali yükün de yüksek olduğunu kaydetti. Çevik, Türkiye'nin, eğitim reformunun da katkısıyla istihdam sorununu çözmesi gerektiğini ifade etti. Sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı bir yapıya oturtulamamasının Türkiye'nin bir ayıbı olduğunu ifade eden Çevik, ''Ortalama yaşın 26,5 olduğu bir ülkede sosyal güvenlik sisteminin açık veriyor olması açıklanacak bir durum değildir'' diye konuştu.

Çevik, Sosyal güvenlik sorununun, sadece kamunun değil, özel sektörün de üzerinde bir yük olduğunu ifade etti. 2008 yılına ilişkin makro ekonomik tahminlere de değinen Serhan Çevik, petrol fiyatlarının şimdiki seviyelerde kalması halinde, gıdada da yeni bir fiyat şoku yaşanmaması ve Merkez Bankası'nın da ihtiyatlı bir para politikası izleyerek, faiz oranlarını fazla indirmediğinin varsayılması halinde, enflasyonun yüzde 5'ler civarına inebileceğini söyledi.

FİYAT İSTİKRARI ŞART

Çevik, Merkez Bankası'nın yüksek oranlı bir faiz indirimine gitmesi halinde ise enflasyonla mücadelede daha sıkıntılı bir döneme girilebileceğini kaydetti. Çevik, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarına yönelik ihtiyatlı politikasının, finansal piyasalardaki çalkantıyı da azaltacağını ve ekonomik büyümeye olumlu etkisinin olacağını ifade etti.

Çevik, Türkiye'nin temel ekonomik sorunu olarak tanımladığı fiyat istikrarına dikkat çekerek, '''Ben, Merkez Bankası'nın, Türkiye'nin temel sorunu olan fiyat istikrarı üzerine odaklanmasını tavsiye ederim'' dedi. Türkiye'nin, 2001 yılından buyana uyguladığı dezenflasyonist politikada başarıya ulaşarak, enflasyonu tek haneye indirdiğini hatırlatan Çevik, ancak son iki yılda, yurtdışı kaynaklı gelişmelerin enflasyonla mücadeleyi daha zor haline getirdiğinin altını çizerek, ''Merkez Bankası, bundan böyle 'daha ihtiyatlı' bir politika izlemek zorunda kalacaktır'' dedi.

/ LONDRA/ANKARA

07.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Özelleştirme gelirleri nereye harcanacak?

  Enflasyonda zorlu dönem

  Gübrede enflasyon artışı yüzde 54.5

  Yatırımı teşvik için vergi düşürülmeli

  Asgarî ücrete tepki

  Patates üreticileri zorda

  Paralı otoyollar özelleştirilmeye hazırlanıyor

  Yalçıntaş: Leasingde KDV arttırımı KOBİ'lere yeni yük

  Gözler, Petrol Kanununda


 Son Dakika Haberleri