Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Gözler, Petrol Kanununda

Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Genel Sekreteri Murat Yazıcı, 5574 sayılı Türk Petrol Kanunu'nun yasalaşmaması sebebiyle şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmaktan çekindiğini belirterek, "Sektörde hukuki riskin kalmadığı bir ortam yaratılması ve 5574 sayılı Türk Petrol Kanununun bir an önce yasalaşması gerekiyor" dedi.

Petrol ve doğal gaz arama-üretim ve iletimi alanında faaliyet gösteren 26 yerli ve yabancı şirket tarafından oluşturulan PETFORM'un Genel Sekreteri Murat Yazıcı, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 22'si yabancı olmak üzere toplam 40 firmanın petrol arama ruhsatı sahibi olduğunu ifade ederek, ülkedeki toplam petrol rezervinin 961 milyon ton, üretilebilir toplam rezervin 165 milyon ton, şimdiye kadar çıkartılmış rezervin 126 milyon ton, kalan üretilebilir rezervin ise 39 milyon ton (Türkiye'nin 16 aylık tüketimini karşılıyor) olduğunu söyledi. Türkiye'de son 15 yılda petrol üretiminin yüzde 50, arama faaliyetlerinin ise yüzde 75 azaldığına işaret eden Yazıcı, yerli üretimin toplam tüketimi karşılama oranının ise yüzde 7,3'lere kadar gerilediğine dikkat çekti. Yeni rezervlerin bulunması için arama faaliyetlerinin artırılması gerektiğine işaret eden Yazıcı, "Bugün yatırımcı 6326 sayılı Petrol Kanuna göreme mi, yoksa 5574 sayılı Türk Petrol Kanununa göre mi hareket edeceğini bilmiyor. Bu nedenle de yatırım yapmaktan çekiniyor. Yeni rezervlerin bulunması, küçük yatırımcıların, yerli yatırımcıların teşvik edilmesi, yeni sahaların devreye girmesi gerekiyor. Yabancı yatırımcı artık neden Türkiye'yi tercih etmiyor bunun tartışılması lazım" diye konuştu.

Yazıcı, şöyle devam etti:

"Enerji ithalatı faturamız sadece son 5 yıl içerisinde 3 katı yükselerek 40 milyar dolara yaklaşmıştır. Dünya petrol piyasalarındaki varil başına yalnızca 1 dolar artış bile dış ticaret açığını 400 milyon dolar daha artırmaktadır. Günümüze kadar Türkiye'de potansiyel kara alanlarının yüzde 20'si deniz alanlarının ise sadece yüzde 1'i aranmıştır. Petrol kaynaklarını ortaya çıkaracak, arama ve üretim yatırımlarını teşvik edecek bir yasa istiyoruz."

/ ANKARA

07.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Özelleştirme gelirleri nereye harcanacak?

  Enflasyonda zorlu dönem

  Gübrede enflasyon artışı yüzde 54.5

  Yatırımı teşvik için vergi düşürülmeli

  Asgarî ücrete tepki

  Patates üreticileri zorda

  Paralı otoyollar özelleştirilmeye hazırlanıyor

  Yalçıntaş: Leasingde KDV arttırımı KOBİ'lere yeni yük

  Gözler, Petrol Kanununda


 Son Dakika Haberleri