Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistinliler karamsar

Filistinliler'in büyük çoğunluğu, Kasım ayı sonunda Annapolis (ABD) zirvesiyle başlayan barış müzakerelerinden sonuç çıkmasını beklemiyor.

ABD Başkanı George W. Bush'un bölgeye yapacağı ziyarete 2 gün kala, Ramallah'ta yayınlanan kamuoyu araştırması, Filistin halkının yüzde 69,5'inin, müzakerelerin sonuçsuz kalacağına inandığını gözler önüne serdi. Müzakerelerin sonuç vereceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 22 çıktı.

Araştırmaya göre Filistinliler'in yüzde 57,4'ü, Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın İsrail ile kalıcı çözüm anlaşması yapabilecek kadar ''güçlü'' olmadığına inanıyor. İsrail ile anlaşma yapması halinde, Abbas'ın bu anlaşmayı uygulayamayacağına inananların oranı da yüzde 52 dolayında.

Abbas'ın, başkan seçileli beri gösterdiği performanstan memnun olan Filistinliler'in oranının da yüzde 50 olduğu anlaşıldı.

Araştırmanın, 11-16 Aralık tarihleri arasında Gazze şeridi ve Batı Şeria'da yapıldığı kaydedildi.

/ RAMALLAH

09.01.2008


 

Rusya ve Çin: Uzayda da varız!

Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Lev Zelyony, Rusya'nın 2025'den önce Mars'a insanlı uçuş için teknik olarak hazır olduğunu söyledi. Bu arada, Çin, bu yıl 3. insanlı uzay uçuşunu ve ilk uzay yürüyüşünü yapmayı planlıyor.

Zelyony, İnterfaks-AVN ajansına yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Mars'a kozmonot indirmesi prestijli, gerçek ve önceliği. Bu hedef ekonomik ve teknik olarak gerçekleştirilebilir. Uzay uçuşlarında çok tecrübeli olduğumuzdan bu yarışta az da olsa öndeyiz" dedi. Lev Zelyony, eğer yakın bir gelecekte Mars'a seyahat programına başlarlarsa Rus kozmonotun Kızıl Gezegen'e 2023 veya 2025'te indirilebileceğini ifade etti. Rusya'nın Ay'a gitme yarışını kaybettiğini söyleyen Rus akademisyen, "Eğer ülkenin bilimsel ve politik prestijini insanlı uzay uçuşlarıyla artırmak istiyorsak Mars, Rus uzay endüstrisi için çok büyük bir ödül olacaktır" dedi. Bu arada, Çin, bu yıl 3. insanlı uzay uçuşunu ve ilk uzay yürüyüşünü yapmayı planlıyor.

Resmî Şinhua ajansının haberine göre, Ulusal Savunma için Bilim, Teknoloji ve Sanayi Komisyonu Genel Sekreteri Huang Şiang, Çin'in ayrıca bu yıl 15 roket ve 17 uydu göndereceğini belirterek, yıl içinde 3 astronotu uzaya götürecek Şenzu 7 uzay programının kendileri için çok önemli olduğunu kaydetti. Uzaya insanlı uçuş yapılmasıyla 8 Ağustos'ta bu ülkede olimpiyat oyunlarının başlayacak olması arasında bir ilgi bulunmadığını söyleyen Huang, Olimpiyat Oyunları sırasında da aralarında olimpiyat ateşi, güvenlik sistemi ve yeni bir uydudan sağlanacak meteoroloji hizmeti dahil olmak üzere 30 kadar yeni teknoloji kullanılacağını belirtti. 2003'te, ABD ve Rusya'nın ardından uzaya insan gönderen 3. ülke olan Çin, 2005'te iki astronotunu daha uzaya göndermiş, yine geçen yıl rakibi Japonya'nın Ay'a bir insansız araç göndermesinden bir ay sonra da yine Dünya'nın uydusuna insansız bir araç fırlatmıştı.

/ ANKARA

09.01.2008


 

Gürcistan seçimleri mahkemelik

Gürcistan'da hafta sonu yapılan cumhurbaşkanı seçimine katılan adaylardan Birleşik Muhalefet Hareketinin lideri Levan Gaçeçiladze, seçime hile karıştığını mahkeme yoluyla kanıtlayacaklarını söyledi.

Gaçeçiladze, gazetecilere yaptığı açıklamada, seçim sonucunu protesto için bugün yapmayı planladıkları gösteriyi iptal ettiklerini belirterek, seçime büyük hile karıştığını ve bunu da ispatlamak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını kaydetti. Seçimin ikinci tura kalması ve hilenin ortaya çıkması için mahkemeye gideceklerini söyleyen Gaçeçiladze, hileli olan sandıklardan çıkan sonuçların iptal edilmesi gerektiğini vurguladı. Seçimi, ilk turda aldığı yüzde 52 oy oranıyla kazanması kesinleşen Mihail Saakaşvili de açıklamasında, sonuca etki edecek hiçbir ihlale rastlanmadığını ve ülke tarihindeki en başarılı seçimin yapıldığını kaydetti. Saakaşvili, yabancı gözlemcilerin de demokratik standartlara uygun ve başarılı seçim yapıldığı değerlendirmesinde bulunduğunu belirterek, Avrupalı gözlemcilerin hiçbir seçimi bu kadar başarılı bulmadığını söyledi.

Seçimi rekor düzeyde yabancı gözlemcinin izlediğini söyleyen Saakaşvili, ülkesinde demokrasinin yerleşmeye başladığını ve bunu herkesin kabullenmesi gerektiğini kaydetti. Saakaşvili, yemin ederek görevine başladıktan sonra Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi için çaba harcayacağını da belirtti.

Bu arada, Gürcistan'da muhalefet liderleri, Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Levan Tarhınişvili'nin görevinden istifa etmesini istedi. Birleşik Muhalefet Hareketinin lideri Levan Gaçeçiladze, önceden bildirmeden gittiği Merkez Seçim Komisyonu binasında Tarhınişvili ile yaptığı görüşmede, seçime büyük oranda hile karıştığını ileri sürerek, kendisine verilen en az 500 bin oyun çalındığını da iddia etti. Tarhınişvili'nin, seçime karıştırılan hile oyunlarına ortak olduğunu ve dolayısıyla görevinden bir an önce istifa etmesini istediklerini kaydeden Gaçeçiladze, görüşmede "Gürcistan halkını niçin aldatıyorsunuz? Gerçek sonuçları niçin halktan gizli tutuyorsunuz" diye sordu. Gaçeçiladze, seçim sonucunu protesto etmek amacıyla açlık grevine başlayacağını da belirterek, "Mihail Saakaşvili ve Nino Burcanadze beni öldürünceye kadar mücadeleme devam edeceğim" dedi.

/ TİFLİS

09.01.2008


 

Rice'tan Kudüs gaspına tepki

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD Başkanı George Bush'un İsrail ve Filistin'e yapacağı resmî ziyaretin bir gün öncesinde, ABD'nin, Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimleriyle ilgili görüşünü net bir şekilde ortaya koydu ve "ABD, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetleriyle ilgili bir ayırım yapmıyor" dedi.

Rice, Yol Haritası'ndaki yükümlülüklerin, genel olarak yerleşim faaliyetleriyle ilgili olduğunu vurguladı.

George Bush ile birlikte, İsrail'e gelecek olan Rice, İsrail'in Jerusalem Post gazetesine verdiği demeçte, ABD'nin Doğu Kudüs'ün bazı mahallerinin "yerleşim" olduğuna inandığını ve Yol Haritası'nın ilk aşamasında yerine getirilmesi gereken yükümlülükler doğrultusunda, İsrail'in buralarda bina inşaatlarını durdurması gerektiğini belirtti. Özel olarak, Beytullahim yakınlarındaki Har Homa (Arapların Ebu Gneym Tepesi olarak adlandırdıkları bölge) yerleşimine atıfta bulunan Condoleezza Rice, "Har Homa, ABD'nin ta başından bu yana karşı olduğu bir yerleşimdir" dedi.

Rice, böylece Har Homa'da 307 birimlik yeni konut ihalesine gideceğini açıklayan ve Kudüs'ün, İsrail'in egemenliği altında olduğunu vurgulayarak, burada inşaat hakkı olduğunu belirten İsrail hükümetine karşı, ABD'nin daha önce yaptığı açıklamaların da ötesine giderek, kesin bir tavır belirlediğini gösterdi.

/ KUDÜS

09.01.2008


 

Obama depara kalktı

ABD başkanlık yarışıyla ilgili bir anket, bu gece ön seçimin yapılacağı New Hamshire'da Demokrat Parti'nin adaylarından Barack Obama'nın Hillary Clinton'ın 13 puan önüne geçtiğini gösterdi.

Reuters ajansının yayınladığı kamuoyu araştırmasında, ABD'de ilk kez başkanlığa yaklaşan siyahi aday Illinois Senatörü Obama'nın yüzde 42, ilk kez başkanlığa yaklaşan kadın aday New York Senatörü Hillary Clinton'ın ise yüzde 29 desteğe sahip olduğu görüldü. Ankette, Demokrat Parti'nin bir diğer başkan adayı Senatör John Edwards'ın ise yüzde 17'de kaldığı belirtildi.

Cumhuriyetçi Parti safında ise Arizona senatörü John McCain'in yüzde 36 destek ile yüzde 27 desteğe sahip olan eski Massachusetts Valisi Mitt Romney'in hayli önünde olduğu görüldü.

Anketin Demokrat Parti'den 862, Cumhuriyetçi Parti'den 859 seçmen arasında yapıldığı ve hata payının yüzde 3,4 olduğu belirtildi.

/ MANCHESTER

09.01.2008


 

Butto ailesi, Scotland Yard'a güvenmiyor

Pakistan'ın suikasta kurban giden eski Başbakanı ve muhalefet lideri Benazir Butto'nun oğlu Bilavel Zerdari Butto, suikastın BM'nin denetimde soruşturulmasını istedi.

19 yaşındaki Oxford Üniversitesi öğrencisi Bilavel, düzenlediği basın toplantısında, Pakistan'daki yetkililere güvenmediğini de belirtti ve şimdiden birçok adlî delilin mahvedildiğini kaydetti. "Öğrenimini tamamladıktan sonra siyasete gireceğini" söyleyen Bilavel, öğrenimi süresince özel yaşamına saygı gösterilmesini istedi. Bilavel, annesi Butto'nun ölümünden sonra Pakistan Halk Partisi liderliğine getirilmişti.

/ LONDRA

09.01.2008


 

Afganistan'da koalisyon askerleri öldürüldü

Afganistan'ın doğusunda yol kenarına yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırıda 2 koalisyon askerinin öldüğü bildirildi.

Koalisyon sözcülüğünden yapılan açıklamada, ülkenin doğusundaki Nagarhar vilayetinin Kot bölgesinde dün düzenlenen saldırıda bir askerin de yaralandığı kaydedildi. Açıklamada, askerlerin, araçlarının bombaya çarpması sonucu öldükleri belirtildi, ancak milliyetleri belirtilmedi.

/ KABİL

09.01.2008


 

Abdulkayyum suikasttan yara almadan kurtuldu

Maldivler'de Devlet Başkanı Mamun Abdülkayyum'a suikast girişiminde bulunulduğu bildirildi.

Enformasyon Bakanı Muhammed Naşid, başkent Male'den AFP'ye telefonla yaptığı açıklamada, bıçaklı bir gencin, Devlet Başkanı Abdülkayyum'a kuzeydeki Hoarafuşi adasında halkı selâmladığı sırada karnından saldırmaya çalıştığını belirtti. Naşid, 1978 yılından beri ülkeyi yöneten Abdülkayyum'un yara almadığını söyledi. Male'de bir cami yakınında 29 eylülde düzenlenen bombalı saldırıda 12 yabancı turist ölmüştü. Nüfusunun tamamına yakını Müslüman olan Maldivler'de ilk kez böyle bir saldırı düzenlenmesi, hükümeti dindar kesimlere karşı tedbir almaya zorlamıştı.

/ KOLOMBO

09.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri