Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

KOBİ'lere AB desteği

Avrupa Birliği, 2007-2013 yıllarını kapsayan, KOBİ'ler ve işletmelere yönelik "Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı" hazırladı. Program çerçevesinde KOBİ'lere, girişimcilik, bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmaları için 3,6 milyar avro ayrıldı.

İngilizce tanımı (CIP-Competitiveness And Innovation Framework Programme) olan ''Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programının'' yurt içindeki koordinasyonunu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yürütecek.

Toplam 3,6 milyar avro olarak belirlenen tutar üç alanda dağıtılacak. CIP'in birinci bileşeni olan Girişimcilik ve Yenilik Programı, ''AB İşletme, Girişimcilik ve Özellikle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Çok Yıllı Programın'', yenilik ve çevre konularını da içeren daha geniş ve kapsamlı bir versiyonu olacak. Bunun, KOBİ'lerin uluslararası rekabete açılmaları açısından önemli bir fırsat olacağı belirtilirken, bu programa AB desteğinin 2,17 milyar avro olacağı öğrenildi.

2007-2013 döneminde, Girişimcilik ve Yenilik Özel Programı kapsamında, başlangıç ve büyüme aşamasında, özellikle yenilikçi KOBİ'lere finansman desteği sağlanırken, KOBİ Teminat Desteğine yeni bir araç olan Menkul Kıymetleştirmenin de ekleneceği belirtildi. CIP'in ikinci bileşeni olan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politikaları Destek Programı; daha önce Türkiye'nin çok az katıldığı ''e-TEN, Modinis ve e-Content Programları''nın devamı olduğu ve 2010 Avrupa Bilgi Toplumu Stratejisi çerçevesinde yürütülecek. Katılım konusunda müzakereler sürerken, bu program için 728 milyon avro ayrıldı. CIP'in üçüncü bileşeni olan Avrupa Akıllı Enerji ve Teknoloji Programı; daha önce Türkiye'nin katılmadığı SAVE (Enerjinin Rasyonel Kullanımı ve Talep Yönetimi), Altener (Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları) ve STEER (Ulaştırmada Enerji) programlarının devamı niteliğinde olacak. Bunun için ayrılan miktar ise 727 milyon avro olacak.

/ ANKARA

09.01.2008


 

Boğaz'a yeni tüp tünel

stanbul'un iki yakasını denizin altından bağlayacak lastik tekerlekli araçların geçebileceği yeni tüp tünelin yapım ihalesi, 17 Mart'ta gerçekleştirilecek. Tünelden geçiş ücretleri, tek yön için 4, çift yönlü ise KDV hariç 8 dolar olarak belirlendi.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Demiryolları, Limanlar, Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünce (DLH) yürütülen projede, ihale aşamasına gelindi. İstanbul Boğazı'nda, 2004 yılı Mayıs ayında kamuoyunda Marmaray olarak bilinen Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşaatının başlamasının ardından, demir yolu tüneline ek olarak, Boğaz geçişindeki kara yolu trafiğini rahatlatacak kara yolu tünelinin yapımı için çalışma başlatıldı. Denizin altından iki kıt'ayı birleştirecek kara yolu tünelinin, yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilmesine karar verildi. Bunun için uluslararası ihaleye çıkıldı. Ocak 2008'de gerçekleştirilmesi öngörülen ihale, firmaların jeoteknik çalışmalarının uluslararası standartlarda gerçekleştirilmesi ve daha rekabetçi bir ortamın sağlanması amacıyla 17 Mart 2008 tarihine ertelendi.

Bakanlık ayrıca, projenin kapsamının genişletilmesi sebebiyle daha önce tek yön için 3, çift yönlü ise 6 dolar olarak belirlenen tünelden geçiş ücretlerini de maksimum tek yön için 4, çift yönlü ise KDV hariç 8 dolar olarak belirledi.

İKİ KATLI VE İKİŞER ŞERİTLİ

Proje, Avrupa yakasında, Florya-Sirkeci Sahil Yolu'nun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkiinden başlayarak, Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolu'nun Göztepe Kavşağı mevkiinde bitecek. Boğaz'ın altından geçen tünelli bölüm, iki katlı ve ikişer şeritli olacak. Katlardan birisi giden araçlara, diğeri ise gelen araçlara ayrılacak. Sadece hafif araçlar tünelden geçiş yapabilecek. Ağır vasıtalar ise tüneli kullanamayacak.

İHALEYE İLGİ YOĞUN

Öte yandan, ihaleye katılmak için yurt dışından ve yurt içinden çok sayıda firmanın şartname satın aldığı, ihaleye büyük ilgi gösterildiği öğrenildi. Bugüne kadar 15 dolayında firmanın şartname satın aldığı, ihaleye en az 6 ortak girişimin teklif vermesinin beklendiği ifade edildi. İhaleyi, fizibilite, yatırım ve işletme süresi yönünden en iyi teklifi veren firmanın kazanması öngörülüyor. Projenin, işe başlanılmasından itibaren 3 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

/ ANKARA

09.01.2008


 

Erdoğan, doğalgaz için Ahmedinejad ile görüşecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşüp, doğalgaz kesintisinin sona erdirilmesini isteyeceğini söyledi.

Erdoğan, AKP TBMM grubuna gelişinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Elektrik zammının gözden geçirilmesine yönelik talimatının olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, böyle bir talimatı bulunmadığını bildirdi.

Doğalgaz kesintisiyle ilgili olarak bir temasının olup olmayacağına ilişkin soruyu Erdoğan, ''Şu anda temastayız. Başta Sayın Ahmedinejad olmak üzere, kendileriyle görüşüp, kesintiyi sür'atle ortadan kaldırmalarını rica edeceğim. Arkadaşlar şu anda bağlantı kurmaya çalışıyor'' diye cevapladı.

Depoda 28 günlük gaz kaldı

İran'ın Türkiye'ye verdiği gazı kesmesi üzerine gözler Silivri ve özel sektör elindeki doğalgaz depolarına çevrildi. Kamu ve özel sektörde depolanmış 2 milyar 720 milyon metreküp gazın kaldığı, bunun da Türkiye'nin ihtiyacını 28 gün karşılayacağı öğrenildi. Enerji Bakanlığı, bir taraftan sorunun çözümü için dışta Rusya ile görüşmelerini sürdürürken, diğer taraftan da otoprodüktörlere verilen gazın kesilmesini gündemde tutuyor.

/ ANKARA

09.01.2008


 

3.7 milyar dolarlık altın ihraç ettik

Türkiye'nin geçen yıl 3.7 milyar dolar tutarında altın ihraç ettiği bildirildi. Türkiye külte alçın ithalatında ise ilk beş ülke arasındayer alıyor.

İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği (İMMİB) Başkanı Atasay Kamer, kuyumculuk sektörünün yıllık 400 ton altın, 300 ton gümüş işleme kapasitesine sahip olduğunu belirterek, Türkiye'nin külçe altın ithalatında ise ilk beş ülke arasında yer aldığını ifade etti.

Türkiye'de ortalama yıllık altın hacminin 400 ton olduğunu belirten Kamer, parasal tutarının da 10 milyar doları bulduğunu kaydetti. Kamer, geçen yıl 5.8 milyar dolar tutarında 239 ton külçe altın ithalatı yapılırken, 3.7 milyar dolar tutarında 148 ton altının ihraç edildiğini belirtti. Kamer, 2008 yılı için 200 ton civarında altın ithalatının gerçekleşeceğini, ihracatın ise yüzde 50 oranında artacağını düşündüklerini vurguladı.

/ ADANA

09.01.2008


 

Sanayi üretimi geçen yıla göre geriledi

Türkiye'nin sanayi üretimi, 2007 yılının Kasım ayında, 2006 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 7,7 oranında arttı. Sanayi üretimindeki artış, 2006 yılının Kasım ayında yüzde 11,6 olmuştu.

Türkiye'nin sanayi üretimi, 2007 yılının Kasım ayında, 2006 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 7.7 oranında arttı. Sanayi üretimindeki artış, 2006 Kasım ayında yüzde 11.6 olmuştu. 11 aylık ortalamalara göre, sanayideki toplam üretim artışı ise 2006 yılının aynı dönemine göre yüzde 5.5 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2007 Kasım ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre kasımda, imalat sanayinde yüzde 8.1, madencilik sektörü ile elektrik, gaz ve su sektöründe de yüzde 5.2'er üretim artışı görüldü. 2006 Kasım ayında ise üretim, imalat sanayide yüzde 12, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 12.8 artarken, madencilik sektöründe ise yüzde 1 azalmıştı. 11 aylık ortalamalara göre madencilikte yüzde 11.4, imalat sanayinde yüzde 4.8, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 9.2'lik üretim artışı yaşandı.

2006 yılının aynı döneminde toplam sanayi üretimi yüzde 6.1, madencilik sektörü yüzde 4.6, imalat sanayi yüzde 5.9, elektrik, gaz ve su sektörü üretimi yüzde 9 artmıştı.

/ ANKARA

09.01.2008


 

Memur emeklilerine yüzde 3,45 zam

Memur emekli maaşlarında yılın ilk yarısında yüzde 2.62 ile yüzde 3.45 arasında artış olacak. 1'ün 4'ünden maaş alan bir öğretmen emeklisinin maaşı 983 YTL'ye yükseldi.

Bakanlar Kurulu'nun maaş katsayılarını, enflasyon zammını dikkate alarak yeniden belirlemesinin ardından, memur emekli maaşları da yeniden hesaplandı. Buna göre, 7'nin 9'undan emekli maaşı alan bir hizmetlinin eline Aralık ayına göre 25 YTL daha fazla para geçecek. Yüzde 3.42'lik zam ile hizmetlinin emekli aylığı 730 YTL'den 755 YTL'ye yükselecek. Yeni katsayılarla genel müdürün emekli maaşında da yüzde 2.62'lik artış olurken, maaş tutarı da 2 bin 649 YTL'den 2 bin 719 YTL'ye çıktı.

1'ün 4'ünden maaş alan bir öğretmen emeklisinin daha önce 953 YTL olan emekli aylığı, yeni katsayıların ardından yüzde 3.14'lük artışla 983 YTL oldu. Emekli aylığı bin 233 YTL'ye yükselen uzman doktorun emekli maaşındaki artış yüzde 3, maaşı 808 YTL'ye çıkan hemşire emeklisinin maaşındaki artış da yüzde 3.45 olarak belirlendi.

/ ANKARA

09.01.2008


 

Tarımdan kazanıp, bilime yatıracaklar

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman, Sivaslı ve Eşme ilçelerinde üniversiteye tahsis edilen arazilerde organik tarım yapılacağını belirterek, buradan sağlanacak gelirin bilim için harcanacağını bildirdi.

Prof. Dr. Şişman, yaptığı açıklamada, Uşak Üniversitesince Sivaslı Meslek Yüksekokulunda Organik Tarım, bölümü açıldığını belirtti.

Yeni açılan bu bölümde para kazanmayı hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Şişman, şunları kaydetti: ''Sivaslı Meslek Yüksekokulunda oluşturulan Organik Tarım Bölümü için 20 dönümlük arazi tahsis edildi. Burada modern tarım yapılacak ve daha sonra ürünler pazarlanacak. Biz, bir şekilde üretim yapmak zorundayız. Bunu pazarlamak akıllıca. Ancak buradan elde edilecek gelir, yine bilim için harcanacak. Üniversite bir bilim yuvasıdır.''

Üniversitenin bir ticarethane olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Şişman, ancak yapılan üretimden ürünlerin pazarlanması sonucu elde edilecek gelirin yine üniversitede bilim için harcanmasını gurur verici bir girişim olarak değerlendirdi.

/ UŞAK

09.01.2008


 

TÜPRAŞ, akaryakıtı demiryolu ile taşıyacak

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ), demiryolu ile akaryakıt taşımacılığına başlıyor. TÜPRAŞ'ın resmi dergisi olan 'Rafin' de yer alan bilgilere göre; kurum kendi ürünlerinin yurtiçi taşımalarında demiryolu kullanacak şekilde organize olduğu bildirildi.

Rafinerler arasında halen karayolu tankerleri ile taşınmakta olan ürünlerin demiryolu ile taşınmasıyla birlikte, İzmit- Kırıkkale rafinerleri arasında 1.5 milyon ton, Kırıkkale-Batman rafinerleri arasında ise yaklaşık 500 bin ton olmak üzere yılda toplam 2 milyon ton akaryakıt taşınacak. Üretim durumuna göre bu rakam daha da artacak. Her 3 rafinerilerde de vagon dolum, boşaltım tesisleri çalışmaları tamamlanmak üzere. 3 rafineri arasında demiryolu ile akaryakıt taşınması için 151 adet sarnıçlı vagon alınmasına karar verildi.

/ KOCAELİ

09.01.2008


 

Ülker, Uno Ekmek'in yarısını aldı

Ülker Bisküvi'nin yüzde 10 iştiraki bulunan Ülker grup şirketlerinden Fresh Cake, Unmaş Unlu Mamuller (Uno Ekmek) ve Doruk Unlu Mamuller'in yüzde 50'şer hissesini satın aldı.

Ülker tarafından yapılan yazılı açıklamada, satın alma işleminde her iki şirketin toplam değerinin 75 milyon dolar üzerinden hesaplandığı belirtildi. Açıklamada, "Bu alımda Uno markasının gücü, ambalajlı ekmek üretim ve dağıtım teşkilâtının ve şirketin inovatif büyüme stratejisinin Ülker'in dağıtım ağı ve inovasyon anlayışı ile örtüşmesi önemli bir rol oynamıştır" denildi.

Halen ambalajlı ekmek pazarının yüzde 75'ine hakim konumda bulunan Uno 50'den fazla ilde dağıtım yapıyor.

İstanbul Dudullu'da bir fabrikası bulunan Uno, 2008 yılı sonunda Ankara'daki fabrikasını da hizmete alacak ve halen 35 bin ton üretim kapasitesini 50 bin tona çıkaracak.

/ İSTANBUL

09.01.2008


 

Albayrak Gayrimenkul Yatırım halka arza hazırlanıyor

Albayrak Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Albayrak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), hisselerinin yüzde 49'luk bölümünü halka arz etmek üzere Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvurdu.

Albayrak GYO'dan yapılan açıklamaya göre, şirket, halka arz öncesi 10 milyon 850 bin YTL'ye çıkarılmış olan sermayesini, ortakların rüçhan haklarını kısıtlamak suretiyle yüzde 50 oranında artırarak 16 milyon 275 bin YTL'ye yükseltecek.Halka arz edilecek olan yüzde 49'luk hissenin nominal 5 milyon 425 bin YTL'lik kısmı sermaye artışını temsil eden hisselerden, nominal 2 milyon 549 bin 750 YTL'lik kısmı ise ortak satışından oluşacak. Açıklamada, piyasa şartlarının uygun olması halinde SPK'nın onayını takiben yılın ilk çeyreğinde halka arz edilmesi planlanan Albayrak GYO'nun, Albayrak Grubu'nun halka açılan ilk kuruluşu olacağı belirtildi.

/ İSTANBUL

09.01.2008


 

Daihatsu pazarlama müdürlüğüne Aşıkoğlu atandı

Daihatsu Türkiye Motorlu Araçlar A.Ş. Satış ve Pazarlama Müdürlüğü görevine Gökhan Aşıkoğlu atandı.

Son yıllarda sektörde birçok yeniliğe imza atan Daihatsu Türkiye'de görev değişikliği yaşandı. 2004 yılından bu yana Daihatsu Satış Müdürü olarak görev yapan Gökhan Aşıkoğlu, 1 Ocak 200 itibariyle, Satış ve Pazarlama Müdürü olarak atandı.

Yeni Asya / İSTANBUL

09.01.2008


 

Kuraklık, enerji üretimini de azalttı

Elazığ'ın Keban ilçesinde Fırat Nehri üzerinde kurulu, Türkiye'nin sayılı büyük barajlarından Keban Barajı'nda, 2007 yılında hedeflenenin altında enerji üretildi.

2006'da hedeflenenin üzerinde bir üretimin yapıldığı barajda, 2007 yılında yağışların az olması sebebiyle enerji üretiminde ortalama hedefin altında kalındı. Keban Barajı'nın yıllık ortalama 6 milyar 200 milyon kilovatsaat enerji üretmesi gerektiğini ifade eden yetkililer, 2007 yılında barajın 6 milyar 104 milyon 782 bin kilovatsaat enerji ürettiğini söylediler.

/ ELAZIĞ

09.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri