Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Hoca'nın logosu hazır

Nasreddin Hoca'nın 800. doğum yıl dönümü faaliyetlerinde kullanılacak kurumsal logo hazır. Logonun üzerinde, öncekinde olduğu gibi Nasreddin Hoca eşeğe ters binmiş şekilde gösteriliyor. Bunun yanı sıra logoda 2008 yazısı bulunuyor. 2008, tersten okunduğunda 800. olarak okunacak şekilde yer alıyor.

Konya'nın Akşehir İlçe Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, Nasreddin Hoca'nın 800. doğum yıl dönümü faaliyetlerinde kullanılacak kurumsal logonun hazırlandığını bildirdi.

Baloğlu, bu yıl 800. doğum yıl dönümü kutlanacak olan Nasreddin Hoca'nın daha iyi tanıtılması ve verdiği mesajların daha iyi anlaşılması için çalışmaların başladığını söyledi.

Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce, yıl boyunca düzenlenecek faaliyetlerde kullanılacak kurumsal logonun hazırlandığını ifade eden Baloğlu, "Logonun üzerinde, öncekinde olduğu gibi Nasreddin Hoca eşeğe ters binmiş şekilde gösteriliyor. Bunun yanı sıra logoda 2008 yazısı bulunuyor. 2008, tersten okunduğunda 800. olarak okunacak şekilde yer alıyor" dedi.

Ayrıca bu yılın hatırasına üzerinde Nasreddin Hoca'nın minyatürleri ile Türkçe ve İngilizce yazılmış 6 fıkrasının yer aldığı 5 bin takvim bastırdıklarını bildiren Baloğlu, şunları kaydetti:

"Takvimde Nasreddin Hoca'nın bilinen fıkralarından 'Eşeğe ters binmek', 'Halep oradaysa arşın burada", "Düşünen hindi", 'Göle Yoğurt Çalma', "Haklı kim' ve 'Kitaptaki yanlışlar' yer alıyor. Akşehir'de takvimlerin dağıtımına başladık. Bu takvimlerden milletvekillerimize, kurumlara, derneklere göndereceğiz. Yurt dışında Nasreddin Hoca ile ilgili festival ya da faaliyet düzenleyen belediye ve kurumlara da takvimlerimizi ulaştıracağız."

Takvimdeki minyatürleri çizen Ahmet Efe ile emeği geçenlere teşekkür eden Baloğlu, Hoca'nın 800. doğum yıl dönümü kapsamında hazırladıkları takvim çalışmasıyla halkı bir nebze de olsa gülümsetebilmeyi ve düşündürebilmeyi amaçladıklarını söyledi.

09.01.2008


 

Minikler Mevlânâ'yı anlattı

Zeytinburnu'nda ilköğretim okulu öğrencileri, Mevlânâ'yı anma faaliyetleri kapsamında iki ay gibi kısa bir sürede 9 bine yakın resim yaptı. "Gel Ne Olursan Ol Yine De Gel" isimli sergi için yaklaşık üç bin mevcudu bulunan okulda öğrencilerin kimi 5 kimi de 10'ar eserle sergiye katıldı.

Mevlânâ türbesi ile İstanbul'un en büyük Mevlevî dergâhı olan Yenikapı Mevlevihanesi'nin bire bir maketlerinin de yer aldığı sergi büyük ilgi görüyor.

Teknoloji ve Tasarım öğretmeni Ayşe Güngör ile Resim öğretmeni Öznur Araz'ın danışmanlığında iki ay önce hummalı bir çalışmaya başlayan öğrenciler, kendi dünyalarındaki Mevlânâ'yı kağıda döktü. Öğrencilerin kimi de yaptıkları maketlerle Mevlânâ'yı anlatmaya çalıştı. Mevlânâ ile dolu iki ay geçiren öğrenciler bu süre sonunda karakalem, guaj, yağlı boya ve nokta çalışmalarından oluşan yaklaşık 9 bin resim yaptı.

Her bir öğrencinin en az bir resimle katıldığı sergi Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın tarafından törenle açıldı. Törene mahalle muhtarları, okul müdürleri ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı. Küçük ellerin yapmış olduğu resim ve maketler büyük beğeni topladı. Her bir resimde Mevlânâ'nın sevgi ve hoşgörüsü farklı bir şekilde insanlara yansıtılırken, 7. sınıf öğrencisi Kübra Ünal'ın, bütün dünya ülke bayraklarının arasında sema eden bir Mevlevî ile Mevlânâ'nın "Ne Olursan Ol Yine De Gel" sözünün yazılı olduğu resim büyük beğeni topladı.

09.01.2008


 

Akif İnan anıldı

Ümraniye Belediyesi, Türk şiirinin tanınmış şairlerinden Mehmet Akif İnan'ı, vefatının 8. yıldönümünde düzenlediği bir geceyle andı. Gecede konuşan yakın dostları, İnan'ın şair ve sendikacı yönleri üzerine konuşmalar yaptı.

Akif İnan'ın Anadolu'yu çok gezen, halkla ilişkilere çok önem veren bir insan olduğunu vurgulayan konuşmacılar, onun yurdun her yerini dolaşıp mitingler düzenlediğini ve orada sadece sendikal manada değil bir medeniyet işçiliği ve bir edebiyat adamının duruş ve misyonunu gerçekleştirdiğini söylediler.

09.01.2008


 

Sulukule'ye Osmanlı mimarîsi

Sulukule'de oturan Roman vatandaşların, "yerlerinden ve yurtlarından" olacakları endişesiyle uzun süredir karşı çıktıkları projeyle bu bölge, Osmanlı mimarisiyle yeniden şekillenecek.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın soru önergesini cevaplandıran Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hatice ve Neslişah Sultan mahallelerinin bulunduğu Sulukule'nin, 2006'da Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı olarak ilan edildiğini ifade etti.

Günay, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla kentsel ve tarihi sit ilân edilen alandaki yenileme projesinin, Fatih Belediyesi ve TOKİ ortaklığıyla hazırlandığını hatırlattı.

Proje kapsamında yıkılması öngörülen yapıların yerine bitişik nizamda, 7 ana mimarî üslûpta toplam 21 yapı tipinin tasarlandığını belirten Günay, bu konutların dışında konaklama tesisi ile ticaret ve kültür tesisi olarak 2 yapının da avan projede yer aldığını kaydetti.

Projenin, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Yüzer, Yrd. Doç. Dr. Selim Velioğlu, Doç. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller ve Dr. Aras Neftçi'nin danışmanlığında hazırlandığını bildiren Günay, İstanbul Yenileme Alanı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 2 Kasım 2007 tarihli kararıyla uygun bulunan yenileme avan projesinin, kurul gündeminde yaklaşık 3 ay süreyle "tescilli yapılar, sur koruma bandı, bölgenin silueti ve koruma mevzuatı" gözönüne alınarak değerlendirildiğini ifade etti.

09.01.2008


 

Kitap "engel" tanımıyor

Muğla PTT Müdürü Halit Taşpınar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı'nın, halk kütüphanelerinin, türlü fiziksel engelleri olan ve yerleşik kütüphaneyi doğrudan kullanmayanlara da hizmet vermesi amacıyla hazırladığı "Halk Kütüphanelerinden Eve Teslim Kitap Projesi"nin Muğla'da daha iyi tanıtılması için çalıştıklarını söyledi.

Halit Taşpınar, yaptığı açıklamada, geçen yıl iki bakanlık arasında imzalanan protokolle uygulamaya konulan projenin, Muğla'da bugüne dek beklenen ilgiyi görmediğini bildirdi.

Taşpınar, şöyle konuştu: "Projeyi Muğla'da iyi anlatamadığımızı gördük. Bu, bizim sorumluluğumuz. Projenin tanıtılması için çalışıyoruz. Muğla'da ilgili kurumların yetkililerine projeyi tekrar anlattık. Yerel gazetelere projeyi tanıtıcı bilgiler verdik."

Tükenmekte olan okuma alışkanlığını insanlara yeniden kazandırmayı amaçladıklarını vurgulayan Taşpınar, şunları kaydetti: "Kütüphane alışkanlığı olmayan bir toplumuz. Kütüphaneyi, vatandaşlarımızın ayağına kadar hiçbir ücret almadan götürüyoruz. Bu hizmetimizden yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın '214 01 56' numaralı telefondan bize ulaşıp, istedikleri kitabın adını ve adreslerini vermeleri yeterli. Biz talebi İl Halk Kütüphanesi yetkililerine iletiyoruz. Vatandaşın istediği kitabı 30 dakikada belirtilen adrese ücretsiz olarak ulaştırıyoruz."

09.01.2008


 

Mehter gençlerle yaşatılacak

Yenimahalle Belediyesince, müziğe yetenekli gençlerden "Mehter Takımı ve Gençler Orkestrası" kurulacak.

Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar, kültür, san'at, eğitim alanında faaliyetlerini aralıksız sürdürdüklerini belirterek, yeni bir çalışmaya daha imza attıklarını söyledi.

Caz, bas gitar, gitar, klavye ve vurmalı enstrümanların yer alacağı müzik grubunu bu konuda uzman Kenan Güçlütürk'ün çalıştıracağını belirten Duyar, "10 yaşından itibaren, müzik yeteneği olan çocuk ve gençlerden oluşacak olan gruplara başvurmak isteyenler Yenimahalle Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün "343 30 00/2067" ile Karşıyaka Kültür Merkezi'nin "335 11 46" numaralı telefonlarından detaylı bilgi edinebilecekler" dedi.

09.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri