Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Fiyatlara kuraklık zammı

Konya Ticaret Odası'nın yaptığı araştırmaya göre, kuraklık gerekçe gösterilerek ülkede fazla tüketilen çok sayıda ürüne zam yapıldı. Son bir yılda bulgur fiyatları yüzde 112, buğday unu yüzde 43, kuru fasulye yüzde 30, makarna yüzde 41 oranında arttı. Artış sütte yüzde 33, ayçiçek yağında ise yüzde 46, olarak gerçekleşti.

Alınan bilgiye göre, 2007'de kuraklığın etkili olduğu Türkiye'de birçok tarım ürününde rekolte düşüklüğü yaşandı. Üretilen ürünün iç tüketime yetecek düzeyde olmasına karşın birçok üretici, kuraklığı gerekçe göstererek ülkede fazla tüketilen çok sayıda ürüne zam yaptı. Konya Ticaret Odası'nın yaptığı araştırmada, tüketici fiyatlarındaki son bir yıllık değişim yüzde 10,32 olsa da bazı ürünlerdeki artışlar dikkat çekti. Özellikle kış yiyecekleri olarak tüketilen bulgurun fiyatı son bir yılda yüzde 112 oranında artarken, makarna fiyatları yüzde 41, buğday unu yüzde 43, kuru fasulye yüzde 30, kırmızı mercimek yüzde 24, yeşil mercimek yüzde 29 oranında yükseldi. Araştırmada, süt fiyatlarının yüzde 33, süzme yoğurdun yüzde 43, yufkanın yüzde 36, beyaz peynirin yüzde 38, kaşarın yüzde 15, hazır çorbanın yüzde 43, kuru bamyanın yüzde 44, domates salçasının ise yüzde 39 oranında artış gösterdiği belirlendi. Bisküvi fiyatlarında bile yüzde 20'lik artış oldu.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, ülkede kuraklık haberini okuyan üretici ve esnafın paniğe kapıldığını belirterek, '"Sanki kıtlık geliyormuş gibi zam üstüne zam yaptılar. Ardından da bu tablo ortaya çıktı. Ürünlere dikkat edin. Dar gelirlinin karnını doyurmak için kış aylarında sofrasından eksik etmediği bulgur, makarna, fasulye, mercimek fiyatlarındaki yükseliş yine yoksulu etkileyecek'' dedi.

"TÜİK'İN ENFLASYON

RAKAMLARI İNANDIRICI DEĞİL"

Özer, bu şekilde artışlar olurken TÜİK'in enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, şunları kaydetti: ''Biz birlik olarak TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına inanmıyoruz. Neden? Çünkü her ayın 3'ünde apar topar rakamları açıklıyorlar. 3 günde piyasa araştırmasını nasıl yapıyorsun? TÜİK, enflasyonu nasıl hesapladığını wep sitesinde açıklamalıdır. Buna göre herkes aynı şekilde enflasyonu kendi hesaplamalıdır. Ayrıca ürünün tüketildiği mevsimine göre çarpanı olmalıdır. Ramazan ayında ve öncesinde inanılmaz artışlar oluyor ama TÜİK enflasyonun düştüğünü açıklıyor. Buna inanmak mümkün değil.''

"KDV İNDİRİMİ YANSIMADI"

KDV'den dolayı fiyatların arttığını da belirten Özer, ''KDV indirimine gidildi ancak kimsenin indirim yaptığı yok. Zam olarak karşımıza çıkacak. TÜİK ise buna rağmen enflasyon düştü diye açıklayacak. Zam yapanlar kadar, bu zamları gerçek anlamda enflasyona yansıtmayanlar da suçludur. Çünkü ülkedeki birçok kişinin maaş artışı enflasyona göre yapılmaktadır'' dedi.

/ KONYA

14.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fiyatlara kuraklık zammı

  Reel sektörün sıkıntısı: Cari açık

  Yoksulun enflasyonu yüzde 10,19

  "İşe bir saat geç gitme" eylemine destek

  'Ayakkabı fiyatları dört yıldır değişmedi'


 Son Dakika Haberleri