Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yoksulun enflasyonu yüzde 10,19

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, en yoksul yüzde 20'lik kesim için yıllık enflasyonun yüzde 10,19 düzeyinde gerçekleştiği belirtildi.

Birleşik Metal-İş Araştırma Dairesi, "Türkiye İstatistik Kurumu Tüketici Fiyat Endeksi, Madde Fiyatları ve 2003 yılı Hane Halkı Tüketim Anketi sonuçları üzerinden yapıldığı" bildirilen araştırmayla, Aralık ayı için gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranları ile Temel Harcama Endeksini hesapladı. Araştırmada, yıllık enflasyonun Türkiye ortalaması için yüzde 8,40 olarak açıklandığı hatırlatılarak, buna karşın en yoksul yüzde 20'lik kesim için enflasyonun yüzde 10,19 düzeyinde gerçekleştiği kaydedildi. Araştırmada, bu oranın, en zengin yüzde 20'lik kesim için yüzde 8,08'lik enflasyonu geride bıraktığına dikkat çekildi. Kira, ekmek ve toplu taşıma fiyatları üzerinden, harcama kalıbı ağırlıkları da dikkate alınarak hazırlanan Temel Harcama Endeksi'nin ise yıllık yüzde 15,97 oranında arttığı belirtilen araştırmada, "Kiralardaki yıllık artış yüzde 17,76, ekmekteki artış yüzde 18,91 toplu taşıma ulaşımında yüzde 3,43 oldu. Meyvede yüzde 34'lük fiyat artışı ortalama olarak enflasyonun yaklaşık 4 katı düzeyinde gerçekleşirken, süt ve süt ürünlerinde artış oranı yüzde 31 oldu" tespitine yer verildi.

Çeşitli kriterlere göre asgari ücretin geçen yılki "reel kaybın" da hesaplandığı araştırmada, asgari ücrette, Temel Harcama Endeksi karşısında yüzde 6,74, TÜFE'ye göre yüzde 0,56 oranında kayıp olduğu belirlendi.

/ ANKARA

14.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fiyatlara kuraklık zammı

  Reel sektörün sıkıntısı: Cari açık

  Yoksulun enflasyonu yüzde 10,19

  "İşe bir saat geç gitme" eylemine destek

  'Ayakkabı fiyatları dört yıldır değişmedi'


 Son Dakika Haberleri