Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rice'dan Maliki'ye teşekkür ve talimat ziyareti

Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Irak'ın başşehri Bağdat'a ABD'li yetkililerin "siyasî uzlaşma çabalarını teşvik" amacıyla yapıldığını söylediği bir ziyarette bulunuyor.

Rice, Orta Doğu turunda Bush'a eşlik ediyordu

ABD Başkanı George W Bush'a bir haftalık Orta Doğu ziyaretinde eşlik eden Rice, Irak'a gezinin son durağı Suudi Arabistan'ın başşehri Riyad'dan geçti.

Rice'ın ziyareti aynı zamanda Kürt ve Arap siyasetçiler arasındaki gerilimin arttığı bir zamana denk geldi.

Geçen Pazar günü, farklı siyasî gruplardan gelen Arap politikacılar, Kerkük'ün statüsünü belirleneceği referandumun iptal edilmesini istemişlerdi.

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ise gelecek altı ay içinde referandumun yapılması gerektiğini söylemişti.

Bölge uzmanımız Roger Hardy'ye göre, Kerkük sorunu Iraklı liderlerin karşı karşıya kaldığı problemlerin bir özeti. Hardy, petrol ve toprakların kontrolüyle ilgili olduğunu söylediği Kerkük sorununun, bölünmüş bir ülkede iktidar paylaşımının zorluklarını sergilediğini belirtiyor.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Baas partisi mensuplarıyla ilgili yasanın çıkmasından sonra, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den diğer yasaları da hemen çıkarmalarını istediği bildirildi. Rice'ın beklenmedik Bağdat ziyaretinde Maliki ile görüşmesinin 45 dakika sürdüğü ve bunun yarım saatinin başbaşa geçtiği belirtildi.

Maliki'nin sözcüsü Ali El Dabbağ yaptığı açıklamada, Rice'ın görüşmede Maliki'ye ABD Başkanı George W. Bush'un Orta Doğu gezisiyle ilgili bilgi verdiğini söyledi. Irak parlamentosunun geçen Cuma eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in Baas partisinin mensuplarına uygulanan kısıtlamaları kaldıran yasayı kabul etmesinden dolayı Bush'un gönderdiği kutlama mesajını da Maliki'ye ileten Rice'ın görüşmede ayrıca, Maliki'den aralarında anayasal değişiklikler ve petrol ve doğal gaz kaynaklarının paylaştırılmasının bulunduğu diğer yasaları da hemen çıkarmalarını istediği belirtildi.

/ BAĞDAT

16.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rice'dan Maliki'ye teşekkür ve talimat ziyareti

  İngilizler, İtalya'da darbe planlamış

  ABD, Afganistan'a yeni bölük gönderiyor

  Müşerref'in zanlılarına ömür boyu hapis

  Müşerref'ten orduya vur emri

  Sarkozy'nin oğlu ölüm tehditleri alıyor

  Mahatma Gandi'nin külleri Umman denizine serpilecek


 Son Dakika Haberleri