Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Müzeler kayıt altına alınıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, 185 müzedeki 3 milyona yakın tarihî eserin yıl sonuna kadar kayıt altına alınacağını bildirdi.

Düzgün, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mersin'de, 81 ildeki toplam 96 müze müdürlüğü ve bunlara bağlı 185 müze ile 140 civarındaki ören yerinin, ''Türkiye'nin hazinesi'' niteliği taşıdığını belirtti.

Tarihî eserleri kayıt altına alma çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Düzgün, ''yaklaşık 2 yıl önce başlatılan çalışmanın yüzde 80'e yakınını tamamladık. Ülke genelindeki 185 müzede yer alan 3 milyona yakın tarihî eser yıl sonuna kadar kayıt altına alınacak'' dedi.

Düzgün, bu yıl ayrıca müzelerdeki güvenlik ve alarm sistemlerini yenilemek istediklerini, koruma sistemlerini gelişmiş ülkelerin standartlarına getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, ''çünkü, artık tek bir tarihî eserimizin bile yurt dışına çıkmasını istemiyoruz'' dedi.

Çeşitli tarihlerde değişik yollarla kaçırılmış pek çok tarihî eserin yurt dışında olmasından büyük rahatsızlık duyduklarını vurgulayan Düzgün, bu sebeple bir yandan yurt dışına kaçırılan tarihî eserlerin peşine düşerken, öte yandan tarihî eser kaçakçılığını engellemek için yoğun çaba harcadıklarına işaret etti. Düzgün, şunları söyledi:

''Yüzlerce tarihî eserimizi Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya ve İngiltere gibi başta olmak üzere çeşitli ülkelerden alarak Türkiye'ye geri kazandırdık. Bu yıl da aynı çalışmalarımız sürecek. Yurt dışındaki tarihî eserlerimizi geri getirmek için öncelikle karşılıklı anlaşmalar yoluyla bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Eğer anlaşma sağlanamazsa o ülkelerin mahkemelerine dâvâ açarak bize ait olduğunu ispat edip, eserlerimize kavuşuyoruz.''

MÜZELERE TANITIM

Düzgün, müzelere ilgiyi artırabilmek için tanıtım çalışmaları da yaptıklarını belirterek, ''önümüzdeki günlerde Türk halkı müzelere daha fazla sahip çıkacak'' diye konuştu.

Müzeleri önceki yıl 18 milyon turistin ziyaret ettiğini hatırlatan Düzgün, 2007 yılı rakamlarının ise henüz belirlenmediğini 2006'ya göre yüzde 20 civarında artış kaydedildiğini söyledi.

Düzgün, bu yıl müzeleri daha çok yabancı turistin ziyaret etmesini sağlamaya yönelik çalışma başlattıklarını, müze ve ören yerlerine 20 milyondan fazla ziyaretçi beklediklerini sözlerine ekledi.

16.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müzeler kayıt altına alınıyor

  Mehmet Âkif Vakfından Gül'e mektup

  Dergilerde bu ay


 Son Dakika Haberleri